Triki in nasveti
21.06.2011 10:37
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako poteka reciklaža plastenk?

Ozaveščeni računalničarji le redkokdaj posegajo po plastenkah!
Ozaveščeni računalničarji le redkokdaj posegajo po plastenkah!

Plastenke so izdelane iz zelo trpežnega materiala (polietilen tereftalat ali krajše PET), ki je škodljiv tako za okolje kot zdravje ljudi in živali. Pri proizvodnji plastenk se v ozračje namreč izpusti velike količine ogljikovega dioksida oziroma toplogrednega plina. Zanimivo je predvsem to, da za izdelavo litrske plastenke porabijo kar tri litre vode.

Ker so plastenke zelo trpežne in se razgrajujejo zelo počasi, te predstavljajo velik delež odpadkov, ki jih proizvede človeštvo. To je hkrati eden izmed ključnih razlogov, zakaj bi moral vsakdo izmed nas skrbeti za to, da vse plastenke končajo v zabojniku za embalažo. Če pridno ločujete ste si verjetno že postavili vprašanje, kaj se dogaja s plastenkami, ko jih odpeljejo v centre za reciklažo. Sedaj to možnost imamo. Ameriško podjetje EcoStar je namreč javnosti v krajšem posnetku prikazalo celoten postopek reciklaže plastenk.

Reciklaža plastenk zahteva uporabo visokotehnoloških in računalniško vodenih strojev. Zdaleč največ časa se porabi za pranje in čiščenje plastenk z namenom, da se plastiko PET loči od drugih materialov, kot so kovine, papir, nalepke in podobno. Šele nato je plastenka, ki jo stroji na koncu procesa “razrežejo” na miniaturne koščke, pripravljena za izdelavo vseh plastičnih predmetov, ki se jih lahko izdela iz reciklirane plastike. Pri tem se seveda porabi občutno manj vode in izpusti precej manj ogljikovega dioksida kot pri običajni proizvodnji plastike. Celoten postopek reciklaže plastenk si lahko ogledate na spletni povezavi http://goo.gl/gvUKp.


Prijavi napako v članku