Digitalizacija
Varnost
11.10.2022 07:45

Deli z drugimi:

Share

Kako se majhna in srednja podjetja zaščitijo pred odtekanjem informacij

Z uporabo storitev v oblaku Safetica NXT se tudi majhna in srednja podjetja lahko zaščitijo pred zlorabami osebnih in drugih občutljivih podatkov ter pred odtekanjem pomembnih poslovnih informacij in skrivnosti.
  • Cenovno ugoden najem zaščite pred zlorabami podatkov po meri majhnih in srednjih podjetij.
  • Nadzor nad uporabo podatkov že v enem dnevu ter vnaprej pripravljene politike varovanja občutljivih podatkov in zaupnih informacij.
  • Visoka stopnja avtomatizacije nadzora, obveščanja ter poročanja za podjetja z malo ali brez lastnega IT-osebja.
  • Prilagojeno za hibridna delovna okolja – delo od doma in na terenu.

Majhna in srednja podjetja so zaradi pomanjkanja znanja in finančnih zmožnosti v primerjavi z velikimi podjetji močno izpostavljena tveganjem za odlivanje zaupnih poslovnih informacij, izgubo intelektualne lastnine ter zlorabo občutljivih podatkov. Hkrati težko zagotovijo zakonskim zahtevam in standardom, kot so recimo GDPR, PCI-DSS, HIPAA, ISO/IEC 27001 ter CMMC.

“Problem zlorabe občutljivih podatkov, kot so recimo stiki s strankami ter poslovni dogovori s kupci in dobavitelji, je v majhnih in srednjih podjetjih mnogo večji kot se zdi na prvi pogled. Ta podjetja praviloma nimajo nobenih vzvodov, s katerimi bi nadzorovala kdo, kdaj, zakaj in katere podatke ter informacije je uporabljal,” je povedala Petra Veber, direktorica operacij v podjetju Si splet.

V podjetju Si splet so zato slovenskim organizacijam ponudili eno vodilnih svetovnih rešitev za preprečevanje odtekanja podatkov Safetica NXT, ki deluje kot storitev programske opreme v oblaku. Kot navajajo v Si spletu je ta storitev namenjena delovnim okoljem z najmanj 25 informacijsko podprtimi zaposlenimi delovnimi mesti, kjer želijo zaradi zakonskih zahtev, industrijskih standardov ter notranjih varnostnih politik vzpostaviti večji nadzor nad uporabo informacijskih virov, od dokumentov in e-pošte do poslovnih aplikacij in zbirk podatkov.

Problemi so mnogo večji, kot ocenjujejo skrbniki za IT

Po raziskavi Verizona kar 45 odstotkov zaposlenih ob prenehanju delovnega razmerja iz podjetja nedovoljeno odnese občutljive poslovne podatke in informacije. Tession ugotavlja, da poslovni uporabniki pošljejo za kar 38-krat več neavtoriziranih e-poštnih sporočil z občutljivimi podatki kot ocenjujejo odgovorni za informacijske tehnologije.

“Majhna in srednja podjetja so steber gospodarstva. Gre za najbolj inovativne organizacije, katerih preživetje je odvisno od njihovega intelektualnega kapitala. Hkrati pa so ta podjetja najbolj podhranjena, ko gre za zaščito podatkov. Dovolj je že eno samo e-poštno sporočilo ali prenos datoteke, da takšno podjetje izgubi konkurenčnost,” je izpostavila Petra Veber.

Do nadzora nad podatki v enem samem dnevu!

S storitvijo Safetica NXT, ki je ena vodilnih tovrstnih storitev v oblaku, podjetje v nekaj urah vzpostavi nadzor nad uporabo svojih podatkovnih virov, brez kakršnih koli začetnih naložb. Prav tako v zelo kratkem času uveljavi politike varovanja poslovnih informacij, kot jih od njih zahtevata zakonodaja in poslovno okolje. Zato niti ne potrebujejo posebnega strokovnega znanja, saj so v storitev že vgrajene najboljše prakse prepoznave in zaščite podatkov na osnovi varnostnih tveganj.

Storitev ponuja samodejno generiranje periodičnih poročil ter poročil na zahtevo, ki so enostavno razumljiva poslovodstvu in drugim uporabnikom, odgovornim za varovanje in zaščito podatkov.

»Uporaba rešitve za preprečevanje odtekanja podatkov po eni strani učinkovito tehnično varuje podatke pred tvegano uporabo, po drugi pa daje oprijemljive informacije za izboljšanje varnostnih politik, prepoznavanje neželenih vzorcev obnašanja uporabnikov ter za usposabljanje zaposlenih glede varne uporabe podatkov,« je izpostavil Nenad Pavlović, vodja programa Safetica NXT v podjetju Si splet.

Safetica NXT spremlja podatkovni tok ter dostop in aktivno uporabo različnih podatkovnih virov, od e-pošte in datotek v lokalnih, omrežnih in spletnih diskih do odstranljivih pomnilniških medijev in optičnih nosilcev podatkov. Podpira najbolj priljubljene storitve v oblaku za shranjevanje in skupno uporabo datotek, kot so OneDrive, Dropbox, Google Drive, Box in SharePoint, storitve za sodelovanje in takojšnje sporočanje Teams, Skype in Slack, storitve za pošiljanje datotek Send Anywhere ter WeTransfer pa tudi družbena omrežja Twitter in Facebook. Ob tem omogoča spremljanje dostopa do pomembnih poslovnih aplikacij ter različne licenčne programske opreme. Vpogled v dejansko uporabo programske opreme podjetjem omogoča optimizacijo delovnih procesov in stroškov programskih licenc.

Storitev spremlja dejavnosti uporabnikov, ko so vključeni v poslovno omrežje in ko delajo z oddaljenih lokacij, na primer od doma. Pri tem nadzoruje njihovo dejavnost ves čas, tudi ko niso vključeni v medmrežje, kar zagotavlja, da pomembni poslovni podatki niti za sekundo niso brez nadzora.

V podjetju Si splet, ki je v Sloveniji generalni zastopnik za kibernetske varnostne rešitve ESET, so s storitvami in rešitvami Safetica za preprečevanje odtekanja podatkov dopolnili svoj portfelj ponudbe informacijske varnosti. Podjetje Safetica je sicer član tehnološkega zavezništva podjetja ESET, ki velja za vodilnega evropskega ponudnika kibernetske varnosti.

V podjetju Si splet bodočim uporabnikom omogočajo tudi brezplačen preizkus storitve Safetica NXT, v okviru katerega pridobijo poročilo o njihovih virih podatkov. Za brezplačen preizkus jih kontaktirajte po e-pošti na naslov prodaja@sisplet.com ali po telefonu na številko 01 428 94 05.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
kibernetska varnost

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več