Računalništvo, telefonija
05.02.2020 17:00

Deli z drugimi:

Share

Kako bodo pametni telefoni izgledali leta 2025?

Kako bodo naši pametni telefoni zgledali leta 2025?
Kako bodo naši pametni telefoni zgledali leta 2025?

Pametni telefoni so že kar nekaj časa izjemno pomemben faktor našega vsakdanjega življenja in verjamemo, da bo tako ostalo še dolga leta. Pa ne bi morda ravno pametni telefoni potrebovali malce spremembe? Morda novi dizajn? Strokovnjaki po celem svetu razmišljajo, ali je dizajn pametnih telefonov, ki je verjetno ena najbolj značilnih lastnosti dotične tehnologije, dosegel najvišjo možno točko razvoja in je zdaj čas, da se zadeve premakne drugam, na druge tirnice, ki omogočajo razvoj na višji ravni.

Za letošnje leto so napovedani določeni trendi, ki bi lahko področje dizajna pametnih telefonov popeljali v nove razsežnosti, nas pa zanima, kako bodo pametni telefoni izgledali leta 2025?


Raznorazni vhodi se poslavljajo

Vhodi zavzamejo precej prostora in omejujejo dizajnerje, poleg tega pa prepuščajo vodo in prah. Nič čudnega, da jih ravno dizajnerji ne marajo preveč. Apple sicer ni bil prvi, ki se je odločil, da odstrani 3,5-milimetrski avdio vhod, je pa požel največ kritik. Kljub tem pa so Applu sledili skorajda vsi večji proizvajalci. Kot kažejo napovedi, si lahko počasi obetamo izmurtje dotičnih vhodov. Poleg porasta zanimanja za slušalke Apple AirPods in ostale Bluetooth slušalke, proizvajalci niso edini, ki imajo korist od nove oblike brezžičnih slušalk.


Če odmislimo avdio kvaliteto, je prehod na brezžične slušalke in ostale brezžične lastnosti prikladen. Ko se bo enkrat za vselej poslovil še vhod za žično polnjenje telefonov, verjamemo, da ne bo nihče preveč pogrešal žic takšnih in drugačnih vrst.


Med proizvajalci Android telefonov je Samsung tisti, ki nekako vodi prehod na brezžično polnjenje. Sicer so res potrebovali nekaj časa, preden so novo tehnologijo izboljšali do današnje ravni, vendar pa je dejstvo, da brezžično polnjenje ne zahteva cenovnih prilagoditev in postaja vse hitrejše. Ko se je tudi Apple odločil za uporabo brezžičnega polnjenja, si je s tem zagotovil konkurenčnost tudi na tem področju – zagotovo smo lahko prepričani, da bomo kaj kmalu dobili tudi prve pametne telefone brez žičnih vhodov za polnjenje. Mnogi med nami že ekskluzivno uporabljajo brezžične polnilce v svojih domovih, prav tako pa je na vidiku že polnjenje na daljavo.


Ruben Castano, podpredsednik dizajna pri Motoroli, je za Digital Trends povedal: »Če pogledamo nekoliko v prihodnost, menim, da lahko pričakujemo telefone, ki so v celoti sestavljeni iz ekranov in vsebujejo več funkcionalnosti, kot gumbi in vhodi danes. To nam je do določene mere že uspelo, recimo s čitalci prstnih odtisov, ki ne potrebujejo gumba na zadnji ali sprednji strani telefona. Podobno postajajo vse bolj popularni tudi brezžično polnjenje in Bluetooth slušalke, s čimer potrebe po vhodih ni«.


Naslednji na vrsti so gumbi

Fizični gumbi do določene mere predstavljajo enak problem, kot vhodi. Premik iz klasičnih senzorjev prstnih odtisov na »in-screen« skenerje je bil relativno tekoč. Najnovejši »in-screen« senzorji delujejo dobro – s tem, kar so zamenjali, so povsem primerljivi, če seveda govorimo o hitrosti in zanesljivosti – in enkrat, ko se fizični spomin resetira, starih senzorjev ne bomo pogrešali.


Še eden od korakov v smeri moderne uporabniške izkušnje je odklepanje telefona z uporabo tehnologije prepoznavanja obraza. Na primer, Pixel 4 že kombinira detektiranje prisotnosti in prej omenjene tehnologije prepoznavanja obraza. Pixel 4 opazi uporabnika, ki se približuje telefonu in do takrat, ko ga vzame v roke, je ta že odklenjen, brez, da bi uporabnik moral pritiskati kakršnekoli gumbe.


