Računalništvo, telefonija
04.11.2020 12:24

Deli z drugimi:

Share

Kako o lažnih novicah govoriti z otroki in mladostniki?

Kako o lažnih novicah govoriti z otroki in mladostniki?
Kako o lažnih novicah govoriti z otroki in mladostniki?

O tem, da so lažne novice resna problematika, ni več nobenega dvoma. Kako to problematiko rešiti, za zdaj ni čisto jasno. Za začetek pa lahko vsak pri sebi naredi nekaj stvari, ki na dolgi rok lahko pomagajo. Začne se že v otroštvu in se nadaljuje celo življenje.

Samo pomislite, s kakšno količino novic se srečate vsak dan. Otroci in mladostniki tukaj niso nobena izjema, še posebej v času družbenih omrežij, televizijskih programov in ponekod celo odraslih, ki resnico oblikujejo po svoje, pogosto v laži.

Tukaj je nekaj nasvetov za odrasle in mlade, kako se z nekom pogovarjati o lažnih novicah in kako zagotoviti, da so informacije, ki jih dobivamo in delimo, resnične.

Kako o lažnih novicah govoriti z otroki?

O tem, kako teorije zarote in lažne novice vplivajo na otroke, ne vemo prav veliko. “Obstaja zelo malo raziskav o tem, kako lažne novice in teorije zarote vplivajo na razmišljanje otrok in mladostnikov,” pravi Karen Douglas, profesorica socialne psihologije na Univerzi Kent. Literatura jasno izpostavlja, da izobrazba pomaga pri zaščiti ljudi pred lažnimi novicami in podobna logika verjetno velja tudi za otroke, ki tem lažje podležejo, ko so mlajši.

Pomembno je, da pogovor prilagodimo starosti otroka. Tanner Higgin, direktor podjetja CommonSense Media pravi: “Za otroke mlajše od sedmega leta starosti pustimo politiko in ostale širše družbene probleme ob strani“. Mlajši otroci morajo vedeti, da so varni in da starši srkbijo za njihovo varnost. Skrb – še posebej v času pandemije, ko nimajo toliko stika s prijatelji – se lahko hitro spremeni v globlje težave.

Ne ovinkarimo. Pomembno je, da smo jasni in odkriti. Laganje otrokom ne bo pomagalo, še posebej zato, ker bodo resnico našli nekje drugje. “Tudi otroci razumejo, kako laži in prekrivanje resnice imajo negativne posledice,” pravi Peter Adams, višji podpredsednik projekta News Literacy Project. Primere, o katerih govorimo, moramo prilagoditi na tak način, da se otrokom zdijo realni in si jih lažje predstavljajo.

Kako se boriti proti lažnim novicam, ne glede na starost?

Zapomniti si moramo, da tudi mi, odrasli, lahko nasedemo lažnim novicam. “Veliko mladostnikov – posebej tistih, ki so bolj tehnološko pismeni, mislijo, da so na lažne novice odporni in jih te sploh ne skrbijo,” razlaga Adams. Temu pa v praksi ni tako, saj nihle od nas ni popolnoma imun na lažne novice.

Pazite na deljene objave. Če je nek posnetek zaslona objavljen na večih platformah, obstaja velika verjetnost, da je vsebina brez konteksta. Tak primer so predvsem razne Instagram zgodbe, kjer lahko najdemo celo posnetke čivkov in izjav, ki nimajo nobene veze z originalno vsebino. Kaj torej narediti v takšnih in podobnih primerih? Pogledamo originalno objavo in preberemo, kaj je oseba želela dejansko povedati.

Vprašajmo se, kdo stoji za informacijo. Poglejmo organizacijo ali človeka, ki je v originalu delil zgodbo in pomislimo, s kakšnimi nameni je to naredil. Kaj ima nekdo od tega, da je delil vsebino? Morda je njihov motiv to, da deli lažne novice.

Pridobite dokaze. Sami pri sebi lahko preverjamo informacije in se tako najlažje prepričamo o izvoru vsebine. Pomislimo: Kakšni so dokazi? Ali obstajajo povezave do virov? Ali so ti viri zanesljivi? Ali več različnih virov trdi enako?

Razmislite o lastnih predsodkih. Če čustveno reagiramo na določeno objavo ali vsebino, po mnenju strokovnjakov hitreje verjamemo neki lažni informaciji. Pomembno je, da v takem primeru znamo stopiti korak nazaj in na stvar pogledati s karseda objektivnimi očmi.

Poiščite kontekst. Veliko lažnih novic, ki se viralno širijo po družbenih omrežjih, izvzamejo stvari iz konteksta.

Poiščite različne perspektive. Včasih to pomeni več truda in časa, vendar istočasno to pomeni, da dobimo perspektivo vsebine, ki nam prej ni bili niti malo znana. Poleg tega pa zna biti zanimivo že to, da preberamo še kakšno drugo mnenje in s tem za naprej širimo svoja obzorja.


Prijavi napako v članku