Slušalke
30.07.2021 08:36
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako izbrati prave slušalke?

Izbira pravih slušalk je pomembna, zato smo pripravili nekaj nasvetov, kaj vse je dobro upoštevati pred nakupom. Modelov na trgu je ogromno, na vas pa je, da izberete pravega.

Dandanes je na trgu toliko različnih modelov, znamk in stilov slušalk, da je izbrati tiste najboljše velik izziv. Ne samo to, da moramo izbrati kakšne slušalke si želimo, računati moramo tudi na to, koliko smo za njih pripravljeni odšteti. Ali so recimo poceni “in-ear” slušalke iz Amazona dovolj dobre? Koliko je enostavno preveč denarja za slušalke?

S pomočjo spletnega tehnološkega portala Tech Radar smo za vas pripravili obširen članek z nasveti, kako izbrati prave slušalke. Ne glede na to, ali razmišljate o “true wireless” ali o žičnih slušalkah, so tukaj vse informacije, ki jih potrebujete pri izbiri.

“In-ear”, “on-ear” ali “over-ear”?

“In-ear” slušalke, znane tudi kot “earbuds” ali “earphones”, najpogosteje opazimo pri ljudeh, ki se gibljejo zunaj. Glavni razlog je ta, da so zaradi svoje kompaktne oblike primerne za uporabo med potovanjem ali vožnjo z javnim prevozom, prav tako pa so pogosto cenejše od “on-ear” in “over-ear” slušalk.

Ker se te slušalke lepo prilegajo ušesnemu kanalu, so običajno udobne, tudi če jih nosimo dalj časa. Izpostaviti velja, da dobro tesnijo, kar pomeni odlično izolacijo pred zunanjim svetom, saj blokirajo večino zunanjih zvokov, to pa posledično pripomore k boljši kvaliteti zvoka.

Medtem ko “in-ear” slušalke premorejo veliko manjše zvočnike kot “on-ear” in “over-ear” slušalke, lahko vseeno ponudijo vrhunsko kvaliteto zvoka, če smo pripravljeni odšteti kak evro ali dva več. Sploh, če se odločimo za “hi-res” avdio tehnologijo in mogoče celo premium materiale, ki gradijo ogrodje. Torej, če slušalke v večini uporabljamo za poslušanje podkastov in nas kvaliteta zvoka ne zanima preveč, bodo cenovno ugodnejše “in-ear” slušalke povsem dovolj.

“On-ear” slušalke imajo v večini primerov udobne blazinice, ki sedijo na naših ušesih, vendar jih ne prekrivajo. Od običajnih “over-ear” slušalk so navadno bolj kompaktne, zaradi česar so priročne za potovanja, obenem pa so primerne predvsem za tiste, ki ne marajo občutka “in-ear” slušalk v svojih ušesih.

“On-ear” slušalke so med drugim prava izbira tudi za tiste, ki sem jim zdi, da “over-ear” slušalke preveč segrevajo njihova ušesa. Prej omenjene blazinice tako ne pokrijejo celih ušes, kar pomeni manj toplote v primerjavi z “over-ear” slušalkami.

“Over-ear” slušalke so po vsej verjetnost najboljša izbira, če iščemo ultimativno avdio izkušnjo. Tovrstne slušalke imajo velike zvočnike, preko katerih lahko sprovedejo močan zvok, obenem pa uporabnik z uporabo teh slušalk lahko popolnoma izolira zvoke iz zunanjega sveta.

Naj dodamo še, da so “over-ear” slušalke lahko boljša izbira napram “in-ear” slušalkam z vidika zdravja uporabnika. Zakaj? Ker je med glasnimi zvoki in bobniči več prostora, poleg tega pa blokirajo ambientalne zvoke. “Over-ear” slušalke lahko poslušamo na nekoliko nižji glasnosti, kar je še dodatna prednost uporabe.

Ali potrebujemo brezžične slušalke?

Če nimamo ravno volje za ukvarjanje s kabli, potem so najverjetneje brezžične slušalke prava izbira. Še nedolgo nazaj bi nakup takšnih slušalk odsvetovali, saj je bila tehnologija v začetnih fazah razvoja, kar je pomenilo ne najboljšo kvaliteto zvoka, predvsem na račun slabih povezav in slabe vzdržljivosti baterije.

Danes so stvari precej drugačne, kajti Bluetooth slušalke so veliko bolj zanesljive, kvaliteta zvoka je boljša in večina brezžičnih slušalk se lahko brez težav kosa z žičnimi. In seveda ne smemo pozabiti, kako priročno je, da za povezovanje slušalk z napravo ne potrebujemo nobenega kabla.

Brezžične slušalke lahko uvrstimo v različne kategorije: povezane preko vratne vrvice, brezžične “on-ear” slušalke in brezžične “over-ear” slušalke. Vse naštete poganja baterija, za povezovanje s telefoni, prenosniki ali celo z mešalnimi mizami pa uporabljajo Bluetooth.

Na trgu obstajajo tudi “true wireless” slušalke, kot so na primer Apple AirPods, ki nimajo prav ničesar, kar bi lahko omejevalo prenašanje ali uporabo. Dotične slušalke imajo zgolj polnilno škatlico, ki pa je običajno dovolj majhna, da jo lahko pospravimo v žep. “True wireless” slušalke so izredno popularne, še posebej med uporabniki javnega prevoza, saj ni nobenih kablov, ki bi omejevali manevrski prostor slušalk.

Ne glede na to, za katere brezžične slušalke se odločite, se najprej prepričajte, da baterija zadošča vašim potrebam. Kar nekaj slušalk omogoča celo 30 ur predvajanja vsebin, vendar so v večini primerov precej dražje.

Prave avdio specifikacije

Ko se odločamo za nakup slušalk, ne glede na tip naprave obstaja nekaj avdio specifikacij, na katere moramo biti pozorni. Večina proizvajalcev brez problema javno objavlja tehnične specifikacije naprav (najdemo pa tudi takšne, kot je na primer Apple, ki s tovrstnimi informacijami niso najbolj radodarni). Na prvi pogled vse te številke in oznake izgledajo precej kompleksno, vendar ko jih pobližje spoznamo, niso nič zahtevnega.

Ena prvih stvari, na katero moramo biti pozorni pri izbiri slušalk je velikost zvočnikov: večji, kot so, večje zvočne valove lahko proizvedejo. Večina “over-ear” slušalk ima 40-milimetrske zvočnike ali večje, medtem ko imajo bolj kompaktne “earbuds” slušalke 6-8-milimetrske zvočnike. Običajno večji zvočniki pomenijo glasnejši in močnejši zvok, kar pa ni edini faktor, ki vpliva na avdio zmogljivost. V bistvu številne “earbuds” slušalke z manjšimi zvočniki nudijo boljši zvok od “over-ear” slušalk, kar pomeni, da velikost zvočnikov ne sme biti edini faktor, na katerega moramo biti pozorni pri izbiri.

Naslednja specifikacija, na katero velja biti pozoren, je razpon frekvence. To je razpon nizkih, srednjih in visokih tonov, ki se meri v Hz. V splošnem velja, da ljudje slišimo frekvence 20-20,000 Hz. Kljub temu pa lahko v slušalkah višjega cenovnega razreda najdemo razpon 5-40,000 Hz. Za te slušalke in predvsem nižje tone je značilno, da jih ne samo slišimo, temveč tudi občutimo.

Dizajn, barva in udobje

Poleg tega, da izbiramo med “over-ear”, “on-ear” in “in-ear” slušalkami, moramo biti pozorni še na nekaj drugih aspektov dizajna.

Na primer, če želimo slušalke uporabiti med vadbo, nujno potrebujemo IPX4 vodoodpornost ali več. Na tak način bodo slušalke zaščitene pred potom ali dežjem.

Pri “in-ear” slušalkah je koristno, da imajo snemljive ušesne čepke, morebiti celo različnih velikosti, da resnično lahko najdemo sebi primerne. Najbolj pogosto uporabljena materiala sta silikon in spominska pena.

Ko se odločamo za “over-ear” ali “on-ear” slušalke, se moramo prepričati, da so ušesne blazinice in trak med slušalkami dovolj udobni, da jih imamo na glavi lahko dalj časa. Poleg vsega naštetega pa moramo biti vedno pozorni še na težo slušalk: lažje kot so slušalke, bolj so udobne.

Še en faktor pa je seveda barva in čeprav so številne slušalke na voljo v standardni črni barvi, obstaja kar nekaj proizvajalcev, ki ponujajo različne barve. V mislih imamo predvsem znamke, kot so Urbanista, Beats, Jabra in JBL, ki zagotovo izstopajo.

Kaj pa cena?

Na koncu je izbira v veliki meri odvisna tudi od cene. Vsekakor se moramo zavedati, da nam za kvalitetne slušalke ni treba odšteti enormne vsote denarja.

Znamke, kot so Sony, Jabra, Cambridge Audio in recimo Lypertek, ponujajo denarnicam prijazne modele, ki po specifikacijah ne zaostajajo kaj dosti za dražjimi znamkami. Kljub temu pa se moramo zavedati, da bomo za slušalke s premium lastnostmi, kot je “active noise cancellation” ali pa za tiste, izdelane iz visokokvalitetnih materialov, odšteli nekaj več.

Če pogledamo še drugo skrajnost, praktično ni meja, koliko denarja lahko odštejemo za slušalke – za najbolj ultimativno avdio izkušnjo lahko pripravimo tudi več tisoč evrov.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CAMINCAM d.o.o.

Pohorska cesta 31, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 02 882 92 14
VRHUNSKA PROGRAMSKA OPREMA ZA PROGRAMIRANJE CNC STROJEV, MERILNE OPREME IN ROBOTOV Več kot 30 let izkušenj strokovnjakov v podjetju Camincam, d. o. o., zagotavlja programsko opremo ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

COALA d.o.o.

Cesta v Rošpoh 22a, 2351 Kamnica, Tel: 02 624 50 10
Podjetje Coala d.o.o. je ustanovila skupina strokovnjakov s področja računalništva in informatike leta 1991. Danes jih odlikuje 30 let bogatih izkušenj na področju prodaje in ... Več
Zlati partner

IMEDIA GSM d.o.o.

Prvomajska ulica 39, 5000 Nova Gorica, Tel: 08 205 86 61
Mishop.si je spletna trgovina, specializirana za prodajo električnih aparatov znamke Xiaomi (posebej pametnih telefonov, pa ne samo teh) na slovenskem območju. Storitve: - naročila ... Več