Računalništvo, telefonija
17.03.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

Kako najboljše očistimo svoj telefon?

V času, ko se ves svet vrti okrog koronavirusa, smo preverili, kako je najboljše očistiti svoj mobilni telefon, ne da bi ga poškodovali, a da bo vseeno očiščen kar najbolje.
Kako najboljše očistimo svoj telefon?
Kako najboljše očistimo svoj telefon?

Dr. Lena Ciric, mikrobiologinja z univerze v Londonu pojasnjuje, da lahko za čiščenje uporabimo navadno tekoče milo in nekaj vode, saj mnogi proizvajalci telefonov opozarjajo, da lahko kemikalije uničijo telefon oziroma njegov ekran.

Najprej odstranimo ovitek. Tega umijemo z malo mila in vode. Tudi na telefon najprej nanesemo malo mila, katerega razporedimo z preprosto krpico po celem telefonu. Pri tem pazimo na odprtine, tudi če imamo vodoodporni telefon, saj je lahko čez čas ta zaščita slabša.

Po testiranju s posebno napravo, ki prepozna količno virusov, bakterij in glivic, so pred čiščenjem dobili rezultat do 400 RLU, po čiščenju pa v povprečju pod 10 RLU. Za primerjavo, sterilno okolje v operacijski dvorani ima v povprečju 15 RLU.

Uporabimo pa lahko tudi različne pripomočke, ki oddajajo UV svetlobo tipa C, kot je PhoneSoap, saj takšna svetloba uniči viruse, bakterije in glivice v samo nekaj minutah.

Pomembno je tudi dejstvo, da bomo takoj, ko se bomo dotaknili telefona, le tega spet “okužili” z novimi virusi, bakterijami in glivicami, zato je pomembno, da tudi roke umivamo dovolj pogosto.


Prijavi napako v članku