Triki in nasveti
04.02.2021 00:15

Deli z drugimi:

Share

Kako najučinkoviteje očistiti ekran prenosnika?

Kako najučinkoviteje očistiti ekran prenosnika?
Kako najučinkoviteje očistiti ekran prenosnika?

Ste se že kdaj znašli v dilemi, kako očistiti ekran vašega prenosnika? Vsekakor niste edini. Dejstvo je, da se prah in ostala umazanija zelo hitro nabere na različnih koncih in delih vseh naprav, ki jih uporabljamo in zato je pomembno, da jih znamo očistiti. Preberite si spodnje nasvete in poskrbite, da bo vaš ekran vedno čist.

Od začetka pandemije smo lahko prebrali kar nekaj člankov, kako je v času širjenja koronavirusa pomembno, da znamo skrbeti za čistočo ekrana – raziskave, ki govorijo o tem, koliko časa virus preživi na določenih površinah – ne glede na to, ali je to na prenosniku, telefonu ali kjerkoli drugje. V tem članku se osredotočamo na prenosnike, kajti ti so zelo pogosto deležni kakšnega nezaželenega madeža, prahu ali pa dejansko kakšnih bakterij.

Medtem ko starejši CRT stekleni ekrani imajo dodatni sloj zaščite, novejši LCD ekrani prenosnikov tega nimajo. To pomeni, da se pri čiščenju takšnih površin oz. ekranov moramo izogibati vsem agresivnim sredstvom, kot so čistila za ekrane ali okna. Določeni ekrani, kot so nekateri MacBooki in ekrani na dotik, imajo po vrhu oleofobično plast zaščite, ki ekran ščiti pred prstnimi odtisi in manjšimi madeži. Če za čiščenje takšnih površin uporabimo kakršnakoli alkoholna sredstva, lahko zelo hitro speremo to zaščitno plast.

Kaj pa lahko uporabimo za čiščenje?

Za čiščenje ekrana prenosnika lahko uporabimo 99-odstotni izopropil, če pa želimo biti dodatno previdni, lahko uporabimo nekoliko blažjega, torej 75-odstotnega ali še manj koncetriranega. Nekateri testi so celo pokazali, da je lahko lahko razredčeni izopropil, tudi do 60 %, bolj učinkovit, kot 99,9-odstotni. Zakaj? Ker voda podaljšuje čas, ki ga izopropil preživi v stiku z mikroorganizmi.

Pomembno je, da ne nanašamo čistila direktno na ekran, recimo na način razprševanja. Namesto tega nanesemo čistilo na mikrovlakensko krpo, s katero nežno pobrišemo ekran prenosnika.

Izopropil se je izkazal kot dobra rešitev tudi v primeru drugih tehnoloških površin, ki jih želimo očistiti. Dejstvo pa je, da ne vsebuje nobenih antistatičnih ali posebnih drugih zaščitnih lastnosti, ki jih vsebujejo določena čistila za ekrane. Torej, po tem, ko uporabimo izopropil (lahko tudi namesto tega) je pametno uporabiti še kakšno brezalkoholno čistilo, ki do potankosti zaključi svoje delo. Še enkrat več, s krpo brišemo nežno, saj si ne želimo, da povzročimo kakšno mehansko okvaro ali poškodbo.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več