Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Programska oprema
27.10.2023 12:00

Deli z drugimi:

Share

Kako lahko preprosto in hitro uredite PDF dokumente?

Koliko PDF dokumentov odprete dnevno? Kaj počnete z njimi? Jih lahko urejate? Ali še vedno vsak PDF dokument najprej natisnete, ga ročno podpišete, skenirate in pošljete prejemniku namesto, da bi uporabili digitalni podpis?
UPDF Editor je dokazano med najbolj vsestranskimi urejevalniki PDF dokumentov. Kaj vse omogoča? Foto: UPDF
UPDF Editor je dokazano med najbolj vsestranskimi urejevalniki PDF dokumentov. Kaj vse omogoča? Foto: UPDF

Doma ali v pisarni, ne glede na okolje je PDF poleg formata .docx najpogostejša dokumentna oblika. Zakaj je PDF tako poseben, da se z njim nenehno srečujemo, še posebej v formalnem kontekstu?

PDF (angl. Portable Document Format) je odprt standard pod okriljem mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO). Iz tega podatka lahko izluščimo, da gre za format, ki je priznan po celem svetu in združljiv z vsemi najbolj priljubljenimi sistemi.

Ste vedeli, da je bil PDF format predstavljen daljnega leta 1993? Njegova priljubljenost se ni zgodila čez noč. Skozi leta je PDF pridobil nekatere funkcije, ki so bile na prvem mestu najbolj iskane v formalnih okoljih. PDF dokumenti ohranijo svojo prvotno obliko in videz, vključno s pisavo, grafiko, barvami in splošnim oblikovanjem, ne glede na uporabljeno napravo. S tem so si PDF dokumenti prislužili sloves kot najbolj profesionalne in dosledne vrste dokumentov.

Kritična področja, kot na primer pravo, finance in zdravstvo, upravljajo z občutljivimi podatki, zato je povsem razumljivo, zakaj so se gravitirala k uporabi PDF dokumentov, ki slovijo predvsem po zanesljivosti in neoporečnosti.

Programov, ki nam omogočajo branje PDF dokumentov, je ogromno. Odpiramo jih lahko tudi kar v brskalnikih, a pogosto smo omejeni na uporabo osnovnih funkcij. Redki programi ponujajo na enem mestu vsa orodja za urejanje, ki bi jih lahko potrebovali. Prepogosto uporabniki PDF dokument najprej pretvorijo v Word dokument, ga uredijo ali podpišejo in nato pretvorijo nazaj v PDF.

Ne samo, da je to zamudno in skrajno nepotrebno, med pretvorbo se lahko pojavijo tudi napake, ki jih zlahka zgrešimo. Namesto, da se s tem zadovoljimo, lahko raje začnemo uporabljati urejevalnik PDF dokumentov, ki pod eno streho hrani vsa potrebna orodja za enostavnejše delo.

UPDF Editor – vsestranski urejevalnik PDF dokumentov

Lahko bi rekli, da je UPDF Editor le eden izmed številnih urejevalnikov PDF dokumentov, vendar bi mu naredili krivico. Če potrebujete samo osnovne funkcije za pregledovanje PDF dokumentov, potem zadošča vsak program. Če pa potrebujete več, če želite urejati PDF dokument, brisati ali dodajati besedilo, spreminjati postavitev, ga podpisati, potem potrebujete UPDF Editor.

Začnimo pri najbolj pričakovanih funkcijah.

Besedilo, fotografije, povezave, glava in noga – z UPDF Editor lahko uredite vse

Kolikokrat ste ponoreli, ko ste dobili PDF dokument, opazili slovnično napako (po možnosti celo takoj v prvem stavku) in ugotovili, da je ne morete popraviti? Da vam tega vaš trenutni PDF urejevalnik ne dovoljuje?

UPDF Editor urejevalnik PDF dokumentov 1

Z urejevalnikom UPDF Editor boste odslej lahko brez težav popravili vsako napako, slovnično ali oblikovno. Ne belite si glave, ali bo font popravljenega besedila enak ali ne. V drsnem meniju lahko zelo enostavno najdete enak font oziroma vam to stori samodejno že kar urejevalnik UPDF Editor.  PDF dokument boste tako lahko arhivirali ali pa posredovali naprej brez skrbi, da bi prejemnik mislil, da ste vi krivec za napake v dokumentu.

Urejate lahko praktično vsak element v dokumentu. Če ste nezadovoljni s postavitvijo fotografije, jo lahko premaknete, obrežete ali zamenjate, dodate lahko spletne povezave, glavo in nogo. Po želji lahko dodate tudi vodni žig, če želite preprečiti nedovoljeno distribucijo vašega dela. Za bolj poglobljeno personalizacijo PDF dokumenta pa lahko uporabite tudi urejevalnik ozadja.

Oglejte si PDF dokument iz druge perspektive

UPDF Editor vam omogoča, da PDF dokument odprete v različnih pogledih – enostranski, dvostranski ali kot diaprojekcija. Namesto PowerPoint predstavitve lahko uporabite UPDF Editor, s katerim lahko PDF dokument pretvorite v diaprojekcijo in na ta način predstavite svoj projekt. Nasvete in popravke ostalih udeležencev lahko kar v realnem času dodate v PDF dokument s pomočjo orodij za komentiranje in označevanje. Z različnimi nalepkami in 3D oblikami pa lahko še dodatno popestrite dogajanje v dokumentu.

Zelo enostavno lahko tudi spreminjate vrstni red strani, nepotrebne odstranite ali zamenjate in vrinete novo stran, brez pomoči zunanjih orodij.

Če bi radi izluščili besedilo iz skenirane fotografije ali PDF dokumenta, ki ne dovoljuje urejanja, lahko uporabite orodje za optično prepoznavanje znakov (OCR). Z orodjem OCR boste datoteke pretvorili v PDF-je, ki dovoljujejo iskanje in urejanje.

Podpira vse formate in naprave

Zelo zaželena funkcija v urejevalnikih PDF dokumentov je tudi možnost pretvorbe iz in v različne formate. Z urejevalnikom UPDF Editor lahko PDF dokument v trenutku pretvorite v vse priljubljene formate: Word, Excel, CSV, PowerPoint, RTF, HTML, GIF, JPEG in ostale. Vse fotografije, Visio, Word in Excel dokumente lahko prav tako le v nekaj korakih spremenite v profesionalen PDF dokument.

Računalnik, telefon ali tablica – UPDF Editor je združljiv z vsemi napravami in operacijskimi sistemi (Windows, Mac, iOS in Android). Prebere lahko praktično vsak PDF dokument, ne glede na to, s katerim programom je bil prvotno ustvarjen. Najbolje pa je, da lahko PDF dokument začnete urejati na telefonu in s pomočjo sinhronizacije v oblaku (UPDF Cloud) delo nadaljujete na računalniku.

UPDF Editor urejevalnik PDF dokumentov 4

Združi in zavaruj

Če bi radi združili več PDF dokumentov, na primer vaš CV in motivacijsko pismo, vam tega ni potrebno storiti s tretjimi orodji, ki jih ne poznate in jim ne zaupate. UPDF Editor ima vgrajeno orodje za združevanje več PDF datotek. V primeru zaupnih podatkov jih lahko zaklenete z geslom in tako preprečite nepooblaščenim uporabnikom, da se dokopljejo do vaših podatkov, jih spreminjajo ali delijo naprej.

Spreminjate lahko tudi dovoljenja. Na primer, ali lahko uporabniki natisnejo dokument, spreminjajo vsebino, kopirajo besedilo ali dodajajo komentarje. Na voljo je tudi orodje za ustvarjanje obrazcev, v katere lahko prejemniki vnašajo potrebne podatke. Ustvarite lahko tudi prazno polje za digitalni podpis, ki je prav tako eden izmed razpoložljivih orodij.

Piko na i doda umetna inteligenca

Glede na razcvet umetne inteligence (AI) v zadnjem letu je bilo neizogibno, da se bo ta pojavila tudi v programih, ki jih najpogosteje uporabljamo. UPDF Editor je tako med prvimi, ki je uspešno izkoristil potencial nove tehnologije. Katere funkcije so pridobili z AI?

Namesto, da prebirate več deset strani PDF dokumenta, kjer je dobršen del navlake, lahko uporabite umetno inteligenco, da vam v nekaj sekundah naredi temeljit povzetek vsebine. Ste tik pred sestankom dobili pomembne podatke in nimate časa prebrati celotnega dokumenta? Namesto, da na sestanek odidete slepi, se lahko s povzetkom, ustvarjenega z AI, vsaj delno informirate o določeni tematiki.

UPDF AI lahko uporabite za prevod besedila v PDF dokumentu ali pa označite določen del besedila, ki vam je nejasen in umetno inteligenco prosite za razlago.

Morda najpomembnejša funkcija pa je možnost pisanja in urejanje besedil z umetno inteligenco, tako kot ste tega vajeni s ChatGPT. Potrebujete ideje za članek? Bi radi preverili, ali se v PDF dokumentu skrivajo slovnične napake? Želite samo dvigniti besedilo na višji nivo? UPDF AI je virtualni pomočnik znotraj urejevalnika, ki vam je vedno v pomoč. Sporočite mu, kaj želite in v nekaj sekundah boste dobili zaključen izdelek.

UPDF Editor – edini urejevalnik, ki ga potrebujete

UPDF Editor je dokazano med najbolj vsestranskimi urejevalniki PDF dokumentov. Uporabljate ga lahko samo za osnovni pregled dokumentov, v trenutku pa se lahko prelevi v napredni urejevalnik, ki vam omogoča spreminjanje vseh elementov, vključno z besedilom, fotografijami, nogo, glavo, fontom, pisavo, barvo in vsega drugega.

Na voljo so priročna orodja za pretvorbo, digitalno podpisovanje, združevanje večjega števila datotek v en PDF dokument, ki ga lahko zavarujete z geslom, vodnim žigom ali prilagojenimi dovoljenji.

Z umetno inteligenco UPDF AI pa boste uporabnost urejevalnika dvignili na še višji nivo. V le nekaj korakih boste lahko ustvarili povzetke in celotne članke znotraj PDF dokumenta ali pa virtualnega pomočnika prosili, da vam našteje nekaj vsebinskih idej.

Vse to je na voljo v urejevalniku UPDF Editor, ki ga lahko trenutno dobite s kar 61-% popustom. Ena licenca velja na štirih različnih napravah, v primeru nezadovoljstva pa vam razvijalec zagotavlja vračilo denarja v 30 dneh. Z nakupom se boste potegovali tudi za privlačni glavni nagradi: iPhone 15 in slušalke AirPods.

Urejevalnik UPDF Editor pa lahko najprej tudi brezplačno preizkusite.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem UPDF Editor.
Vas zanima več iz te teme?
PDF urejevalniki PDF dokumenti


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več