Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
Triki in nasveti
04.03.2024 14:30

Deli z drugimi:

Share

Kdaj je balkonska sončna elektrarna smiselna? Kaj pravi zakonodaja?

Energetska samooskrba je ideja, ki je preplavila misli slovenskih odjemalcev. Višanje cen energentov je glavni pobudnik za iskanje načinov, kako v celoti ali vsaj delno pokriti električne potrebe gospodinjstva.
Kaj je balkonska sončna elektrarna in pod katerimi pogoji jo lahko postavite? Kdaj je balkonska sončna elektrarna sploh smiselna naložba?
Kaj je balkonska sončna elektrarna in pod katerimi pogoji jo lahko postavite? Kdaj je balkonska sončna elektrarna sploh smiselna naložba?

Sončne elektrarne so bile doslej najbolj očitna izbira za fizične odjemalce, vendar se je s spremembo zakonodaje, ki s 1. 1. 2024 ukinja sistem neto meritev (net metering) za sončne elektrarne do 43 kilovatov, situacija spremenila. Tisti, ki so oddali vlogo za izdajo soglasja za postavitev sončne elektrarne in priklop na omrežje do vključno 31. 12. 2023, bodo lahko še izkoristili star sistem, vendar morajo elektrarno postaviti do 31. 12. 2024.

Ker se bo po novem sistemu čas povrnitve naložbe v sončno elektrarno podaljšal, so uporabniki začeli iskati alternativne rešitve. Nekateri so se za delno samooskrbo zatekli k balkonskim sončnim elektrarnam.

Kaj je balkonska sončna elektrarna?

Balkonska sončna elektrarna je preprosto povedano vtična proizvodna naprava oziroma majhen sončni sistem, sestavljen iz sončnih panelov, ki pretvorijo sončno energijo v električni tok, in razsmernika (inverter), ki tok spremeni v električno energijo za napajanje vsakdanjih naprav.

Običajno je sestavljena iz enega ali več solarnih modulov, kabel z razsmernikom pa enostavno priključimo v balkonsko (ali drugo zunanjo) vtičnico za začetek napajanja naprav.

Balkonska sončna elektrarna – zakoni in pravila namestitve ter uporabe

Balkonske sončne elektrarne sodijo med vtične proizvodne naprave, za katere veljajo drugačni pogoji kot za sončne elektrarne. Doslej balkonske sončne elektrarne med uporabniki niso bile pretirano priljubljene, ker bi lahko zaradi oddajanja viškov energije distributer izključil končnega porabnika iz omrežja. Z novim pravilnikom Energetskega zakona (EZ-1) se to ne sme zgoditi, dokler ste izpolnili svojo odgovornost do distributerja:

  • Gospodinjski odjemalec mora 14 dni pred pričetkom obratovanja vtične proizvodne naprave obvestiti distribucijskega operaterja.
    • Obvestilo mora vsebovati datum predvidene priključitve balkonske sončne elektrarne ali druge vtične proizvodne naprave,
    • številko merilnega mesta,
    • »ES – izjavo o skladnosti« ali drug dokument proizvajalca, v katerem so podatki balkonske sončne elektrarne ali njenih komponent in navedeni standardi za napravo,
    • kopijo navodila za montažo in priključitev, iz katerega je razvidno, da je vtična proizvodna naprava v skladu s standardoma SIST EN 62109-1 in SIST EN 62109-2 in ne zahteva vgradnjo RCD tipa B.

Balkonska sončna elektrarna lahko obenem v kateremkoli trenutku v distribucijsko omrežje oddaja delovno moč, ki je enaka ali manjša od 600 W. Skupna moč naprave je lahko na posameznem prevzemno-prodajnem mestu največ 800 W.

Ali podjetja lahko postavijo balkonske sončne elektrarne?

Ja in ne. Na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so nam razložili, da 3. člen Pravilnika o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije določa, da se vtične proizvodne naprave (balkonska sončna elektrarna) lahko priključi samo na notranjo inštalacijo gospodinjskega odjemalca, ki je izvedena v skladu z zahtevami iz predpisa, ki ureja zahteve za nizkonapetostne inštalacije v stavbah, in izpolnjuje zahteve iz poglavja 11.3.8 o prenosnih fotonapetostnih napravah Tehnične smernice TSG-N-002 za nizkonapetostne električne inštalacije ter zahteve iz tega pravilnika.

