Računalništvo, telefonija
11.01.2019 10:00

Deli z drugimi:

Share

Za vsako malenkost računalnika ni treba odnesti na servis

Program Resource Monitor (slika 1)
Program Resource Monitor (slika 1)

Vsake toliko se tako navadnim smrtnikom kot tudi računalniškim genijem primeri kakšna računalniška težava. Te so vseh vrst in oblik, pomembno pa je, kako se z njo soočimo in jo odpravimo. Za vsako malenkost (ali pa neumnost) nam vendarle ni treba odnesti računalnika na servis in biti v zadregi.

Če ste pravkar zaznali težavo, poskusite odpoklicati zadnjo stvar, ki ste jo naredili ali odstraniti zadnji program, ki ste ga namestili, preden se je težava pojavila prvič.

V kolikor računalnik ostaja neodziven ali pa sumljivo počasen, preverite, kateri programi in procesi porabljajo največ sistemskih virov. Zaženite program Resource Monitor, kar storite tako, da v meni Start vtipkate vnos resmon in iz seznama najdenih zadetkov izberete ustrezen program. Ta vam bo v realnem času prikazoval obremenitev procesorja, pomnilnika, diska in omrežja. Če katera izmed vrednosti izrazito izstopa – celo spletni brskalniki znajo biti včasih noro potratni s sistemskimi viri – preprosto poiščite proces, ki porablja največ oziroma preveč virov, kliknite nanj in izberite možnost Končaj proces (End Process). Ta bo zaustavila delovanje izbranega procesa/programa, vi pa preverite, ali je računalnik zopet »zadihal«, sicer z iskanjem krivca nadaljujte. (To prikazuje slika 1)

Okvara in obnova sistemskih datotek

Različni virusi in napake v programski kodi lahko poškodujejo tudi sistemske datoteke, kar je eden od možnih razlogov, zakaj se računalnik čudno obnaša. Računalniški strokovnjaki že sicer svetujejo periodično zaganjanje preverjanja pristnosti sistemskih datotek. To storimo z uporabo ukazne vrstice. V meni Start vpišemo vnos cmd in nato desno kliknemo na Ukazno vrstico (Command Prompt) ter izberemo možnost Zaženi kot skrbnik (Run as Administrator). V ukazni vrstici nato vtipkamo ukaz sfc/scannow in ga poženemo s pritiskom na tipko Enter. (slika 2)

Računalnik bo nato preveril vse zaščitene sistemske datoteke in ob morebitnem odkritju okvarjenih datotek le te nadomestil z zdravimi. Ukazne vrstice ne zaprite, dokler preverjanje ne doseže 100 %.

Ko pomaga le vnovična namestitev sistema

Če se vaš računalnik še vedno obnaša muhasto, lahkoposkusite tudi z nekakšnim »resetom« operacijskega sistema. Windows 10 poznajo možnost ponovne namestitve operacijskega sistema, ki ohrani obstoječe dokumentein druge datoteke. Do nje pridete preko gumba Start, in sicer se najprejodpravite v Nastavitve (Settings), kjer v razdelku Posodobitve in varnost(Update & Security) poiščete možnost Obnova sistema (Recovery). Le-tozaženete s klikom na možnost Obnovi ta računalnik (Reset this PC) in potrdite z Začni (Get started), v nadaljevanju pa izberete možnost Obdrži moje datoteke (Keep my files). (slika 3)

Pravilna skrb za podatke

Za podatke pravijo, da so nova nafta. Prav mogoče, sicer pa vsak posameznik zase najbolje ve, koliko mu posamezni dokumenti, fotografije, glasba, filmi in druge datoteke pomenijo. Zato velja poskrbeti, da bodo na varnem, tudi če se nam pripeti kakšna manjša ali večje neprijetnost, morebiti celo katastrofa. Na podatke namreč ne prežijo le virusi in škodljive kode, temveč lahko k njihovi okvari ali izgubi prispevajo tudi težave s programsko in/ali strojno opremo.

Nasvet računalniških mojstrov, tudi Stanka, ki dela v podjetju ANNI, je jasen: poskrbite za izdelavo varnostnih kopij in njihovo varno hrambo! Več preberite na anni.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku