Triki in nasveti
28.11.2011 12:11
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako premagati računalniško nespečnost?

Vas muči nespečnost zaradi uporabe računalnika?
Vas muči nespečnost zaradi uporabe računalnika?

Številne raziskave so pokazale, da je za nespečnost pogosto krivo delo z računalnikom v poznih nočnih urah. Najbolj zanimivo pa je to, da nespečnost ni posledica večurnega dela pozno v noč. Številni strokovnjaki so namreč prepričani, da nespečnost povzroča umetna svetloba. Ta namreč vpliva na zmanjševanje hormona melatonina, ki je ključen za spanje.

Raziskovalci zatrjujejo, da imajo interaktivne naprave, kot so računalniki, pametni mobilni telefoni, igralne konzole in druge večpredstavnostne naprave, občutno večji vpliv na poslabšanje spanca kot televizor ali radijski sprejemnik. Če ste zaradi obilice dela primorani delati z računalnikom pozno v noč, vam tu lahko priskoči na pomoč brezplačna programska oprema f.lux. Ta dejansko poskrbi za samodejno nastavitev barvnega tona zaslona glede na čas dela, kar nekoliko ustavi oziroma omili proces zmanjševanja hormona melatonina.

Brezplačna programska oprema f.lux je na voljo za prenos na spletnem naslovu http://goo.gl/SMaoI. Tako namestitev kot uporaba programa sta sila enostavna. Ker ta poskrbi za samodejno nastavitev barvnega tona zaslona glede na čas (v jutranjih urah je moder, v večernih urah pa rdeče-oranžen), je zelo pomembno, da pred pričetkom uporabe programa pravilno določimo našo lokacijo (2. Set your location). Najlepše pri tem pa je to, da lahko program f.lux namestimo na operacijske sisteme Windows, MacOS in Linux.


Prijavi napako v članku