Digitalizacija
11.10.2021 12:46
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je robotska avtomatizacija procesov oziroma RPA?

"RPA skrbi sam zase!" Robotska avtomatizacija procesov pomaga oblikovati prihodnost dela. Programski roboti prevzamejo izvedbo preprostih, ponavljajočih se in dolgotrajnih, sicer ročnih rutinskih postopkov. Tako imajo zaposleni več časa za produktivne dejavnosti, ki ustvarjajo dodano vrednost za podjetje.

To je izkušnja, ki jo delijo skoraj vsa mala in srednja podjetja, kjer vse večji pritisk na stroške povečuje tudi potrebo po čim bolj uspešnem in učinkovitem delu. “Vidimo, da so podjetja pod stalnim pritiskom, da si zagotovijo konkurenčno prednost. Predvsem to pomeni, da morajo v celoti izkoristiti potencial svojih strokovnjakov,” je opazil Arben Kastrati, vodja ITS in guru za RPA v podjetju Konica Minolta Slovenija.

RPA – programska oprema in roboti prevzemajo rutinske naloge

Na primeru velikega logističnega in transportnega podjetja lahko prikažemo, kakšne so koristi uporabe robotske avtomatizacije procesov (RPA), ki opravljajo rutinske vsakodnevne poslovne naloge in opravila.

Težava – Podjetje se je soočalo z vedno manjšim številom naročil, kar je ogrožalo vsakodnevno poslovanje. Glavni razlog, ni bilo  mogoče spremljati, kje se tovornjaki trenutno nahajajo in ali je bil tovor uspešno dostavljen.

Rešitev – Skoraj 400 programskih robotov opravi več kot 1 milijon delovnih korakov in procesov. To pomeni, da je bilo z RPA avtomatiziranih 16.000 delovnih ur. Kar 50 % vseh rokov je zdaj izpolnjenih v popolnoma avtomatiziranem sistemu, ne da bi bilo potrebno človeško posredovanje.


RPA – deluje le s strukturiranimi podatki

Vendar pa obstaja odločilen pogoj! “Ne morete postati podjetje, ki uporablja umetno inteligenco, če niste digitalizirano, podatkovno usmerjeno (data-oriented) in podatkovno vodeno (data-driven) podjetje,” dodaja Arben Kastrati.

Če igrajo podatki tako osrednjo vlogo, morajo biti optimalno strukturirani in varni. To pomeni, da za podjetja, ki ne delajo na podatkovno usmerjen način, avtomatizacija procesov trenutno (za zdaj) pomeni preveliko naložbo. Zlasti za mala in srednje velika podjetja je lahko avtomatizacija robotskih procesov povezana z visokimi stroški.


RPA – globalne priložnosti in etični vidiki

Navkljub temu so analitiki in raziskovalci trendov, ki so specializirani za umetno inteligenco in robotiko prepričani, da se bo svetovni promet s programsko opremo in RPA storitvami v prihodnjih letih hitro povečeval. Po študiji “Prihodnost delovnih mest 2025*” Svetovnega gospodarskega foruma, bodo nevidni stroji že leta 2025 lahko že opravljali več ur kot ljudje.

“RPA je ena najpomembnejših tehnologij današnjega časa in njena uporaba v praksi dobiva velik zagon,” je optimističen Arben Kastrati. “Namreč, vse več podjetij se zaveda prednosti in izboljšav, ki jih prinaša uporaba mobilnih robotov v programski opremi podjetja.”

Ali bodo RPA in algoritmi sčasoma prevzeli in avtomatizirali večino rutinskega dela v podjetjih? Na tej poti odgovorni ne smejo pozabiti na tri etične vidike:

  • Vse vrste robotov, ne glede na to ali so mobilni ali nevidni, morajo biti za ljudi vedno prepoznavni kot taki.
  • Ljudje morajo vedno natančno vedeti, kaj robot lahko naredi/izvaja in česa ne.
  • Ljudje bi morali biti sposobni kadar koli razumeti odločitve algoritmov in robotov.
*The Future of Workplaces 2025, World Economic Forum (WEF).
Vas zanima več iz te teme?
robotika Konica Minolta

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Za več informacij so vam na voljo pri KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konica Minolta Slovenija

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več