Triki in nasveti
17.04.2010 12:03

Deli z drugimi:

Share

Kako uporabljati brezžičen signal na poti?

Najavljenih več kot 80 novih modelov netbookov proizvajalcev ASUS, Acer, Dell, Toshiba, Fujitsu, Lenovo, Samsung in MSI.
Najavljenih več kot 80 novih modelov netbookov proizvajalcev ASUS, Acer, Dell, Toshiba, Fujitsu, Lenovo, Samsung in MSI.

Oddaljen dostop do podatkov in aplikacij je v sodobnem času postal že nuja in to tudi tedaj, ko smo na poti. Ravno zaradi tega vse več uporabnikov posega predvsem po žepnih računalnikih in pametnih mobilnih telefonih, ki so opremljeni z vgrajenim modemom 3G/HSDPA. Ti so seveda najbolj pisani na kožo predvsem podjetjem, saj lahko zaposleni z njihovo pomočjo oddaljeno dostopajo tako do elektronske pošte kot tudi vseh spletnih aplikacij in to od kjerkoli, kjer je na razpolago mobilni signal GPRS, EDGE, UMTS in HSDPA. Mobilni internet je namreč postal povsem primerljiv z internetom na fiksnem omrežju s hitrostjo do 2 Mbit/s, kadar se uporabnik nahaja na območju pokritosti s signalom UMTS/HSDPA. Dejanska hitrost prenosa podatkov pa je seveda odvisna od stanja omrežja, radijskih razmer in drugih dejavnikov na prenosni poti.

V tujini pa bodo uporabnikom prenosnih in žepnih računalnikov ter pametnih mobilnih telefonov, opremljenih z vmesnikom Wi-Fi, zagotovo prišle v poštev brezplačne dostopne točke. Iskanje brezžičnega omrežja na poti nam bodo precej olajšali seznami javno dostopnih točk, ki jih najdemo na svetovnem spletu. Za območje Slovenije lahko uporabimo spletišče E-točke, saj se na njem nahaja zbirka podatkov o javno dostopnih točkah do svetovnega spleta. S spletiščem, ki je na voljo na spletni strani http://e-tocke.gov.si, upravlja in zanj skrbi Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Za iskanje javno dostopnih točk po mestih širom sveta pa lahko uporabimo spletno storitev, ki je na voljo na spletni strani www.free-hotspot.com.

Pri iskanju brezplačnih dostopnih točk si lahko pomagamo tudi s športno kapo, kratko majico ali ročno uro Wi-Fi Detector, ki jih trži spletna trgovina ThinkGeek. Ti so namreč primarno namenjeni samodejnemu iskanju in zaznavi javno dostopnih točk Wi-Fi v obsegu do sto metrov od izvora. Ko se približamo nezaščiteni brezplačni dostopni točki, nas kapa, majica oziroma ročna ura opozori z zvočnim signalom in svetlečim znakom. Športna kapa, majica in ročna ura Wi-Fi Detector so namenjeni hitremu odkrivanju signala Wi-Fi standarda 802.11 b in g.


Prijavi napako v članku