Telefoni
07.02.2012 06:32

Deli z drugimi:

Share

Kaj lahko pričakujemo od Windowsa 8 za pametne mobilnike?

Windows 8 za pametne mobilnike vsaj na papirju obeta zelo veliko uporabnih novosti!
Windows 8 za pametne mobilnike vsaj na papirju obeta zelo veliko uporabnih novosti!

Podjetje Microsoft je pred kratkim dokončno potrdilo novo različico mobilnega operacijskega sistema Windows Phone z razvojno oznako Tango. Ta naj bi poleg 120 svetovnih jezikov podpirala še dvojedrne procesorje, visokoločljive zaslone in brezstično tehnologijo NFC. Čeprav bodo prvi mobilniki, opremljeni z operacijskim sistemom Windows Phone Tango, prispeli na trg šele jeseni, se na spletu že govori o njegovem nasledniku. Tu gre za Windows Phone Apollo oziroma za Windows 8.

Če gre verjeti najnovejšim podatkom, ki so pricurljali na svetovni splet, bo novi mobilni operacijski sistem imel veliko skupnega z različico, namenjeno osebnim in prenosnim računalnikom. Jedro novinca namreč ne bo več temeljilo na osnovi sistema WinCE ampak kar na jedru operacijskega sistema Windows 8. Od različice, namenjene osebnim in prenosnim računalnikom, bo Windows Phone Apollo »podedoval« še varnostne mehanizme ter tehnologije za upravljanje z grafiko in videoposnetki.

Mobilni operacijski sistem Windows Phone Apollo bo prinesel še podporo za večjedrne procesorje, zaslone s štirimi različnimi ločljivostmi (doslej je bila podprta le ločljivost 800 x 480 točk), pomnilniške kartice microSD ter brezstično tehnologijo NFC za plačevanje po sistemu »tap-to-share«. Različico operacijskega sistema Windows 8 za pametne mobilne telefone bo seveda možno brez težav povezati z inačicami, namenjenimi tabličnim računalnikom ter osebnim in prenosnim računalnikom. Ob predstavitvi novosti naj bi bilo na voljo že več kot 100-tisoč mobilnih aplikacij.

Operacijski sistem Windows 8 za pametne mobilne telefone se bo lahko pobahal še z izboljšanim sistemom za upravljanje s prenosom podatkov. Večjo prioriteto bodo imela brezžična omrežja Wi-Fi. Ta bo imela možnost dostopanja do namenskih strežnikov, ki bodo poskrbeli, da se bo količina podatkov za prikaz spletnih strani zmanjšala za 70-odstotkov. Operacijski sistem Windows 8 za pametne mobilne telefone naj bi bil nared konec letošnjega leta oziroma najkasneje do naslednje pomladi.


Prijavi napako v članku