Triki in nasveti
29.05.2021 08:55
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako izbrati pravo storitev za shranjevanje fotografij?

S pametnimi telefoni posnamemo ogromno količino fotografij in videov in kar naenkrat ne vemo več točno, kako jih hraniti. Ali jih dati na trdi disk, ali jih imeti na računalniku, morda v oblaku? V zadnjem času je najbolj priljubljena možnost prav slednja.

Novembra lani je Google, ki je do takrat nudil neomejeno količino prostora za tako imenovane “visoko kvalitetne” (beri: stisnjene/kompresirane) fotografije, naznanil, da “neomejeno” spreminja v “do 15 GB na posamezen Googlov račun”.

Povedano drugače: medtem ko se fotografije in videi do junija niso šteli v brezplačnih 15 GB prostora na Googlovem računu, so s 1. junijem začele zasedati omejen prostor, ki ga imamo sicer za Gmail predal, Google Drive datoteke in ostale shranjene stvari. Ko bomo dosegli mejo 15 GB, bomo primorani skleniti naročnino Google One, s čimer si bomo povečali prostor za shranjevanje.

Če ste uporabnik storitve Google Foto in se vam vse to ne zdi najbolj uporabniku prijazno, verjetno razmišljate o tem, da bi fotografije prenesli h kateremu drugemu ponudniku storitev v oblaku. Še prej pa je dobro preveriti, katere so potencialne alternative. Spodaj imate nekaj glavnih ponudnikov storitev shranjevanja fotografij, poleg pa tudi okvirne cene naročnin, saj se nekatere po državah razlikujejo. V članek smo vključili samo storitve, usmerjene v shranjevanje fotografij in ne za splošno shranjevanje datotek, kot sta npr. OneDrive ali Dropbox.

Hramba podatkov v oblaku ima veliko prednosti. Ko želite dostopati do shranjenih podatkov, lahko to naredite z vsakim telefonom, tablico ali računalnikom, ki ima dostop do interneta. Z oblačno hrambo podatkov se vam ni treba bati, da bi z izgubo telefona, razbitjem tablice ali sesutjem računalnika izgubili tudi vse shranjene podatke. Odgovor na vprašanje, ali potrebujemo oblačno storitev, je torej jasen. Medtem pa je odgovoriti na vprašanje, katerega ponudnika izbrati, nekoliko težje.

GOOGLE FOTO

Google vsem svojim uporabnikom omogoča 15 GB brezplačnega prostora za shranjevanje. V zadnjih letih ste lahko “visoko kvalitetne” fotografije (stisnjene do velikosti 16 MP), kot že rečeno, hranili brezplačno. Videi so bili po drugi strani omejeni do 1080 p. “Originalne fotografije” (tiste, ki niso bile stisnjene) niso bile del tega načrta in so že prej zavzemale prostor za shranjevanje.

Vse to se zdaj spreminja. Kot že omenjeno, s 1. junijem 2021 Google v teh 15 GB vključuje tudi fotografije, ne glede na kvaliteto. Ko dosežemo 15 GB, bomo morali za dodaten prostor plačati naročnino na storitev Google One.

Naročnina na Google One trenutno znaša 1,99 ameriškega dolarja na mesec (19,99 dolarja na leto) za 100 GB prostora, za 200 GB 2,99 dolarja mesečno (29,99 letno) in 2 TB za 9,99 dolarja na mesec (99,99 letno). Zakup 2 TB prostora prinaša tudi možnost VPN omrežja za Android telefone.

Preden se odločite za naročnino na Google One, imejte v mislih nekaj pomembnih dejavnikov, ki lahko spremenijo vašo odločitev. Vsa nova pravila so začela veljati s 1. junijem; fotografije, ki ste jih naložili pred tem datumom, ne bodo vštete v 15 GB omejitev prostora za shranjevanje. Poleg tega spomnimo, da če ste lastnik telefona Pixel 5 ali katerega od prejšnjih modelov Google telefonov, lahko še naprej neomejeno nalagate “visoko kvalitetne” fotografije v vašo shrambo, ne da bi s tem odžirali prostor paketu za 15 GB.

ICLOUD PHOTOS

Če ste del Applovega ekosistema, imate enostaven dostop do storitve iCloud Photos, kar je Applov ekvivalent storitve Google Foto. iCloud Photos je povezan z aplikacijo na iOS ali Mac napravi, ki služi kot varnostna kopija za fotografije. Vsak uporabnik ima brezplačnih 5 GB prostora za shranjevanje, ki je vezanih na iCloud račun; razširitev na 50 GB stane 0,99 ameriškega dolarja na mesec. 2,99 dolarja mesečno boste odšteli za 200 GB prostora in 9,99 dolarja mesečno za 2 TB prostora za shranjevanje fotografij in videov. Windows uporabniki lahko dostopajo do aplikacije iCloud Photos preko namenske aplikacije; Android uporabniki pa bodo morali uporabiti brskalnik.

