Triki in nasveti
10.09.2017 17:00

Deli z drugimi:

Share

Kako posneti najboljše fotografije hrane?

Kako posneti najboljše fotografije hrane?
Kako posneti najboljše fotografije hrane?

Dandanes živimo v svetu Instagrama, Snapchata, Facebooka in še bi se našel kak tehnološki gigant, ki nam zasede velik del dnevnih opravil. Postali smo družba fotografije, kajti slikamo praktično vse, od hrane, avtomobilov, narave, živali, ni da ni. Postavimo skledo polno sadja na mizo in enostavno si ne moremo nič, da ne bi pritisnili sprožilec kamere. Te nastale fotografije nikakor niso umetniška dela, saj le redkokdo, ki redno objavlja slike na Instagram, sploh razmišlja o estetiki, barvah, kompoziciji itd. Večinoma poteka fotografiranje povsem naključno, brez posebnega nastavljanja nastavitev itd.

Kljub temu pa vsi mislimo, da so naše fotografije dobre in si zaslužijo tisti zloglasni “like”. Obstaja nekaj preprostih trikov, kako dejansko narediti fotografije, ki so všečne in hkrati kvalitetne. Sharon Chen, fotografinja in blogerka, ki se ukvarja predvsem s slikanjem hrane, je za portal Consumer Reports delila nekaj koristnih nasvetov in osnovnih trikov, kako lahko hitro in učinkovito izboljšamo naše fotografije hrane, tudi tiste posnete s pametnimi telefoni.

Chenova je delila nekaj svojih fotografij in preko njih pokazala, kako uporabiti določene tehnike za izboljšanje kvalitete. Uporabite spodaj naštete nasvete in vašim sledilcem se bodo ob pogledu na slike cedile sline.

Poiščite najbolj optimalno svetlobo

Chenova trdi, da ne glede na to o kakšni fotografiji govorimo, je svetloba najpomembnejši faktor. V vseh primerih je najboljše, če lahko uporabimo naravno svetlobo, ki je bolj hvaležna od umetne. Če recimo nimamo dostopa do nekega zunanjega okolja z naravno svetlobo, poizkusimo naš obrok postaviti čim bližje oknu. Izogibamo se direktni sončni svetlobi, kajti to lahko povzroči ostre sence, ki pokvarijo sliko. Če smo že zunaj, poizkušamo najti optimalno točko nekje pod drevesom, torej v senci. Pomembno pa je tudi to, da slikamo zgodaj zjutraj ali v začetku večera.

Seveda pa se ne moremo vedno zanašati na sončno svetlobo, še posebej če smo nekje na večerji, v restavraciji. V tem primeru Chenova svetuje, da samo ustvarimo dovolj svetlobe. Baterija ni ravno najbolj primeren pripomoček za v restavracijo kajne? Chenova dodaja, da fotografi hrane uporabljajo prenosljivo svetilko, majhno LED lučko, ki ni tako vpadljiva kot baterija. Recimo Manfrotto Lumimuse 3 LED je primer optimalnega vira svetlobe, ki ga lahko prilagajamo svojim potrebam.

Poiščite optimalen kot fotografiranja

Chenova najbolj pogosto uporablja tri različne kote fotografiranja hrane: ptičja perspektiva, od spredaj in 45-stopinjski kot. Fotografiranje od spredaj je predvsem uporabno v primerih, ko želimo prikazati velikost kakšnega hamburgerja ali skladovnice palačink, lahko pa seveda eksperimetiramo in pod tem vodoravnim kotom ustvarimo fotografije “akcije” med kosilom.

45-stopinjski kot nam pomaga, da lahko izpostavimo recimo zunanjost jedi, hkrati pa tudi notranjost. Če vzamemo za primer kak “steak”, lahko vidimo, kako je meso zapečeno od znotraj, po drugi strani pa nam ta kot omogoča, ad prikažemo zunanjost, torej okusno skorjico. Za določene fotografije Chenova stopi celo na stol sredi restavracije: “Včasih je bilo čudno in so me kar vsi gledali, vendar danes temu ni več čisto tako, saj smo ljudje kar navajeni takšnega početja in ni tolikšnega začudenja”, je dodala.

Pozorni bodite na sceno

Enkrat, ko ste izbrali optimalen kot, bodite pozorni na izbiro scene. Chenova pravi, da je najboljša scena za fotografiranje hrane, povsem preprosta, brez nepotrebnih predmetov. Poleg tega Chenova zelo rada vključuje “rekvizite” kot so lesene žlice, rože, vaze in dele pohištva. Praktično ničesar ni v scenografiji Chenove ni tam po naključju.

Dodajte nekaj “akcije”

Dodatek subtilne “akcije” k fotografijam hrane pomembno vplivajo na dinamiko fotografije. To pomeni, da se lahko nekoliko igramo s hrano, saj s to akcijo mislimo predvsem na kapljanje omake, poigravanje s tekočim sirom ali prelivanje raznih prelivov po sladicah ali sladoledih. Vse to lahko popestri fotografijo in jo naredi bolj dinamično. Zagotovo ste že kaj podobnega videli na svojih Instagram profilih in naslednjič, ko boste raziskovali po Instagramu, imejte to v mislih, saj bo vaš pogled na slike povsem drugačen.


Prijavi napako v članku