Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
17.01.2024 20:30

Deli z drugimi:

Share

Kaj lahko pričakujemo od telefonov v 2024?

Ali bo razvoj »dolgočasen« tako kot zadnja leta ali pa bomo morda letos videli večje premike?
Si Samsung še vedno zasluži naziv najboljšega?
Si Samsung še vedno zasluži naziv najboljšega?

Pametni telefoni imajo še ogromno neraziskanega potenciala. Kdo bi si pred 10 leti mislil, da bomo v tako majhnih napravah imeli kamere, ki lahko dostavijo profesionalne fotografije. Ali pa da bomo v tako kratkem času dosegli zmogljivost, s katero lahko na telefonu igramo pristne računalniške igre in ne samo dolgočasne mobilne igre, ki so bolj marketinška past kot dejanska igra. Ali pa da jih prave roke lahko celo uporabijo namesto prenosnika za delo. Nihče, pa smo vendarle prispeli do te točke. Kaj pa jih čaka sedaj? Kje je njihova meja? Kaj pričakujem od pametnih telefonov v 2024?

Bo zmogljivost mobilnih telefonov v 2024 še naprej rasla?

Brez dvoma. Poleg kamer sta procesor in grafično jedro komponenti, ki sta najbolj izpostavljeni med generacijskimi nadgradnjami vsako leto. Ravno zaradi tega so mnogi razvoj pametnih telefonov označilo kot dolgočasen in predvidljiv. Vsi vemo, kaj lahko pričakujemo in z redkimi izjemami ni posebnega navdušenja nad novimi komponentami, čeprav 20-30 % skok v zmogljivosti ni mačji kašelj za proizvajalce.

Bližamo oziroma dosegli pa smo zmogljivost, ki se lahko v določenih primerih primerja z osebnimi računalniki. Težko verjeti, ampak lansko leto je iPhone 15 Pro Max kot prvi uspel zagnati AAA računalniško igro Resident Evil. In ne samo zagnati, igra se je igrala odlično, brez opaznih zatikanj in grafičnih kompromisov. Telefon se je pošteno segrel, tudi baterija je hitro kopnela, vendar ta zavidljivi razvojni nivo je bil dosežen. Občutek igranja ni enak tistemu na računalniku, predvsem ker igranje na slabih 7 palcih ne ustreza ravno vsakemu. S krmilnikom je izkušnja veliko boljša, saj je zaslon prost naših dotikov in tako bolj pregleden. Spet pa ravno vsak uporabnik ni pripravljen kupiti dodatno opremo.

Kdaj bodo Android telefoni dosegli enak uspeh? Upamo, da letos s prihodom novih procesorjev Snapdragon 8 Gen 3 in MediaTek 9300, ki po prvih rezultatih obljubljata kar dober skok večjedrne zmogljivosti in še posebej grafične zmogljivosti, pri kateri so Android čipi celo boljši od Applovih. Pri tem se poraja vprašanje, zakaj ni že Snapdragon 8 Gen 2 uspel zagnati podobne računalniške igre kot Applov A17 Pro? Grafično je dovolj zmogljiv, procesor pri enojedrnih nalogah zaostaja za dobrih 10-15 odstotkov, pri večjedrnih pa ima celo manjšo prednost v primerjavi z Applovim čipom. Tudi spomina je več kot dovolj, vse do 16 GB ali celo več.

Krivci za to so razvijalci iger in na drugem mestu tudi mi, potrošniki.

Ko so bile mobilne igre šele v povoju, smo pogosto dobili starejše računalniške igre, ki so jih razvijalci preoblikovali za mobilne telefone, seveda v zameno za nekaj evrov. Zelo kmalu so razvijalci ugotovili, da lahko več zaslužijo z enostavnejšimi igrami, ki jih bo igralo več ljudi, in v same igre vstavijo mehanizme, s katerimi bodo služili skozi leta in ne samo z enkratnim nakupom igre. Tako se je postopoma razvila mobilna industrija, kot jo poznamo danes.

