Triki in nasveti
09.10.2018 09:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako pravilno uporabljati javni Wi-Fi?

.. Wi-Fi nas je povezal. Do spleta lahko dostopamo teko rekoč kjer koli, s tem pa so nam na široko odprta vrata v svet. Pa se kdaj vprašamo, kako je z varnostjo naših podatkov, ko v lokalu ob kavici natakarja vprašamo za geslo? Ali ko se prijavimo v nezavarovano omrežje? ..
Kako pravilno uporabljati javni Wi-Fi?
Kako pravilno uporabljati javni Wi-Fi?

Wi-Fi je življenje močno poenostavil, poleg tega pa nas je vse skupaj nekoliko povezal. Po drugi strani pa je Wi-Fi poskrbel tudi za nekaj dodatnih skrbi glede varnosti in zasebnosti podatkov, ki jih uporabniki hranimo na telefonih, računalnikih in ostalih napravah. Kadarkoli se povežemo na javni Wi-Fi, to potencialno lahko pomeni določeno mero tveganja.

Dandanes je brezplačni Wi-Fi na voljo praktično povsod, od lokalne kavarne, hotelov, do letališč in nakupovalnih središč. Dejstvo je, da Wi-FI postaja nekaj samoumevnega ne samo za razvite države, temveč tudi za preostanek sveta. Za vas smo pripravili nekaj koristnih nasvetov glede uporabe javnih Wi-Fi omrežij.

Obstajata dve vrsti javnih Wi-Fi omrežij

V splošnem poznamo dve vrsti javnih Wi-Fi omrežij: zavarovano oz. zaprto in nezavarovano oz. odprto. Nezavarovana omrežja prepoznamo po tem, da se lahko v njih prijavimo brez kakršnega koli gesla, saj omrežje ni opremljeno z nobenim varnostnim mehanizmom. Zaprto javno Wi-Fi omrežje od uporabnika zahteva, da se ta strinja s pravnimi pogoji omrežja, da se registrira ali vnese geslo pred vpisom. Pogosto tovrstna Wi-Fi omrežja zahtevajo tudi neko predplačilo ali nakup v trgovini, da uporabnik sploh pridobi geslo, ki ga potrebuje za vpis v omrežje.

Ne glede na to, s katerim omrežjem smo soočeni, ko se vpišemo v javno Wi-FI omrežje, moramo paziti na naslednje:

VEDNO se prijavimo v javna zavarovana Wi-Fi omrežja, če je to seveda možno. Če na voljo nimamo zaprtega omrežja, je sprejemljiva uporaba nezavarovanega omrežje, če to vseeno zahteva neko registracijo ali prijavo.

NIKOLI preko nezavarovanega javnega omrežja ne dostopamo do osebnih bančnih računov ali občutljivih podatkov. O tem seveda vsak uporabnik presodi sam, ampak vedno dobro premislimo, ali je resnično nujno, da obiščemo neko spletno stran, če smo prijavljeni v nezavarovano omrežje.

BODIMO POZORNI na Bluetooth povezavo. Bluetooth povezava v pametnem domu je vsekakor koristna zadeva. Kljub temu pa se moramo zavedati, da je vključena Bluetooth povezava medtem, ko smo povezani na javno Wi-FI omrežje, lahko zelo nevarna. Bluetooth povezava omogoča napravam, da te med seboj komunicirajo, in hekerji lahko že z nekaj osnovnega znanja brez večjih težav pridejo do teh signalov, preko katerih potem dobijo dostop do naših naprav. Naj bo Bluetooth povezava za vsak slučaj raje izključena, ko zapuščamo dom, pisarno ali ostala “varna” območja.

IZOGIBAJMO SE spletnim nakupom, ko smo prijavljeni v javna Wi-Fi omrežja. Morda se boste sedaj vprašali, ali je spletno nakupovanje resnično tako nevarno? V resnici niti ne, ampak vedno, ko nakupujemo preko spleta, upravljamo z občutljivimi osebnimi podatki. Med najbolj ranljive seveda spadajo podatki o bančnih računih, karticah itd. Torej spletno nakupovanje je ena od stvari, katere se izogibamo, ko uporabljamo javna Wi-Fi omrežja.

NIKOLI ne puščamo naših naprav samih, ko se gibljemo na javnih prostorih. Recimo, če smo na letališču, nikoli ne puščamo računalnikov in telefonov na klopcah in stolih, kajti tudi, če uporabljamo zasebno omrežje, lahko hitro pritegnemo pozornost nepridipravov, ki lahko v nekaj sekundah pridobijo želene podatke. Pogosto se nam zdi, da se pa nam kaj takega nikoli ne more zgoditi, kajne? Verjemite, vsakemu se lahko zgodi točno to, kar si najmanj želi in predstavlja.

VEDNO imejmo izklopljeno možnost avtomatskega povezovanja na naših napravah. Večina tablic, pametnih telefonov in prenosnikov ima to možnost, ki uporabniku olajša iskanje omrežij. Gre v bistvu za to, da naprava sama išče omrežja in se v njih tudi prijavlja. Mogoče že res, da gre za koristno in uporabno lastnost, vendar je dejstvo, da se lahko potemtakem vaše naprave povežejo v omrežja, ki jih drugače sami ne bi izbrali. Torej, enostavno izključimo to možnost, ko potujemo po neznanih krajih.

ČE JE LE MOŽNO uporabljamo VPN omrežje, da zagotovimo zasebnost in anonimnost med uporabo javnih Wi-Fi omrežij. “Virtual private network” se uporablja za šifriranje podatkov, ki jih pošiljamo ali prejemamo med uporabo javnih omrežij. Na tak način zaščitimo naše informacije in preprečimo dostop do naših naprav ostalim uporabnikom.


Prijavi napako v članku