Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
21.05.2024 09:45

Deli z drugimi:

Share

Kako telefoni Samsung Galaxy S24 vedno naredijo dobre posnetke?

Kateri so najpogostejši krivci, da se nam v galeriji nabirajo zamegljene slike, slike s preveč ali premalo kontrasta, slike s popačenimi motivi, slike, polne šumov …?

Zelo je odvisno od telefona, ki ga imamo. V srednjem in nižjem razredu lahko v določenih primerih krivimo slabše senzorje. Tresoče roke prav tako lahko znatno vplivajo na kakovost fotografije, še posebej ponoči in v telefonih, kjer ni dobro poskrbljeno za stabilizacijo slike. Svetloba oziroma njena odsotnost je največji izziv za katerikoli telefon in najboljši pokazatelj, ali je kamera odlična ali bolj povprečna. Nenazadnje ima velik vpliv na kakovost posnetka tudi znanje uporabnika.

Večkrat dobimo vprašanje bralcev, zakaj ne morejo narediti enako dobrih posnetkov, kot jih vidijo na spletu, čeprav imajo v rokah dober telefon. Ko analiziramo njihov način uporabe kamer, se pojavijo nekateri vzorci. Najprej je pretirana uporaba digitalne povečave, še posebej, kjer je na voljo optika. Digitalna povečava ni privzeto slaba, a se opazno poslabšuje bolj kot povečujemo sliko, še posebej nad 10-kratno povečavo. Kadar le lahko, uporabljamo optično povečavo. Razlika v kakovosti je ogromna, kar se najbolj opazi pri prizorih s pomanjkanjem svetlobe.

Na drugem mestu je uporaba različnih senzorjev in funkcij. Nekateri telefoni premorejo fotografiranje pri višji ločljivosti, kot na primer Samsung Galaxy S24 Ultra pri 200 MP. To je funkcija, ki lahko naše slike loči od drugih, a le če jo znamo pravilno uporabiti. Ne uporabljajte je v notranjih prostorih, razen če imate na voljo dovolj naravne svetlobe. Na lep sončni dan boste v 200 MP načinu zajeli fantastične fotografije, neverjetne podrobnosti pa boste resnično začeli ceniti, ko si boste fotografije ogledali na večjem zaslonu.

Potrebno je razumeti tudi, kdaj uporabiti določen senzor. Samsung Galaxy S24 Ultra ima kar 5 senzorjev, če štejemo še sprednjo kamero. Ne bojte se izbora, raje se ga veselite, saj ste opremljeni z vsem, kar boste potrebovali za fotografiranje v vseh pogojih.

Glavni senzor je vedno najbolj vsestranski in nanj se zanašamo v največji meri. Ultraširoka kamera je odlična za trenutke, ko potrebujemo širši kot in drugačno perspektivo, na primer pri makro fotografiji. Telefoto in periskopska kamera sta rešiteljici, ko za zajem prizora potrebujemo povečavo. Zelo dobro se znajdeta tudi pri bližnjih posnetkih in portretnem fotografiranju. Pomembno je, da se zavedate, ali bi v danem trenutku raje uporabili ultraširoko kamero ali raje stopili korak naprej/nazaj in uporabili glavni senzor. Ali pa zakaj ne bi raje uporabili pisala S Pen kot sprožilec in si tako zagotovili več časa za pripravo prizora.

Vsako leto opažamo, da neznanje uporabnika igra vedno manjšo vlogo pri kakovosti fotografije. Telefoni Samsung Galaxy S24, od navadnega modela do Ultre, premorejo toliko pameti, da lahko skoraj vsak brez večjih težav naredi odlične posnetke. Še vedno pa imajo dovolj manevrskega prostora za profesionalne fotografe, ki lahko preklopijo na PRO način in slikam ter posnetkom dodajo tisto piko na i z lastnim znanjem in razumevanjem fotografije.

Samsung Galaxy S24 – kje se skriva vsa ta fotografska inteligenca?

Najprej v odličnih senzorjih. Čeprav se marsikaj danes dogaja v programski opremi, je na prvem mestu pomembno, da imamo senzorje, ki lahko ujamejo čim več informacij in ki razumejo prizor, ki ga snemajo. Samsung Galaxy S24 Ultra se lahko pohvali s kar štirikratnim optičnim sistemom oziroma sistemom Quad Tele.

Vse pomembnejši so tudi slikovni čipi oziroma pogoni, v katerih se skrivajo orodja in algoritmi, ki po ali že pred fotografiranjem analizirajo vsako podrobnost in naredijo spremembe, ki posnetek ali fotografijo dvignejo na še višji nivo. ProVisual je slikovni pogon, ki ga najdemo v vseh telefonih Samsung Galaxy S24. Preprosto povedano gre za nabor orodij, ki pomagajo vsakemu, začetniku ali profesionalcu, priti do najboljše fotografije. Veliko bremena prevzame umetna inteligenca Galaxy AI, in ker gre za funkcije umetne inteligence, je obenem pomembno, da ima telefon zmogljiv čip NPU, od katerega je odvisno, kako dobro in hitro bo umetna inteligenca opravila svojo nalogo. Nobena težava za telefone Galaxy S24, ki se lahko pohvalijo z enim izmed najmočnejših NPU čipov na trgu.

To je teorija, kaj pa praksa?

Slikovni pogon ProVisual – čeprav ga ne opazimo, je vedno ob naši strani

Ves čas poudarjamo, da sta povečava in slaba svetloba največji oviri vsake kamere in fotografa. Pogon ProVisual obstaja, da ju lahko vsak enkrat za vselej preskoči.

