Računalništvo, telefonija
16.02.2019 12:12
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako Google varuje naše Android naprave?

Google dnevno pregleda več kot 50 milijard aplikacij, ki jih imajo uporabniki nameščene na mobilnih napravah Android.
Google dnevno pregleda več kot 50 milijard aplikacij, ki jih imajo uporabniki nameščene na mobilnih napravah Android.

Največja težava, s katero se dan za dnem spopadajo uporabniki pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android, so škodljive programske kode, saj njihovo število narašča kot za stavo. Poleg tega zlonamerne kode za trenutno najbolj razširjen mobilni operacijski sistem postajajo vse bolj nevarne za končne uporabnike. Čeprav od časa do časa na spletni portal Google Play zaidejo aplikacije okužene z zlonamernimi kodami, podjetje Google neprestano skrbi za to, da so naše mobilne naprave Android kar se da varne.

Spletni portal Android Developers je razkril, da je podjetje Google v lanskem letu zaradi neustreznosti zavrnil kar 55 odstotkov več mobilnih aplikacij v primerjavi z letom 2017. Število začasno blokiranih aplikacij zaradi kršitve pravil pa se je v primerjavi z lanskim letom povečalo za 66 odstotkov. Porast števila zavrnjenih in odstranjenih mobilnih aplikacij za Android se je povečala predvsem zaradi zaostrovanja pogojov uporabe s strani podjetja Google in prizadevanja za povečanja varnostni končnih uporabnikov.

Da bi podjetje zagotovilo še večjo varnost končnih uporabnikov mobilnih naprav Android, varnostni sistem v okviru storitve Google Play dnevno pregleda več kot 50 milijard aplikacij, ki jih imajo uporabniki nameščene na njihovih pametnih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih. Zato ne preseneča, da je možnost okužbe z zlonamerno kodo z namestitvijo aplikacije iz spletnega portala Google Play kar osem krat manjša v primerjavi z mobilnimi aplikacijami, ki se nahajajo na drugih (neuradnih) spletnih portalih. Podjetje Google je še opozorilo na to, da kar 80 odstotkov vse zlonamerne kode prihaja iz istih virov in istih zlonamernih programerjev, kar kaže na to, da gre tu za dobro organizirano mednarodno kriminalno združbo.

Če želite v prihodnje zmanjšati možnost okužbe, na mobilno napravo nameščajte zgolj tisto programsko opremo, ki jo resnično potrebujete. Poleg tega pred namestitvijo preverite pravice dostopa, ki jih zahteva mobilni program. Pri tem seveda ne smete pozabiti na namestitev protivirusne rešitve in na posodabljanje mobilnega operacijskega sistema, če je posodobitev za vašo mobilno napravo na voljo.


Prijavi napako v članku