Triki in nasveti
20.08.2022 09:38
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako v Gmailu poslati zaupno sporočilo?

Google za pošiljanje elektronskih sporočil uporablja TLS (tako imenovano standardno šifriranje), s čimer so vaša e-poštna sporočila pri prenosu razmeroma varna. Omeniti velja, da ima storitev tudi varnejše šifriranje S/MIME, vendar je to na voljo le za poslovne in izobraževalne ustanove. Obstaja pa tudi drugi način, kako lahko osebne podatke nekoliko bolj zaščitite, in sicer z uporabo Googlovega zaupnega načina.

Google je leta 2018 za Gmail predstavil zaupni način pošiljanja elektronske pošte. Ta nastavitev omogoča pošiljanje sporočil, ki jim lahko poteče veljavnost, prejemnikom pa preprečuje, da bi kopirali njihovo vsebino, jih posredovali drugim ali prenesli.

Zaupni način lahko uporabljate na namiznem računalniku ali v aplikaciji Gmail na mobilnem telefonu, vendar morate, ne glede na to, kateri način uporabljate, zaupni način aktivirati vsakič, ko pošljete sporočilo. Pa si poglejmo, kako to storiti.

V brskalniku

  • Sestavite novo sporočilo.
  • Poiščite ikono zaklenjene ure (ključavnica), desno od gumba Pošlji (morda jo je nekoliko težko najti med vsemi drugimi ikonami) in jo tapnite.
  • Pojavilo se bo pojavno okno, v katerem lahko nastavite parametre, kako dolgo naj imajo prejemniki dostop do vašega sporočila, preden se izteče – od enega dneva do petih let.
  • Pod datumom poteka veljavnosti je prikazana kategorija Zahtevajte geslo. Če ima oseba, ki ji pošiljate e-pošto, Gmail in želite dodatno stopnjo varnosti, izberite geslo SMS, s čimer od prejemnika zahtevate tudi vnos gesla, ki bo poslano na telefonsko številko. Če prejemnik nima storitve Gmail, mu bo geslo poslano po e-pošti, tudi če izberete možnost Brez gesla SMS.
  • Obvestilo, da je sporočilo poslano v zaupnem načinu, se prikaže na dnu sporočila.

Na mobilni napravi

Ti koraki so večinoma enaki, vendar so nekateri elementi nameščeni na drugih mestih, kot jih najdete v brskalniku. Postopek je enak za različice Gmaila za iOS in Android.

  • Sestavite novo sporočilo.
  • Tapnite tri navpične pike v zgornjem desnem kotu aplikacije in nato tapnite Zaupen način.
  • Tako kot v brskalniku lahko nastavite, kako dolgo naj prejemniki vidijo sporočilo in ali naj bo zaščiteno z geslom.
  • Ko prilagodite nastavitve, se pri sporočilu poslanem v zaupnem načinu, na dnu prikaže majhno okno, v katerem je podrobno navedeno, koliko časa bo sporočilo obstajalo, preden se izteče.

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Gmail elektronska pošta


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več