Samsung Galaxy S24 Ultra ima sistem Quad Tele oziroma štiri mesta povečave (2x, 3x, 5x in 10x), kjer lahko pričakujemo optično kakovost. Morda se v tem trenutku ne zavedate, kako pomembna prednost je to pred ostalimi telefoni. Spomnite se za nazaj, kolikokrat ste sedeli predaleč in ste bili primorani povečati sliko in ste v zameno dobili »zmazek«. Namesto slike, ki bi jo z veseljem tudi razvili in vstavili v foto album, ste dobili le še eno fotografijo, ki bo nabirala prah v galeriji telefona. S telefoni Samsung Galaxy S24 lahko sedite v zadnji vrsti in boste vseeno dobili odlično sliko. Uporabite 10-kratno povečavo in ujemite malčka medtem ko ponosno nastopa v svoji prvi gledališki igri ali pa ko zasluženo v roke dobi diplomo.

Da je slika tudi pri 10x povečavi še vedno jasna in ostra, Samsung Galaxy S24 uporablja tehnologijo združevanja slikovnih pik. Skupaj s t. i. super ločljivostjo, kjer veliko dela postori Galaxy AI, je ostrina in natančnost posnetkov zagotovljena tudi pri bolj ekstremnih pogojih.

Tudi pri ostalih optičnih povečavah se dogajajo zelo podobni procesi. Prednost letošnjega modela Samsung Galaxy S24 Ultra je še povsem nov telefoto senzor s 60 % večjimi slikovnimi pikami, ki lahko posledično absorbirajo več svetlobe in podatkov. Ko ga boste uporabljali ponoči, boste lahko opazili, da so slike tudi pri tej povečavi (skorajda) brez šuma in polne podrobnosti.

Ko smo že ravno pri šumu, ta se zelo hitro prikrade, ko nastopi mrak. Telefoni Galaxy S24 imajo izboljšan slikovni signalni procesor (ISP), ki sliko analizira, poišče morebitne pomanjkljivosti, vključno s šumom, in jih odpravi.

Z delom lahko nadaljujete tudi po fotografiranju

Zmožnost obdelave fotografij je področje, ki do predstavitve umetne inteligence Galaxy AI*, ni imelo veliko teže med uporabniki. Kar naenkrat pa so nam v naročje padla zelo priročna orodja, ki lahko popravijo slabe fotografije, dobre fotografije pa naredijo še boljše ali vsaj bolj unikatne.

Pobrskajte po galeriji in označite fotografije, ki so v redu, ampak vas na njih nekaj zmoti. To je lahko oseba, ki jo ne želite imeti v kadru, žival ali pa nek predmet, ki samo kvari vzdušje prizora. Z Galaxy AI lahko predmet enostavno označite, ga odstranite ali premaknete, umetna inteligenca pa bo samodejno zapolnila prazen prostor.

Ste našli fotografije, ki niso poravnane? Tudi to lahko popravite v le nekaj klikih oziroma potegih z Galaxy AI. Ne potrebujete nobene tretje aplikacije ali oblikovalskega znanja.

Zelo močan faktor pri dojemanju fotografije je tudi perspektiva. Mnogi snemajo zgolj naravnost iz raztegnjenega položaja, redki preizkušajo druge perspektive. Nič še ni izgubljeno. Galaxy AI vam omogoča, da spremenite naklon fotografije. Razlika se na prvi pogled zdi majhna, a pri fotografiji štejejo malenkosti.

V galeriji imamo še ogromno videoposnetkov, katerim morda manjka tisti »vau« faktor. Nekateri imate nešteto posnetkov hišnih ljubljenčkov, medtem ko divjajo po hiši ali dvorišču. Starši športnikov bi si radi ustvarili zid slave z vsemi dosežki, ki so jih ovekovečili s telefonom. Ste vedeli, da lahko v zmagovitem golu, ki ste ga uspeli ujeti s telefonom, uživate v počasnem posnetku, čeprav sprva niste snemali v tem načinu? Tudi to zmore Galaxy AI in vse, kar morate storiti, je, da za dalj časa pridržite posnetek v galeriji. Za vse ostalo poskrbi tehnologija Frame Rate Conversion (FRC), ki je del funkcije Instant počasni posnetek. Tudi če je posnetek na primer zgolj v HD ločljivosti (24 fps), lahko FRC dvigne kakovost na UHD in poveča število sličic na sekundo za še bolj gladko dogajanje.

Ste profesionalec ali amater?

Telefonom serije Galaxy S24 je vseeno. Če ste začetnik in nimate volje, da bi se naučili vseh fotografskih nians, lahko večino dela prepustite telefonu. Vsa našteta orodja, ki jih povezujeta Galaxy AI in pogon ProVisual, bodo poskrbela, da boste v galeriji imeli fotografije in videoposnetke, po katerih boste z veseljem brskali in jih delili med prijatelji.

V rokah izkušenih fotografov pa bodo kamere na telefonih Samsung Galaxy S24 pokazale čisto vso kakovost, ki jo premorejo.

Želite uživati v fotografiranju? Potem izberite telefone Samsung Galaxy S24.

Preizkusite Galaxy AI na svojem telefonu

Bi radi preizkusili, kako delujejo najnovejše funkcije na telefonih Galaxy S24? Ne rabite se zapeljati do najbližje poslovalnice, ampak si lahko kar na svojem telefonu naložite aplikacijo TryGalaxy, ki vam bo omogočila, da preverite, kako funkcije delujejo, vključno z umetno inteligenco, in katera je za vas najbolj priročna.


 *Galaxy AI funkcije bodo na voljo brezplačno vsaj do konca leta 2025 na podprtih Samsung Galaxy napravah.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani
Za več informacij so vam na voljo pri SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več