Računalništvo, telefonija
23.01.2014 08:39

Deli z drugimi:

Share

Kako šifrirati občutljive podatke?

Nešifrirani občutljivi podatki predstavljajo enega največjih izzivov informacijske varnosti. Posledice izgubljenih ali ukradenih zasebnih in poslovnih podatkov so lahko usodne. Najhujše lahko prepreči le ustrezno šifriranje podatkov.
Ključ do večje varnosti podatkov: IndependenceKey švicarskega podjetja Quantec
Ključ do večje varnosti podatkov: IndependenceKey švicarskega podjetja Quantec

Varovanje podatkov v času NSA PRISM

Že leta 1999 je nekaj vznemirjenja povzročilo razkritje skritih vrat (API) v Microsoftovih operacijskih sistemih, prek katerih naj bi ameriška NSA vzpostavljala neposreden prikriti nadzor nad računalnikom. Sledilo je razkritje programa NSA PRISM, nedavno razkritje namenskih skritih vrat v usmerjevalnikih Cisco, Linksys in Netgear ter ostalih podobnih programov ali skritih vrat za pridobivanje podatkov.

Uporabniki interneta se lahko upravičeno sprašujejo, ali so njihovi osebni ali poslovni podatki na internetu sploh kako lahko še varni.

Ne zaupajte nikomur

Tuje obveščevalne službe morda niso največja težava za poslovni svet, velja pa, da v njem zagotovo niso samo prijatelji. Pridobljena znanja ter poslovne načrte in poslovne povezave je zato smiselno ustrezno ščititi. Ali zares lahko zaupate svojemu telekomunikacijskemu operaterju, da morda tam ne odtekajo podatki? Enako vprašanje velja pri uporabi oblaka in shranjevanju podatkov v njem. Oblak je hiter in preprost za uporabo. Pa vendar ni vedno jasno, kako dobro so podatki tam ščiteni.

Recept za učinkovito varovanje podatkov je preprost: ne zaupajte nikomur in sami prevzemite odgovornost za ustrezno varovanje!

Šifriranje

Z ustreznim šifriranjem je mogoče nepooblaščeno prestrezanje podatkov precej otežiti. Šifrirni ključ USB IndependenceKey podjetja Quantec iz Švice (www.independencekey.com) predstavlja vsestransko varnostno napravo za izvajanje močnega strojnega šifriranja podatkov in komunikacij po AES. S to edinstveno napravo je mogoče zares učinkovito in varno posredovati, deliti in hraniti občutljive podatke na različnih pomnilniških medijih in v oblaku ter varno komunicirati prek VOIP.

Ko je ključ USB IndependenceKey vstavljen v računalniku, preprosto z desnim klikom miške izvedemo šifriranje particije, mape ali datoteke. Za varno posredovanje podatkov v oblak zašifrirano mapo ali datoteko preprosto odložimo v oblak (Dropbox, SkyDrive, Google Drive ipd.). Šifriranje in dešifriranje samodejno opravi ključ USB IndependenceKey.

Za varno posredovanje podatkov morata tako tisti, ki posreduje, kot tudi tisti, ki prejema podatke, imeti IndependenceKey. S pripadajočim programom lahko sami določimo, katerim stikom, ki imajo ključ IndependenceKey, želimo omogočiti dešifriranje in dostop do poslanih podatkov (priponka v elektronski pošti, mapa ali datoteka).

Na ključu IndependenceKey se nahaja tudi vtičnica USB, v katero je mogoče preprosto priključiti navaden pomnilniški ključ USB ali zunanji prenosni disk in nanju zašifrirati podatke.

V vtičnico USB na ključu IndependenceKey je mogoče priključiti tudi slušalke z mikrofonom za varno komunikacijo prek VOIP.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CREAplus d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CREAplus d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

creaplus_logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CREAplus d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več