Računalništvo, telefonija
Telefonija
04.10.2022 15:48

Deli z drugimi:

Share

Kako se je v prvih nekaj urah obnesel novi Xiaomi 12T Pro? Ali je 200 MP kamera pomenljiva nadgradnja?

Imeli smo priložnost se vriniti mimo vrste in v roke prijeti novi pametni telefon Xiaomi 12T Pro, ki so ga predstavili danes v Münchnu.

Na voljo sta dva nova modela: Xiaomi 12T in 12T Pro, katerega smo popeljali na testno vožnjo. Naj poudarimo, da gre za začeten vtis telefona. Podrobnejši preizkus je na sporedu v naslednjih dneh, v tem času pa smo se osredotočili na tiste najbolj pomembne točke telefona. Oglejmo si, kaj so spremenili v primerjavi z lanskoletnim Xiaomi 11T in kaj je tisto, kar bo najbolj prepričalo slovenske uporabnike.

Nadgradnje na številnih ključnih področjih

Dotaknimo se najprej zaslona. Diagonala meri 6,67 palcev, sam zaslon je AMOLED oziroma po besedah Xiaomija CrystalRes AMOLED, kar naj bi označevalo kristalno jasno upodabljanje vsebine na zaslonu. Z ločljivostjo 1220p in več kot 68 milijardami barv je vsaj na papirju vse tako, kot mora biti. Med kratkim preizkusom nismo naleteli na nobeno oviro, ki bi omadeževala začeten vtis telefona. AMOLED zaslon ponuja tipično AMOLED kakovost, kar pomeni, da so barve dinamične in globoke. Čeprav nismo imeli močnega sonca v Münchnu, je bil zaslon na dnevni svetlobi več kot dovolj osvetljen, da lahko rečemo, da vidljivost ne bo problem pri uporabi. AMOLED se osvežuje s frekvenco do 120 Hz, integrirana pa je tudi funkcija AdaptiveSync, ki prilagaja frekvenco osveževanja glede na izbrano vsebino, ampak samo med 60 Hz in 120 Hz, in ne vse do 1 Hz, kot nekateri flagship telefoni. Opazili smo tudi 30 Hz osveževanje, vendar vsaj za zdaj samo pri Always-On zaslonu. Na voljo je še Dolby Atmos, Dolby Vision in Adaptive Reading za bolj udobno branje, vendar funkcije še nismo uspeli preizkusiti.

Pod pokrovom se skriva Snapdragon 8+ Gen 1, ki premore preveč moči za 99 % uporabnikov. Bolj pomembna je sama optimizacija in hlajenje telefona pri intenzivni uporabi. Med enodnevnim preizkusom smo ga v veliki meri uporabljali za fotografiranje, brskanje po spletu in predvajanje posnetkov, kar pomeni, da telefon še niti ni dobro pretegnil noge. Pri tej zmerni uporabi razumljivo nismo naleteli na kakšna zatikanja, upočasnitve ali opazno segrevanje telefona. V naslednjih dneh pa bomo opravili bolj intenzivne preizkuse in preverili, ali se Snapdragon procesor, ki ne slovi ravno po hladnih temperaturah, dobro obnese v novem Xiaomi 12T Pro. Xiaomi trdi, da so vgradili 65 % večjo komoro s 125 % višjo toplotno pokritostjo materiala kot pri predhodniku. S tem naj bi zagotovili dovolj dobro odvajanje toplote, to bomo tudi preizkusili v praksi.

Svetlobno hitro polnjenje še vedno fascinantno

Xiaomi 12T Pro ima spodobno veliko baterijo, in sicer 5.000 mAh, ampak bolj zanimivo je 120 W polnjenje, ki ga Xiaomi imenuje HyperCharge. Ustrezen polnilnik je na naše veselje še vedno priložen, zato nakup dodatne polnilnika ni potreben. Ko smo telefon prevzeli, je bil napolnjen na 75 %. Po potepanju po ulicah Münchna smo dan zaključili s približno 30 %, kar je v mejah pričakovanega. Pred zajtrkom smo ga priklopili za 10 minut in se je napolnil za dobrih 40 %, kar pomeni, da je zopet pripravljen za celodnevno uporabo.

200 MP kamera – samo številka ali dejanska nadgradnja?

Zadaj se nahaja sklop 3 kamer: 2 MP makro kamera, 8 MP ultraširoka kamera in nova kar 200 MP glavna kamera z optično stabilizacijo slike. Spredaj je še 20 MP selfie kamera.

Če boste želeli fotografirati v načinu 200 MP, boste morali najprej vklopiti funkcijo Ultra HD, ki bo kamero preklopila na način 50 MP. Nato se vam bo prikazala funkcija 200 MP. Rezultat? Prve fotografije so spodbudne, čeprav smo glede na velikost senzorja pričakovali bolj opazno nadgradnjo. Fotografije so jasne, pregledne, polne barv in veliko detajlov, vendar enako velja tudi za 50 MP način in klasični način. Pri slabši svetlobi ne bi priporočali uporabe 200 MP, na kar vas opozori tudi sama kamera. Bolj podroben preizkus zmogljivosti kamer bomo raje pustili za recenzijo telefona. Kar je takoj opazno, da se pri povečavi telefon ne more primerjati s konkurenco, kar je posledica manjkajočega telefoto senzorja in zmogljivejše optične povečave.

Xiaomi 12T Pro lahko snema do 8K (24fps) in 4K (60fps). Zanimivo je, da pri vklopu stabilizacije slike telefon samodejno preklopi na ločljivost 1080p (30 fps). Ročno poseganje ni mogoče. Stabilizacija slike se dobro obnese in vsaj v tem trenutku nismo opazili večjih napak. Makro in ultraširoka kamera sta zadovoljivi, za končno oceno pa bomo najprej opravili še nekaj posnetkov.

Xiaomi 12T Pro cena Slovenija

Xiaomi 12T Pro je v Sloveniji na voljo samo v različici 8GB/256GB, in sicer za 819 €. V obdobju prednaročil bo vsak kupec pri obeh modelih, torej tudi pri Xiaomi 12T, dobil darilo v obliki robotskega sesalnika Robot Vacuum Mop 2 Lite.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Xiaomi


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več