Digitalizacija
26.07.2021 08:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako postaviti spletno stran in biti z njo uspešen?

V letu 2020 je veliko podjetij in posameznikov hitelo s postavitvijo ali nadgradnjo spletnih strani in trgovin v upanju, da bo tovrstni digitalni produkt hitro in učinkovito privabljal nove kupce.
Domen Brlek, CREATIVE37, je prepričan, da morata iti postavljanje spletnega mesta in uporaba orodij digitalnega marketinga z roko v roki.
Domen Brlek, CREATIVE37, je prepričan, da morata iti postavljanje spletnega mesta in uporaba orodij digitalnega marketinga z roko v roki.

Še pred dobrim letom dni je veljalo prepričanje, da se bo s postavitvijo ali nadgradnjo digitalnega produkta avtomatično dvignila prodaja in posel bo “rešen”.   

Pri CREATIVE37 so bili in so še vedno prepričani, da ne bo tako. V preteklosti poslovanja so bili osredotočeni samo na razvoj digitalnih produktov (spletne strani, portali, aplikacije, telefonske aplikacije, celotni IT sistemi) in velika večina jih na trgu ni uspela. Predstavljajte si: ogromno ur in denarja, vloženega v razvoj postavljanja oh in sploh funkcionalnosti ter prečudovitega designa, ampak na koncu … črički … nikjer nikogar. Če kupci za vas ne vedo, potem ne bodo prišli na vašo digitalno mojstrovino.

Postavljanje spletnega mesta in uporaba orodij digitalnega marketinga gresta z roko v roki. Zdaj pa sploh, ko je celotni svet digitalen in je potrebno še več truda, da ste opaženi v tej digitalni džungli.

Preden ”skočite” v razvoj digitalnega produkta, vam pri CREATIVE37 priporočajo dobro pripravo. Eden največjih razlogov, zakaj v preteklosti določeni digitalni produktni niso uspeli, je slaba priprava oziroma delo brez načrta razvoja in brez raziskave potencialnega trga.

Okolica po navadi spodbuja takojšno akcijo, vendar pri CREATIVE37 verjamejo, da je včasih bolje pogledati ali so v vodi kakšne čeri, preden vanjo skočimo.

Torej, kako sploh postaviti učinkovito spletno stran/trgovino?

Na grobo bi lahko rekli, da spletna stran/trgovina za dobro prodajo potrebuje:

 • dobro strukturirano vsebino,
 • dobro uporabniško izkušnjo,
 • odlične funkcionalnosti (hitro odpiranje, https povezava, intuitivna košarica …),
 • in digitalni marketing (seo, družbena omrežja, novičniki, pisanje blog-a …)

Zgoraj naštete točke morajo sovpadati s poslovnim procesom podjetja. Zato je priporočljivo, da najprej analizirate obstoječi način poslovanja ali postavite novega.

Štiri bistvene točke oz. nasveti pri postavitvi/analizi načina poslovanja:

 1. Definiranje potencialnega kupca in njegove problematike:
  Kdo je vaš potencialni naročnik? Koliko je star? Kakšno izobrazbo ima? Kakšno plačo ima? Kaj razmišlja? Bolj kot ste specifični, lažje boste pripravili vsebino.

 2. Definiranje produkta/storitve:
  Na podlagi zgornje točke se pripravi produkt/storitev, ki jo bo potencialni kupec želel uporabiti oz. bo rešitev za njegov problem.

 3. Prodajni kanal:
  Kje so vaši potencialni kupci? Ugotoviti je treba, na katerih kanalih/družabnih omrežjih/spletnih straneh so prisotni. Primer: Instagram morda ni najbolj primeren kanal, če je naš potencialni kupec senior.

 4. Proces prodaje:
  Določitev procesa pri uporabniku: Ali bo kupec najprej poslal e-mail? Bo morda poklical? Ali bo produkt poslan preko GLS-ja? Kaj pa izdaja računa ali reklamacija? Garancijsko obdobje? itd. Vse korake, ki sledijo v prihodnosti, je dobro definirati že vnaprej.

Zgornje točke so odlična izhodišča za poznavanje svojega trenutnega ali bodočega poslovanja. Z mislijo na naročnika in/ali produkta, ki ga nudimo, sedaj lahko pripravimo načrt razvoja.

A vendar je tukaj še en zelo priporočen »pred-korak«: zelo dobro je pogledati konkurenčne spletne strani/trgovine ali vsaj primere dobre prakse. Z analizo le-teh lahko vidimo, katere funkcionalnosti bi bile potrebne, kakšna grafična oblika nam je zanimiva in kako se predstavlja vsebino. Pomembno je, da je vaš naročnik in/ali produkt nenehno v vaših mislih in da analiza ne vzpodbudi kopiranja, ampak služi kot inspiracija za postavitev podobne ali celo boljše uporabniške izkušnje na vaši spletni strani/trgovini.