FLICKR

Flickr med drugim ponuja brezplačno možnost, omejeno na 1000 fotografij z določenimi omejitvami: največja velikost fotografij je omejena na 200 MB, videov pa na 1 GB. Za neomejen prostor za shranjevanje brez oglasov plačamo 6,99 dolarjea na mesec ali 59,99 dolarja letno (plus davek). Ostale prednosti, ki jih vključuje letna naročnina, so statistika glede fotografij in nekaj popustov pri različnih podjetjih, med drugim pri Adobe in SmugMug (ki je zdaj del Flickrja).

SMUGMUG

Če že govorimo o SmugMugu, je za shranjevanje, portfolije in prodajne aktivnosti na voljo tudi ta rešitev. Za 55 dolarjev na leto ali 7 dolarjev mesečno dobimo neomejeno količino shranjevanja in celo lastno spletno stran, ki si jo lahko po svoje uredimo. “Power plan” ponudba (za 85 dolarjev letno ali 11 dolarjev mesečno) nam omogoči to personalizacijo spletne strani in celo lastno domeno. Če ste profesionalni fotograf, “Portfolio plan” doda prodajne lastnosti za 200 dolarjev na leto ali 27 dolarjev na mesec. Na koncu pa je tukaj še “Pro plan”, ki nam omogoča, da ustvarimo dogodke in znamčene produkte. Vse to za 360 dolarjev na leto ali 42 dolarjev na mesec. Če vas zanima katera od opcij, lahko preizkusite dvotedenski demo.

500PX

Kanadsko podjetje 500px je bolj namenjeno profesionalnim fotografom in ne toliko povprečnim “Instagram fotografom”. Profesionalcem nudi mesto za shranjevanje fotografij, razstavljanje in licenciranje njihovih del. Torej, če iščete prostor, ki nudi vse našteto, je 500px prava stvar za vas.

Na voljo sta dve plačljivi opciji. Prva se imenuje Awesome, ki nudi neomejeno količino shranjenih fotografij, prioritetno podporo, nič oglasov, zgodovino “všečkanih” fotografij in profilne značke – za 59,88 dolarja letno oz. 4,99 dolarja na mesec. Načrt Pro k vsemu naštetemu dodaja še možnost predstavitve storitev in orodij, in sicer za 119,88 dolarja na leto ali 3,99 dolarja mesečno. Omeniti velja še to, da za prvo leto uporabe 500px dobimo popust.

Obstaja pa tudi brezplačna opcija, ki sicer ima oglase, omogoča pa hrambo do sedmih fotografij na teden. Ko se prvič vpišemo v storitev, lahko Pro načrt preizkušamo dva tedna in se potem odločimo, kaj bomo izbrali.

PHOTOBUCKET

Photobucket nudi brezplačen način uporabe za nalaganje do 250 fotografij, kar je neke neke vrste testno obdobje. Če se nam storitev po tem obdobju prikupi, lahko začnemo z Beginner načinom za 5,99 dolarja mesečno ali 64,68 dolarja letno, kar vključuje 25 GB prostora za shranjevanje. Poleg tega se nam ne bo potrebno ukvarjati z oglasi, albume bomo lahko delili z geslom, uporabljali pa bomo lahko tudi prilagojen urejevalnik. Za 7,99 dolarja na mesec ali 86,28 dolarja letno dobimo Intermediate načrt, ki prinaša 250 GB prostora za shranjevanje in neomejeno uporabo urejevalnika. Na koncu pa je tukaj še načrt Expert, in sicer za 12,99 dolarja na mesec oz. 140,28 dolarja letno. Expert nam ponuja neomejeno količino prostora za shranjevanje, fotografije ne bodo stisnjene in še nekaj drugih možnosti.

DEVIANTART

DeviantArt si pravi kar “največja skupnost umetnikov na svetu”, ki slovi predvsem po svojem družbenem omrežju za vizualne umetnike vseh vrst. Obiskovalcem oz. uporabnikom ponuja širok nabor umetniških galerij, ki so razdeljene v različne kategorije, od tradicionalne, animacije do ilustracije itd. DeviantArt (na kratko DA) ima celo lastno založniško platformo Sta.sh. Izpostavljamo pa, da je stran, podobno kot 500px, manj namenjena shranjevanju fotografij in bolj primerna za razstavljanje ali prodajo umetnin.

Vas zanima več iz te teme?
google foto

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več