Varnost
14.09.2023 07:23
Posodobljeno 1 teden nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako se zaščititi pred kibernetskimi napadi podprtimi z umetno inteligenco?

Umetna inteligenca je vse bolj prisotna v našem vsakdanjem življenju. Eno izmed področij, kjer ima pomembno vlogo, pa je tudi kibernetska varnost.

Svetovna gospodarstva in družbe se vse bolj digitalizirajo, s tem pa se povečuje izpostavljenost kibernetskim grožnjam. Vedno bolj agresivni in zapleteni kibernetski napadi zahtevajo napredne strategije in orodja za obrambo – in tu je ključna umetna inteligenca. Brez nje več ne gre, hkrati pa gre za nenehno bitko, kjer so ključni stalen razvoj ter vlaganje v opremo in znanje.

Kibernetske grožnje postajajo vse bolj kompleksne

Strokovnjaki opozarjajo, da so kibernetske grožnje prihodnosti neizbežne in da bomo v prihodnje soočeni s še hitrejšimi in še bolj simultanimi napadi, ki bodo lahko usmerjeni tudi na celotno infrastrukturo ali celo države. Za takšne napade bodo kiberkriminalci potrebovali manj znanja in kompetenc, saj bodo lahko izkoristili algoritme umetne inteligence in strojnega učenja. Poleg kibernetskih napadov pa se pojavljajo tudi novi tipi groženj, kot so manipulacije. »Sistemi umetne inteligence so zmožni ustvariti lažne videoposnetke (deepfake), lažne novice in druge oblike digitalne manipulacije, s katerimi se lahko širijo dezinformacije in vplivajo na javno mnenje. Poleg tega obstaja možnost, da se umetno inteligenco uporabi za manipulacijo genov, kar bi lahko imelo potencialno katastrofalne posledice,« poudarja Rok Peršak, vodja Operativnega centra kibernetske varnosti Telekoma Slovenije.

Avtomatizirana obramba pred napadi

Za obrambo pred naraščajočimi kibernetskimi grožnjami v Operativnem centru kibernetske varnosti Telekoma Slovenije uporabljajo najnaprednejša orodja, ki vključujejo tudi uporabo umetne inteligence in strojnega učenja. Tehnologija umetne inteligence omogoča hitro zaznavanje ne zgolj eksplicitnih groženj, temveč tudi obnašanj in anomalij. Napredna zaznava groženj se uporablja v njihovih sistemih in orodjih za detekcijo in odziv, kot so Extended Detection and Response (XDR). Umetna inteligenca je nepogrešljiva povsod, kjer je potrebno obdelati velike količine podatkov. Ti mehanizmi so Telekomu Slovenije omogočili, da hitreje identificira kibernetske grožnje, s čimer se lahko še bolj osredotoči na kritične dogodke, pravočasno reagira in grožnje nevtralizira.

Umetna inteligenca potrebuje tudi vrhunske strokovnjake

Čeprav so algoritmi umetne inteligence in strojnega učenja močna orodja v boju proti kibernetskim grožnjam, pa je in bo tudi v prihodnje še vedno ključen človeški faktor in vloga strokovnjakov. Pri tem so za to, da so varnostni strokovnjaki kos vsemu, kar napadalci »vržejo« proti njim, ključna stalna izobraževanja in stalen razvoj vedno novih kompetenc. Dandanes to vključuje tudi razumevanje delovanja algoritmov umetne inteligence in načinov zoperstavljanja napadom, ki prav tako izkoriščajo tehnologije strojnega učenja. »V Operativnem centru kibernetske varnosti neprestano sledimo trendom na področju kibernetske varnosti ter stalno krepimo in skrbimo za pridobivanje vedno novih znanj naših strokovnjakov,« pojasnjuje Matjaž Katarinčič, specialist za kibernetsko varnost v Telekomu Slovenije. Zaposleni  znanja o uporabi umetne inteligence na področju kibernetske varnosti pridobivajo skozi prakso in s certificiranjem pri proizvajalcih. Poleg tega se izobražujejo tudi pri priznanih izobraževalnih institucijah, kot so SANS, Infosec, Els, Offsec. Katarinčič dodaja, da je to stalen proces, ki se prav zares nikoli ne konča. Tehnologija in metode kibernetskih napadov se namreč nenehno spreminjajo.

Pričakujmo napade umetne inteligence na varnostne sisteme z umetno inteligenco

»Ocenjujemo, da se še nismo srečali s pravo kibernetsko grožnjo, ki bi temeljila na umetni inteligenci in da je le vprašanje časa, kdaj se bomo,« ob tem opozarja Rok Peršak. Napadi na osnovi prenosnega učenja (transfer learning attacks) predstavljajo resno grožnjo, saj lahko napadalec dobro znan model izkorišča za zavajanje sistemov strojnega učenja. Zato sta pomembni tudi izjemna pozornost in takojšnja zaznava nenavadnih aktivnosti ali nepričakovanih vedenj umetne inteligence pri prepoznavanju tovrstnih napadov. Pri tem so ključne izkušnje, pomembna pa je tudi večplastnost sistemov umetne inteligence, ki se prekrivajo in na nek način tako tudi varujejo drug drugega pred poskusi zunanjih zlorab.

Umetna inteligenca bo ključna za vrhunsko kibernetsko zaščito

Umetna inteligenca je ključna za zagotavljanje prihodnosti kibernetske varnosti. Toda z vse večjo vlogo umetne inteligence je treba razvijati tudi strategije za obrambo pred napadi, ki umetno inteligenco izkoriščajo. Pri tem je treba biti še posebej pozoren na rastočo nevarnost manipulacij z umetno inteligenco in se pripraviti na novo generacijo kibernetskih groženj. To opozorilo je potrebno jemati zelo resno.

Za vse dodatne informacije pišite na poslovna.prodaja@telekom.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
informacijska varnost kibernetska varnost

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TELEKOM SLOVENIJE d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri TELEKOM SLOVENIJE d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Telekom Slovenije tudi v najnovejši kampanji za poslovne uporabnike nadaljuje uspešno sodelovanje s slovenskimi glasbeniki

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TELEKOM SLOVENIJE d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več