Računalništvo, telefonija
27.01.2017 20:35

Deli z drugimi:

Share

Kaj je blockchain in zakaj je pomemben?

Kaj je blockchain in zakaj je pomemben?
Kaj je blockchain in zakaj je pomemben?

Ste že slišali za besedo blockchain (veriga podatkovnih blokov)? Ne, to ni zgolj nova modna muha, beseda enodnevnica ali nek poseben tehnični žargon, temveč je tehnologija, ki bo po mnenju mnogih imela velik vpliv v bližnji prihodnosti. Ne samo na področju finančnih storitev, ampak tudi na področju raznih ostalih industrij.

Blockchain je decentraliziran sistem zaupanja, kjer vse naprave niso povezane na skupni procesor. Sistem vsebuje seznam vseh zapisov (transakcij), ki jih imenujemo bloki. Vsak blok ima datumski žig in povezavo do prejšnjega bloka. Kriptografija zagotavlja, da lahko uporabniki urejajo zgolj tiste dele verige podatkovnih blokov, ki jih imajo v lasti, in sicer potrebujejo zasebna gesla, da bi lahko urejali datoteke. Dobra stvar “blockchaina” je med drugim tudi ta, da so vsi podatki javni, torej je kopija vseh transakcij na voljo vsem, nenehno pa se te kopije posodabljajo, da so uporabniki na tekočem.

Predstavljajte si digitalno zdravstveno kartoteko: vsak vnos v to kartoteko je blok. Vsak blok ima časovni/datumski žig, torej datum in čas, ko je bil zapis narejen. Ko je vnos enkrat narejen, ta ne more biti spremenjen retroaktivno. To pomeni, da ni možno spremeniti ali izbrisati zapisa diagnoze ali načina zdravljenja. Zgolj zdravnik, ki ima geslo in seveda pacient, ki spet ima drugačna pooblastila, lahko dostopata do informacij. Te so deljene naprej le v primeru, če zdravnik ali pacient želi deliti podatke s tretjo osebo – recimo bolnišnico ali s specialistom. To je blockchain razložen na primeru medicinske baze podatkov.

Verige podatkovnih blokov so varne baze podatkov (vsaj tako bi naj bilo). Koncept je Satoshi Nakamoto prvič predstavil leta 2008. Leta 2009 je bila v blockchain vključena digitalna valuta bitcoin. Ravno to je trenutno najpogostejša raba blockchaina, ki se v večini uporablja za shranjevanje in beleženje denarnih transakcij med uporabniki. Z uporabo verige podatkovnih blokov je bitcoin postal prva digitalna valuta, ki se je uspešno soočila s problemom “dvojnega štetja” brez uporabe avtoritativnega akterja ali centralnega serverja.

Obstaja mnogo dvomov v varnost tega sistema, vendar naj bi blockchain nudil varnost ravno preko javnega označevanja s časom in datumom vnosov ter “peer-to-peer” omrežja. To naj bi rezultiralo v bazi podatkov, ki se avtonomno ureja na popolnoma decentraliziran način. Blockchain je tako po mnenju strokovnjakov idealen za shranjevanje transkacij, že omenjenih zdravstvenih zapisov, za upravljenje z identiteto itd. To kar ljudem ponujajo verige podatkovnih blokov je, poslovanje in transakcije (takšne in drugačne) brez kakršnihkoli posrednikov (na primer bank).


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

Pilon AEC

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
DATA Com. d.o.o. vzdržuje večje nakupovalne centre in izdeluje klišeje za podjetja, ki tiskajo na flekso ali suhi platformi. Več