Računalništvo, telefonija
12.07.2013 14:02

Deli z drugimi:

Share

Kaj storiti s starim računalnikom?

Računalniki zelo hitro postanejo zastareli. Če ob nakupu zanj odštejete manj kot 1.000 €, je že ob nakupu vsaj eno generacijo zadaj. Ker nakup predstavlja znatni zalogaj, se le s težavo sprijaznimo, da naš mlinček ni več kos svojim nalogam. Kaj lahko v tem primeru storimo?
V vašem starem računalniku se je verjetno nabralo že precej praha.
V vašem starem računalniku se je verjetno nabralo že precej praha.

Računalniki so le kratek čas aktualni za najzahtevnejše aplikacije in najnovejše igre. Dlje zdržijo za pisarniške naloge in brskanje po spletu. Uporabna življenjska doba računalnika je 4 do 5 let. Kljub temu, lahko marsikaj naredimo tudi iz odsluženega PCja. Predstavljamo vam koristne nasvete, s katerimi si lahko sami izboljšate delovanje in podaljšate življenjsko dobo svoje digitalne zverine.

Prvi korak je čiščenje. Računalnik odpremo in posesamo ali izpihamo ves prah, ki se je nakopičil v zadnjih letih. To bo izboljšalo kroženje zraka, zaradi česar se bodo komponente bolje hladile in tako posledično lažje delovale pri višjih frekvencah. Če ventilatorji hrumijo, jih lahko tudi podmažemo. Enostavne in relativno poceni rešitve so še menjava napajalnika in aktivnega hladilnika ter dokup pomnilnika.

Kljub tem korakom je lahko računalnik že toliko star, da ne dobimo več delov zanj. V tem primeru mu je življenjska doba že res popolnoma potekla, toda še vedno ga lahko uporabimo v številne druge namene. Svoj stari računalnik lahko spremenimo v:

  1. Omrežni disk (NAS) je uporaben za odlaganje datotek, varnostne kopije in skupno rabo. S posebnim operacijskim sistemom naredimo tudi dostope zaščitene z geslom za več uporabnikov.
  2. Lahko ga podarite kakšni šoli, društvu, klubu.
  3. Uporabite ga lahko kot pripomoček za učenje Linux operacijskih sistemov in se prepričate ali res potrebujete Windows.
  4. Lahko ga spremenite v strežnik za igre z več igralci.
  5. Lahko ga uporabite za igranje spletnih iger. Tudi tu pride v poštev Linux. Npr. z Linux Mint operacijskim sistemom sploh ne boste opazili, da to niso Windows. Sistem in ključni programi zanj (ki vključujejo tudi Office) so brezplačni.
  6. Z dovolj tihimi novimi napajalniki in ventilatorjem za procesor ga lahko uporabite kot strežnik za mrežno predvajanje glasbe in filmov na novejše televizije.
  7. Alternativno ga lahko, če ima TV-out izhod, uporabite kot medijski računalnik v dnevni sobi. Ta ima lahko funkcijo prenašanja medijskih datotek z interneta in predvajanje teh vsebin tudi na starejše televizorje.
  8. Prodajte ga! Če vam ne služi in ne potrebujete ničesar od gornjega, je to najboljša rešitev. Nekdo bo vesel, vam pa bo ta prihodek pocenil nakup novega.

Pri vsem omenjenem vam z veseljem pomagajo strokovnjaki z računalniškega servisa TehPoint. Zaradi izkušenj in pripomočkov, ki jih uporabljajo, so njihove namestitve in servisi hitri in cenovno ugodni. Poleg servisa nudijo tudi pisarniške naprave, kot so tiskalniki, kopirne in multifunkcijske naprave ter uničevalnike dokumentacije.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TEHPOINT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TEHPOINT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TEHPOINT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku