Računalništvo, telefonija
03.11.2020 08:10

Deli z drugimi:

Share

Kako iz virtualnih dogodkov potegniti karseda največ?

Kako iz virtualnih dogodkov potegniti karseda največ?
Kako iz virtualnih dogodkov potegniti karseda največ?

Ker je industrija dogodkov po vsem svetu še vedno močno v primežu ukrepov za zajezitev pandemije Covid-19, so v porastu razne virutalne konference, koncerti in na sploh dogodki v digitalnem formatu. Kako pa lahko iz virtualnega dogodka potegnemo vse prednosti in potencial mreženja dogodka v živo? Strokovnjaki pravijo, da obstaja nekaj praktičnih načinov, kako to dosežemo.

86 odstotkov sodelujočih v raziskavi Meeting Professionals International pravi, da bo udeležba na dogodkih v živo, v naslednjem letu, padla. Istočasno pa jih 87 odstotkov napoveduje, da se bo število virtualnih dogodkov povečalo. “V šestih mesecih, od kar organizramo virtualne dogodke, ugotavljam, da se v 20-ih odstotkih razlikujejo od dogodkov v živo – vendar je to ključnih 20 odstotkov,” pravi Sree Sreenivasan, soustanovitelj digitalnega svetovalnega podjetja Digitmentors, ki se ukvarjajo z organizacijo virtualnih dogodkov.

Nova realnost je velik izziv, ki pa v določeni meri ni tako zahteven, kot se morda zdi na prvi pogled. Od nas zahteva popolnoma nov pristop, od tega, kako vzbudimo interakcijo med ljudmi, kako dostopamo do relevantne vsebine in kako maksimiziramo izkušnjo dogodka.

Virtualni dogodki od udeležencev zahtevajo več priprave in več odzivnosti,” pravi Leslie Marshall, vodja izkustvenega marketinga pri Čikaškem investicijsko-raziskovalnem podjetju Morningstar. Virtualni dogodki bodo na kratki rok zagotovo ostali norma. Po podatkih izobraževalno-svetovalnega podjetja Tagoros, 92 odstotkov tistih, ki so organizirali virtualno konferenco, načrtujejo vsaj eno dodatno ponovitev.


Torej, kako lahko udeleženci virtualnih konferenc, iz teh potegnejo karseda največ?


Izkoristite prednosti digitalnih orodij

Ustvarjalci in organizatorji virtualnih konferenc so v razvoj tehnoloških orodij za mreženje in interaktivnost vložili ogromno dela in truda, zakaj jih potem ne bi izkoristili? Med predavanju lahko uporabljamo pogovorna okna in delimo mnenje, ali pa recimo postavljamo vprašanja v sekcije Q&A. Odmori med predavanji pa so mesta, kjer lahko imamo “ena-na-ena” pogovore, ali diskusijo o specifičnih temah. Nekateri organizatorji že celo eksperimentirajo z virtualno realnostjo in pametnimi očali.


Pred dogodkom se pripravite

Srečanje v živo je veliko bolj spontano in sproščeno, če recimo nekoga srečamo in z njim na kratko poklepetamo, se dogovorimo za kosilo ali večerjo itd. Na spletu moramo, kot udeleženci dogodka, biti veliko bolj jasni in strateški glede tega, s kom se želimo srečati. To pomeni raziskovanje seznama udeležencev, če ga seveda lahko dobimo, potem pregled vseh “razstavljalcev” in sponzorjev, lahko pa celo kontaktiramo govorce in organizatorje.


Minimizirajte distrakcije

Udeležba na virtualni konferenci iz udobja vaše dnevne sobe ima številne prednosti: ni potovanj, ni zdravstvenih tveganj, manjši stroški. “Ko smo na konferenci oz. dogodku v živo, se lahko “odklopimo” od vsega in se lahko resnično skoncentriramo na vsebino,” pravi Marshallova. Verjetno se bomo vsi strinjali, da je odpraviti distrakcije doma precej težje, vseeno pa se moramo potruditi, da je teh čim manj. Motilci bodo vedno – psi, otroci, maili … Še ena od dobrih strani virtualnih dogodkov je ta, da nam v veliki meri omogočajo, da si vsebino pogledamo za nazaj.


Osredotočite se na prednosti

Cena je še ena od prednosti. Skoraj 70 % virtualnih dogodkov stane manj, kot dosedanje izvedbe v živo. Tudi na to moramo gledati, kot na priložnost, da se udeležimo nečesa, kar se do sedaj nismo.Prijavi napako v članku