Priprava načrta postavitev spletne strani/trgovine

Dober načrt za izdelavo vašega novega spletnega mesta je sestavljen iz vrste nalog, proračuna, časovnice in seznama potrebnih virov. Če si vzamete čas za izdelavo podrobnega načrta, boste dobili strukturo, v kateri lahko delate z večjim zaupanjem in veliko večjo možnostjo, da pravočasno in v skladu s proračunom dosežete svoje prvotne cilje.

Tudi če svojo idejo preprosto skicirate na hrbtno stran prtička, doseganje jasne in dogovorjene vizije vašega cilja poveča možnosti, da pridete pravočasno in s proračunom do končne realizacije projekta.

Za izdelavo načrta spletnega mesta sledite naslednjim osnovnim korakom:

 1. Določite cilje vašega spletnega mesta.
 2. Pripravite skico oziroma okvir (wire-frame) vašega spletnega mesta.
 3. Pripravite vsebino (tekst in slikice).
 4. Pripravite listo nalog – Predstavljajte si kaj morate storiti na vsaki stopnji postopka izdelave spletnega mesta. Nato to razdelite na naloge, ki jih je potrebno opraviti. Ta seznam vam pomaga oceniti, kako dolgo bo trajal projekt in kakšna so potrebna sredstva.
 5. Določite časovnico – Na podlagi liste nalog iz prejšnjega koraka ocenite čas, ki je potreben za izvedbo posamezne naloge. Upoštevajte, da je ustvarjalni proces redko brez težav. Za nepredvidene težave morate na primer imeti na zalogi dovolj časa. Recimo: implementacija določene tehnologije lahko vzame znatno več časa, ker je še niste poznali. Oblikovanje časovnice vam pomaga voditi celotni razvoj in po potrebi tudi spremembo načrtov.
 6. Določite proračun – Ne pozabite, da večje in bolj zapleteno je vaše spletno mesto, več denarja boste potrebovali za realizacijo.

Upoštevanje teh korakov vam pomaga narediti red v kreativnem kaosu. Še posebno, kadar se izgubi rdeča nit pri pripravljanju grafične oblike spletnega mesta. Takrat zelo radi zaplavamo v oblake.

Boste delali sami ali boste izbrali agencijo?

Sedaj ste zelo dobro oboroženi za postavitev svojega digitalnega produkta.

Zadnje vprašanje še ostane: Ali ga boste izdelali sami ali boste izbrali agencijo?

Digitalni svet je res poln različnih tehnologij in marketinških strategij, zato je včasih težko ugotoviti, kakšen je pravilen pristop za vstop v ta svet.
Ali bo lažje postaviti platformo preko WordPressa? Kaj je to Squarespace? Postavitev spletne platforme čisto iz 0? Kaj pa telefonska aplikacija? Preko katerih kanalov in na kakšen način promovirati digitalni produkt? Ali je digitalizacija dejansko pravilni način za izvajanje vašega poslovnega modela?

Ne skrbite, ekipa CREATIVE37 poskrbi, da se v tem digitalnem svetu ne boste izgubili.

Njim je ta kreativni kaos všeč, saj so tehnološki zanesenjaki (geek-i) in kreativci po duši (radi zaplavajo v oblake), ki so usmerjeni na sistematizacijo in avtomatizacijo.

Po skoraj dveh desetletjih v IT okolju so se preko “lastnih” napak naučili, kakšen digitalen trend je priporočljiv za vaše podjetje.

Zaupali so jim že:

 1. Podjetje, v katerem se ukvarjajo z delnicami na ameriškem trgu: https://stocktraderapp.net (po objavi prenovljene spletne strani 63 % novih naročnikov)
 2. Kolesarski eksperti: https://bikegalaxy.si (rezultat skupnega sodelovanja je na spletno stran pripeljal 35,7 % novih uporabnikov sredi koronskega leta 2020)
 3. Švicarji – mojstri pri izdelovanju luksuznih ur: https://cyrus-watches.ch/ (stran se postavi v manj kot treh sekundah – tudi na prenosnih telefonih)
 4. Ostale projekte in pohvale njihovih naročnikov najdete tukaj: https://creative37.com

Imate poslovni model in bi ga radi digitalizirali? Imate idejo o digitalnem produktu, ki bo novi Facebook? Želite postaviti e-trgovino ali e-izobraževalnico?

Za začetek predlagamo, da se dogovorite za kavico v njihovih poslovnih prostorih, kjer vam bodo v eni uri predstavili vse pomembne informacije za boljšo orientacijo v digitalnem svetu. Pišite jim na info@creative37.com ali pokličete Domna na 040 323 311.

Vas zanima več iz te teme?
digitalna preobrazba Creative37

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več