Castano pravi: »Za dizajnerje telefonov se vse to nahaja ravno na križišču strojne, programske opreme in uporabniške izkušnje. Fizična uporabniška izkušnja tako postane bolj kontekstualno izpopolnjena, naprave pa se tako bolj jasno naučijo uporabniških navad. Vsi tisti, ki so že uporabljali HTC U12 Plus dobro vedo, o čem teče beseda, ko govorimo o telefonih brez fizičnih gumbov. Sentons je podjetje, ki stoji za uporabniško izkušnjo brez fizičnih gumbov pri HTC U12 Plus, dotična tehnologija pa se je do časa, ko je prišla na Asus ROG Phone 2, samo šest mesecev pozneje, postala še bolj napredna.


Letošnji CES 2020 je sicer postregel z nekaj podobne tehnologije, Sentons je bilo glavno podjetje na tem področju, se pa z uporabniško izkušnjo brez gumbov ukvarja vse več podjetij. Podjetje UltraSense Systems je ravno pred kratkim izdalo serijo TouchPoint ultrazvočnih senzorjev. Kot pravijo sami, so izdelali najmanjši ultrazvočni »system-on-a-chip« senzor, ki naj bi pripomogel k hitrejšemu razvoju in komercialni rabi tehnologije.


»Trenutno se nahajamo v fazi, v kateri gradimo nov uporabniški vmesnik na dotik, ki z uporabo ultrazvočnih valov oživi vsako površino. Naša rešitev je imuna na vlago, olje in umazanijo. Vse, kar se lahko uporabniku zgodi s telefonom, lahko mi rešimo. To pomeni, da vse, kar danes, vse geste, ki jih opravljamo na ekranih, bomo lahko izvajali ne glede na material«, je povedal Daniel Goehl iz UltraSensa.


S tem, ko bo UltraSense poskrbel za »tap-and-slide« funkcionalnost na vseh površinah telefona, bodo klasičnih gumbi zares postali stvar preteklosti. To bi za dizajnerje lahko pomenilo tudi to, da bodo lahko razvijali ukrivljene ekrane in ekrane, ki objemajo celotno napravo – s tem se ekranska površina dodatno razširi, zmanjša pa se potreba po uporabi kovinskih okvirjev, ki niso ravno idealni za uporabo z 5G antenami.


Si predstavljate, da s preprostim klikom na zadnji strani naprave naredite sebek, ali da podrsate po stranici naprave in tako povečate glasnost. Še ena od potencialnih prednosti predstavljene smeri razvoja je personalizacija uporabniške na višji ravni. V prihodnosti bomo lahko tako sami določili, katere površine telefona si želimo uporabljati za upravljanje naprave in katere za: »tap, double tap, hold and tap, slide, ali multi-touch geste«.


Kaj nas čaka na področju razvoja ekranov?

Dizajn ekranov pametnih telefonov se je v zadnjih letih vedno bolj nagibal k vse večjim ekranom. Proizvajalci so zmanjševali robove; premaknili so tehnologijo v ekran; in na tej poti prišli do nekaj zanimivih rešitev, kot so recimo »pop-up« kamere itd. Zdi se skorajda neizogibno, da bomo pod ekrani imeli vedno več tehnoloških komponent. Ekrani, ki bi še pred časom bili uvrščeni v dimenzije tabličnih računalnikov, so danes povsem normalni. Trend, ki se trenutno kaže, kot eden z največjim potencialom na področju razvoja ekranov, je uporaba upogljivih ekranov.


»Menimo, da bodo upogljivi telefoni v naslednji eri dizajna igrali izjemno pomembno vlogo«, pravi Castano. Proizvajalci trenutno še tipajo trg in potencialne možnosti razvoja tovrstnih pametnih telefonov. Dejstvo je, da so pametni telefoni, v tem času, ko so zasledovali cilj čim večjih ekranov, pozabili na prenosljivost. Namesto tega, da bi proizvajali normalne telefone, kot je recimo Samsung Galaxy Fold, ki se odpre na velikost tablice, Motorola združuje retro dizajn, ki bi lahko bil kot zanimiva alternativa razvoja ekranov.


