Računalništvo, telefonija
06.12.2015 23:17
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako se je Brazilija lotila rasistov na spletu

Preklic prijateljstva na Facebooku je lahko znak čustvene nezrelosti in neprištevnega ravnanja.
Preklic prijateljstva na Facebooku je lahko znak čustvene nezrelosti in neprištevnega ravnanja.

Spletni forumi in družbena omrežja so orodje strahopetnih rasistov in ksenofobov, ki svoja stališča objavljajo ob sleherni priložnosti. V Sloveniji smo temu lahko priča ravno v času bregunske krize. Na žalost pa Slovenija ni edina država v kateri živijo ksenofobni in rasistični posamezniki. Tudi Brazilija se sooča s to težavo. Vendar pa so se zgroženi brazilci domislili načina kako rasistom in ksenofobom vsaj malo stopiti na prste.

Vse se je začelo, ko je ena izmed televizijskih postaj v Braziliji objavila fotografijo temnopolte napovedovalke vremena. Pod fotografijo so se zvrstili številni rastistični komentarji in organizacija Criola se je odločila, da bo ukrepala in na rasiste tudi javno opozorila. S pomočjo geolokacije, ki jo razkrivajo družbena omrežja so rasistične komentarje natisnili in jih v obliki jumbo plakatov objavili po mestih v katerih živijo rasisti, ki so omenjene izjave objavili na družbenem omrežju. Fotografije in imena rasistov so zakrili kar pa ne velja za njihove izjave.

Organizatorji so na ta način želeli prikazati, da so objavljene izjave na spletu prav tako resnične in povsem neumestne kot v vseh ostalih življenjskih situacijah. Hkrati so na ta način želeli pokazati, da se strahopetni rasisti in ksenofobi ne morejo skrivati za svojimi računalniki. Ravno nasprotno vse njihove izjave se lahko hitro povežejo z imeni in priimki ter mesti v katerih živijo in na ta način opozorijo javnost in neposredno okolico, da živi v bližini rasista. Kampanja je hkrati opozorilo tudi okolici, da ne ignorira rasistične izpade na spletu in ustrezno reagira ter na ta način poskrbi, da bo v prihdonosti družba moralnejša.


Prijavi napako v članku