Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Triki in nasveti
12.05.2023 14:10

Deli z drugimi:

Share

Kako bo izgledal Google Iskalnik z umetno inteligenco?

Če ste še dvomili, da je umetna inteligenca (AI) tehnologija, ki bo najbolj zaznamovala naslednje desetletje, potem vas bo morda prepričal Google.

Slišali ste in morda tudi uporabljate ChatGPT, Microsoft Bing AI in tudi Google Bard. Gre za klepetalne robote, ki s pomočjo umetne inteligence komunicirajo z zunanjim svetom. Ti jezikovni modeli so naravnost eksplodirali v priljubljenosti. Medtem ko sta ChatGPT in Google Bard samostojna klepetalna robota, je šel Microsoft v bolj integrirano smer. Nevede ali pa morda namerno je sprožil rdeči alarm v Googlu. S tem ko je Microsoft umetno inteligenco integriral v same iskalne rezultate, glavni zaslužek Googla, so se na Google armaturni plošči vklopili vsi alarmi.

Nekoliko leno ali pa morda zelo previdno se je Google lotil integracije umetne inteligence v svoj iskalnik. Po mesecih govoric in spekulacij je Google na dogodku I/O 2023 vendarle razkril najnovejšo umetno inteligenco Search Generative Experience (SGE).

Ta je za zdaj v eksperimentalni fazi, vendar v Ameriki že poteka zgodnja preizkušnja v okviru storitev Google Labs. Poglejmo si prve odtise, kako bo Google spremenil iskanje in SEO optimizacijo.

Kako bo delovala Googlova generativna iskalna izkušnja (SGE)?

Na prvi pogled je Google iskalnik ostal relativno enak. Svoje iskalne besede ali vprašanja boste vnašali v poznano okence. Ko pa se začnejo prikazovati rezultati, se začnejo opažati prve spremembe.

Na vrhu strani, nad vsemi ostalimi rezultati se pojavi zasenčen razdelek, ki prikazuje, kaj je našla generativna umetna inteligenca SGE. Google temu pravi posnetek (angl. snapshot) in vsebuje ključne iskane informacije z relevantnimi povezavami za globlje raziskovanje. Vse je narejeno z Googlovimi jezikovnimi modeli, ki črpajo informacije iz celotnega spleta.

Velik fokus Googlove generativne AI je, da imajo uporabniki možnost vpogleda v uporabljene vire. »Želimo, da nam jezikovni modeli kot del svojega odgovora razkrijejo, katere vire lahko uporabimo za globlje raziskovanje,« pravi Liz Reid, podpredsednica Google Iskalnika.

Google generativna umetna inteligenca SGE

SGE deluje zelo podobno kot ste vajeni pri ostalih klepetalnih robotih. Če smo doslej po spletu brskali s ključnimi besedami, bomo lahko z SGE iskali s polnimi vprašanji in se z iskalnikom tudi pogovarjali. Na primer, Reid je umetni inteligenci zastavila vprašanje, kateri Bluetooth zvočniki za uporabo na plaži. Iskalnik najprej generira klasične rezultate, takoj za tem pa še rezultate umetne inteligence. Pričakovano boste najprej dobili naštetih nekaj lastnosti, ki so pomembne za uporabo zvočnikov na plaži (vodoodpornost, avtonomija baterije, robustnost …). Bolj pomembno pa je, da si bo SGE zapomnil vaše vprašanje, in ko ga boste želeli dopolniti z na primer »Kateri Bluetooth zvočniki za manj kot 100 € so dobri za na plažo?«, boste dobili bolj personaliziran odgovor.

Vse skupaj poganjajo Googlovi najnovejši jezikovni modeli, vključno z PaLM 2 in Multitask Unified Model (MUM), katerega uporabljajo za razumevanje različnih oblik medijev. Izkušnja bo še najbolj prišla do izraza na mobilnih napravah. Na manjših zaslonih bodo AI rezultati zasedli skoraj celotno površino, kar bi lahko povzročilo veliko težav klasični SEO optimizaciji.

Prav tako (vsaj za zdaj) ne boste dobili odgovore na čisto vsako vprašanje. SGE se bo izogibal občutljivim temam, kot sta finance in zdravje.

Googlovi predstavniki pravijo, da je njihova naloga obenem spremeniti, kako se potrošniki lotevajo iskanja po spletu. Umetna inteligenca naj bi nas usmerjala k bolj bogatim vprašanjem, ki bi posledično vodila v bolj konkretne odgovore. Klasično iskanje s ključnimi besedami (najboljši telefoni, poceni računalniki, Facebook, Slovenija …) ostajajo nespremenjena, čeprav bodo po vsej verjetnosti sčasoma izgubila na pomembnosti. Tista bolj artikulirana vprašanja (Kaj naj si ogledam v Ljubljani čez vikend, Katera restavracija je najboljša na Gorenjskem …), za katera Google doslej ni imel ravno bogatih odgovorov, pa bodo končno dobila konkretnejšo obliko.

Kratek posnetek, kako bo delovalo AI iskanje.

Ker so usposobljeni za črpanje podatkov z vsega interneta, lahko veliki jezikovni modeli pomagajo odgovoriti na ta vprašanja tako, da izvedejo veliko različnih iskanj hkrati in nato te informacije združijo v nekaj stavkov in nekaj povezav.

Google je zelo samozavesten, da bo SGE dostavil preverjena dejstva in ne mešanico osnovnih napačnih dejstev in dobesednih laži. ChatGPT, Bing in Bard pogosto dostavijo neresnične podatke. Jezikovni model PaLM 2 naj bi izboljšal to statistiko, vendar zagotovo ne bo rešil težave v celoti.

Kaj se bo zgodilo s SEO optimizacijo?

SEO skupnost je že dalj časa zaskrbljena, kaj se bo zgodilo z vsebino, še posebej po lansiranju Google Barda, ki je v svojih odgovorih postregel z zelo malo ali nič povezav do spletnih mest, od koder je črpal vsebino. Spletne strani in Google so bile vedno v simbiotski zvezi, povezoval jih je pa SEO. Po predstavitvi SGE, ki bo prikazoval določene povezave.

Sedaj pa se pojavljajo druga vprašanja.

  • Kako bo SGE vplival na razmerje med prikazi in kliki (angl. click-through rate)?
  • Katere spletne strani in zadetke bo uvrstil med AI rezultate?
  • Kako bo to spremenilo analizo ključnih besed?
  • Ali bo na voljo namenska konzola za AI iskanja?

Za odgovore je še prezgodaj. Veliko je ugibanj, a težko je napovedati, v katero smer se bo razvijal Google iskalnik. Dejstvo pa je, da se bo konkurenca na področju SEO vsebine še dodatno zaostrila.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več