Kupci si želijo pametnega telefona, ki nudi prenosljivost »žepnega« flip telefona, ki ne sklepa kompromisov na področju inteligence in funkcionalnosti zaradi večjega ekrana. Castano še dodaja, da bi lahko do sedaj predstavljeni upogljivi telefoni omogočali večji ekran, ki ohranja kvaliteto vseh lastnosti in prenosljivost, na katero smo navajeni. Ekrani, ki pa se ovijajo okrog celotne naprave, pa bi lahko na tej točki naredili še več.

Kljub temu, da so si strokovnjaki skladni, da so upogljivi telefoni naslednja velika stvar na področju evolucije dizajna, za zdaj ne obstaja konsenz glede tega, kaj bi lahko bila idealna oblika.


»Folija« dizajn, kot ga ponuja Microsoft Surface Duo, zgleda precej očitna smer razvoja, vendar obstaja še kar nekaj drugih možnosti. TCL je za Digital Trends pred kratkim potrdil, da imajo v različnih fazah razvoja več kot 30 prototipov upogljivih telefonov. Na trgu je trenutno le peščica ponudnikov upogljivih telefonov, kar pomeni, da je prostor za vstop na trg širok. »Eksperimentiranje z ekrani in novimi oblikami dizajna bo še naprej igralo pomembno vlogo v naslednjem desetletju razvoja pametnih telefonov«, pravi Castano. Pričakujemo lahko ekrane brez robov, ki bodo kmalu postali povsem »mainstream«. Obetajo pa se nam seveda tudi do zdaj še ne videni poizkusi dizajna, ki bi znali presenetiti.


Iz splošnega nastaja nekaj zelo osebnega

Na trgu lahko opazimo, da je področje “flagship” pametnih telefonov izredno fragmentirano. Medtem ko je bil še pred časom na posamezno blagovno znamko en “flagship” model, jih imajo danes največji proizvajalci, kot so Apple in Samsung, tri ali več. Ponujajo tudi različne cenovne opcija, modeli pa so namenjeni specifičnim ciljnim skupinam.

Prej smo omenjali odmik od homogenega dizajna pametnih telefonov, ki je bil narejen tako, da so bile naprave primerne za karseda široko ciljno publiko. Lahko zdaj pričakujemo bolj personalizirane naprave z zelo specifičnim namenom uporbe? Eni prvih telefonov, ki so se začeli premikati v to, bolj personalizirano smer, so “gaming” telefoni, ki že nudijo višje stopnje osveževanja in dizajn, ki temelji na postopnem umiko fizičnih gumbov.


“Menim, da lahko v prihajajočih se desetletjih pričakujemo večji fokus na nišne pametne telefone”, pravi Castano. “Gaming” revolucija, ki je nam obeta, bo na trg prinesla naprave, ki so posebej prilagojene za stranke, ki iščejo telefone, ki lahko sledijo njihovemu “gaming” načinu življenja, kar se tiče vzdržljivosti baterije in pa kar se tiče kvalitete ekrana in zvočnega sistema. Po drugi strani pa bodo kupci, ki se osredotočajo na družbena omrežja, verjetno preferirali telefone, ki jim lahko nudijo vrhunsko fotografijo in “real-time” hitrosti.

Dandanes večina najboljših pametnih telefonov, z osupljivo kvaliteto fotografije, vrhunskim procesorjem in vedno hitrejšo povezljivostjo, ponujajo veliko več, kot povprečen uporabnik dejansko potrebuje. Glede na to, da govorimo o novih oblikah in dizajnu pametnih telefonov, pričakujemo višje cene. Ravno zato pa proizvajalci morajo najti način, kako poskrbeti za atrkativne, pa vendarle cenovno dostopne naprave, kar bi znalo privesti v večjo specializacijo.

Namesto, da bomo primorani odšteti velike denarje za eno pomembno lastnost, ki so jo želimo v telefonu, ki dela vse, bomo morda dobili telefone, ki bodo prilagojeni našim specifičnim zanimanjem in življenjskemu slogu. Če bodo proizvajalci izdelovali splošne telefone, ki se bodo sicer razlikovali po ceni, nam to ne bo dovolilo, da bi uporabniško izkušnjo prilagodili sebi.


Dobra novica je, da ne glede na to, kaj se bo zgodilo, smo lahko prepričani, da prihaja nekaj zanimivih dizajnerskih sprememb. Po dolgem času razvoja strojne opreme znotraj pametnih telefonov, je zdaj čas, da proizvajalci potegnejo kakšno pogumno potezo na področju dizajna.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več