Poslovni odjemalci oziroma podjetja prav tako lahko vzpostavijo balkonsko sončno elektrarno, vendar v tem primeru za njih velja pravilnik Sistemska obratovalna navodila za distribucijski sistem električne energije (Uradni list RS, št. 7/21 in 41/22, SONDSEE, poglavja 11.3.8.). Po tem pravilniku lahko podjetja postavijo balkonske sončne elektrarne z delovno močjo manj kot 800 W in v nobenem primeru ne smejo v omrežje oddajati delovne moči.

Balkonska sončna elektrarna in stanovanjski bloki

Če živite v stanovanjskem bloku in bi radi namestili balkonsko sončno elektrarno, boste morali najprej pridobiti soglasje etažnih lastnikov. Kolikšen odstotek? Drugi odstavek 15. člena Stanovanjskega zakona pravi, da mora etažni lastnik za tovrstna izvedbena dela pridobiti soglasja ostalih etažnih lastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na teh skupnih delih (enako kot na primer pri montaži zunanjih enot klimatske naprave).

Kam lahko namestite balkonske sončne elektrarne?

Čeprav se imenuje balkonska sončna elektrarna, jo lahko namestite tudi na druge površine: vrt, nadstrešek, streho, fasado ali drugo ustrezno površino. Za najboljši izkoristek je priporočljivo, da balkonska sončna elektrarna stoji na južni (ali JV/JZ) strani pod kotom 35°.

Ali lahko balkonsko sončno elektrarno naknadno širite?

Kot so nam razložili na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo za vse morebitne »dograditve« veljajo enaki pogoji kot za prvi priklop.

Je balkonska sončna elektrarna smiselna za vse uporabnike?

Če niste pravočasno pridobili soglasja za postavitev sončne elektrarne za samooskrbo po starem sistemu obračunavanja oziroma so vam ga zavrnili zaradi preobremenjenega omrežja ali drugih razlogov, je balkonska sončna elektrarna pod pravimi pogoji solidna alternativa.

Balkonska sončna elektrarna ima največji izkoristek med 10. in 14. uro, kar poznamo že od klasičnih sončnih elektrarn za samooskrbo. Smotrno je, da imate takrat vklopljene tiste največje porabnike (klima, pralni stroj …), da izkoristite pridelano električno energijo. V nasprotnem primeru gredo viški v distribucijsko omrežje, seveda brezplačno.

Če ravno ob tem času niste doma, si lahko delno pomagate tako, da na daljavo vklopite klimo, razvlaževalec, pralni stroj ali podobno napravo, ki podpira oddaljeni nadzor.

Druga rešitev, ki je veliko dražja, je nakup balkonske sončne elektrarne z baterijo oziroma hranilnikom energije. Viška električne energije v tem primeru ne boste podarili distributerju, ampak shranili za kasnejšo rabo, na primer v pozno popoldanskih urah, ko je poraba običajno največja.

V primeru trifaznega priključka je pomembno tudi, da največje porabnike priključite na fazo, na katero bo povezana balkonska sončna elektrarna.

Balkonske sončne elektrarne in cena v Sloveniji?

Balkonske sončne elektrarne lahko pri slovenskih prodajalcih dobite od dobrih 500 € naprej (za 800 W), v povprečju pa za okoli 1000 €. Balkonska sončna elektrarna s hranilnikom vas bo stala še kakšnega tisočaka več, odvisno od kapacitete hranilnika.

Kakšna je garancija na balkonske sončne elektrarne?

Nekateri ponujajo 10-letno garancijo za solarni modul in podobno tudi za inverter, zasledili pa smo tudi samo 2-letno garancijo, zato pred nakupom dobro preberite tehnične specifikacije ali pa se posvetujte s prodajalcem.

V kolikšnem času se vam bo povrnila naložba v balkonske sončne elektrarne?

Izračun časa povrnitve naložbe bo za vsakega uporabnika nekoliko drugačen, saj je le-ta odvisen od začetnega vložka, moči sončne elektrarne, njene lege in tudi uporabnikovih navad, od katerih je največ odvisno, ali bo pridelana električna energija izkoriščena v celoti.

Pri idealnih pogojih (približno 900 kWh letno pridelane električne energije; 0,22 €/kWh) lahko pričakujete dobrih 100 € letnega prihranka. Čas povrnitve naložbe je v tem primeru med 5 in 10 let.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
električna energija Sončne elektrarne


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več