Čeprav so mobilni telefoni postali dovolj zmogljivi za zagon računalniških iger, očitno primanjkuje motivacije na strani razvijalcev. Slednji porabijo ogromno denarja za razvoj iger za računalnike in konzole. Potrebujejo razlog, da enako storijo tudi za mobilne telefone. Morajo biti prepričani, da bodo z igro zaslužili dovolj denarja. Iz podobnega razloga ne cveti trg VR iger, kjer pa je še težava v dostopnosti VR očal.

 Kaj pa učinkovitost?

Pri vsaki novi generaciji se sprašujemo, ali se bo ponovila zgodba procesorja Snapdragon 888, ki velja za enega najbolj “vročih” procesorjev v zadnjih letih. Najnovejši Snapdragon in MediaTek procesorji obljubljajo veliko, vendar nas skrbi, kako bo z zanesljivostjo in učinkovitostjo. Vsa moč na svetu ti ne pomeni nič, če jo telefon lahko vzdržuje le nekaj minut, potem pa sledi drastičen padec, včasih tudi več kot 40 %. Radi bi videli, da se razvijalci čipov in proizvajalci telefonov še bolj lotijo učinkovitosti in več investirajo v hladilne sisteme, ki bodo pomagali pri odvajanju toplote in ohranjanju zmogljivosti.

Kakšna bo vloga zložljivih/prepogljivih telefonov v 2024?

Zložljivi telefoni postajajo svojevrstna kategorija, povsem ločena od klasičnih telefonov. Za nekatere so še vedno nišne naprave, čeprav smo predvsem letos lahko spremljali velik napredek, tako strojen kot tudi v pogledu dostopnosti. Dobili smo nekaj primerkov za okoli ali celo manj kot 1000 €, kar je veliko bolj prijazno kot pa 2000 €, kolikor smo morali plačati v preteklosti.

Cena pada, super. Kaj pa ostali zadržki uporabnikov? Vzdržljivost? Programske zagate? Letošnje generacije zložljivih telefonov se lahko pohvalijo, da so prestali zahtevne teste vzdržljivosti. Proizvajalci so se pobahali z zelo spodbudnimi številkami, na primer Honor Magic V2 zdrži več kot 400.000 upogibov, kar je približno 10 let zmerne rabe. To je številka za zložljiv mehanizem, kaj pa sami zasloni? Tudi tukaj proizvajalci dobro napredujejo, čeprav še prepogosto naletimo na pričanja uporabnikov, ki so bili zgodaj v življenjskem ciklu bili primorani menjati zaslon.

Programska plat je spet čisto drugačna zgodba in področje, kjer imajo proizvajalci še največ prostora za izboljšave. Najnovejši zložljivi telefon podjetja OnePlus je tukaj naredil še največ napredka in pričakujemo, da bodo letos vsi glavni akterji (Oppo, Samsung, Xiaomi, Honor …) sledili njihovemu vzgledu in uporabo bolj prilagodili zložljivemu zaslonu.

Upamo tudi, da se bo konkurenca še zaostrila. Pred dvema letoma bi lahko zložljivo kategorijo poimenovali kar Samsung zložljivi telefoni. V 2024 ima Samsung ogromno konkurence. Sedaj upamo samo, da bodo vsi ti konkurenčni telefoni prišli tudi v Slovenijo, tako kot je za letošnje leto to že obljubil Honor.

Umetni inteligenci ne moremo zbežati

Zagotovo ste že naveličani teh besed, ampak umetna inteligenca je povsod. Proizvajalci in razvijalci jo radi (včasih celo preveč) vstavijo poleg vsake tehnologije, čeprav pogosto niti ne gre za umetno inteligenco, kot smo jo lahko spoznali v zadnjem letu, ampak bolj samo za nekoliko naprednejše algoritme. V telefonih lahko že dalj časa opazujemo besedo AI, še posebej pri kamerah, nekatere imajo ta napis celo poleg fizičnih leč. Tam »AI« pomaga pri uravnoteževanju fotografij/posnetkov, popravlja šum, umetno poveča svetlobo in podobno.

Letos lahko pričakujemo, da bo AI prisotna na vsakem koraku v telefonu. V preteklem letu smo AI uporabljali preko tretjih orodij, v 2024 in naprej pa lahko pričakujemo, da bo umetna inteligenca privzeto del sistema.

Google je oktobra svojim uporabnikom ponudil kar nekaj AI funkcij. Best Take omogoča, da ustvarimo skupinsko sliko kot si jo želimo. Vam je na eni fotografiji všeč izpostavljenost ozadja, ampak niste zadovoljni s svojim izrazom na obrazu? Best Take funkcija pobrska po galeriji in vam predlaga druge izraze in ga potem tudi samodejno zamenja.

Magic Editor je še bolj uporabna funkcija. Predmete ali subjekte na sliki lahko enostavno označimo, jih premaknemo, povečamo, zmanjšamo in podobno. Z orodji lahko izboljšamo osvetljenost, nasičenost ozadja in še več. Zoom Enhance uporablja generativno umetno inteligenco za inteligentno zapolnitev vrzeli med slikovnimi pikami. Obstoječo fotografijo lahko povečate in funkcija bo samodejno izboljšala fotografijo in zapolnila morebitne napake.

Samsung Galaxy AI

Kar zna Google, zna tudi Samsung. Samsung bo za prihajajoče telefone Galaxy S24 pripravil kar nekaj AI funkcij. Med klicem bo telefon postal simultani prevajalec. Če se boste pogovarjali z nekom v angleščini ali drugih jezikih, ki vam niso pri srcu, boste na zaslonu lahko videli prevod v jeziku, ki ste ga doslej vsaj delno usvojili. Ni še znano, ali bo med podprtimi jeziki tudi slovenščina. V vsakem primeru bi si želeli, da Samsung sproti posodablja bazo jezikov in tudi izboljšuje svoj (za zdaj neznani) jezikovni model.

Samsung generativno umetno inteligenco bo moč uporabljati tudi v sporočilih in pri kreiranju dokumentov, kjer bomo lahko z njeno pomočjo izboljšali besedilo, popravila napake, predlagala boljše odgovore in sestavke in praktično vse, kar smo vajeni od ChatGPT-ja in podobnih modelov.

Tudi pri fotografijah si bomo lahko pomagali z generativno AI. Z orodjem »laso« bomo lahko enostavno označili predmet na fotografiji in ga premikali po želji, medtem pa bo AI zapolnil prazen prostor, ki smo ga pustil za seboj. Enostavno bomo lahko tudi odstranili odseve, na primer ko fotografiramo skozi letalsko okno, se pogosto v oknu vidi naš odsev. To bodo telefoni Samsung Galaxy S24 lahko odstranili s klikom na gumb.

Z dolgim pritiskom na gumb Domov (sredinski virtualni gumb na bradi telefona) bomo vklopili poseben način, v katerem bomo lahko obkrožili karkoli na zaslonu in to z umetno inteligenco tudi iskali na spletu. Na primer, v Youtube posnetku boste opazili znamenitost, za katero niste prepričani njen izvor. S Samsung Galaxy AI jo lahko označite in v istem trenutku bo telefon predlagal najbolj natančen odgovor, podobno kot lahko že storimo z Google Lens, vendar brez pomoči kamere.

Medtem ko proizvajalci bijejo boj, kdo ima najmočnejši telefon, najboljšega fotografa, bodo odslej še lovili naziv telefona z najboljšimi AI funkcijami. Kako nam bo AI izboljšala (morda tudi poslabšala) vsakdanjo uporabo, pa bomo videli tekom leta. Za več informacij o Galaxy AI in novih telefonih Samsung Galaxy S24 kliknite tukaj.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več