Programska oprema
17.01.2010 12:12
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Južna Koreja ponuja državljanom najhitrejši internet

Hitrosti ponudnikov interneta so iz leta v leto precej višje.
Hitrosti ponudnikov interneta so iz leta v leto precej višje.

Podjetje Akamai je objavilo rezultate zanimive raziskave, ki govori o tem, katere države imajo v povprečju najvišjo hitrost interneta in za koliko se je njihova povprečna hitrost povečala v primerjavi s preteklimi merjenji.

Največji dvig povprečne hitrosti interneta je uspel Južni Koreji, v kateri so imeli državljani v tretji četrtini preteklega leta v primerjavi z drugo četrtino istega leta v povprečju kar za 29 odstotkov višjo hitrost interneta. To pomeni, da je Južna Koreja sedaj država z najvišjo povprečno hitrostjo interneta, ki znaša zavidljivih 14,6 Mbps. Ostale države iz najboljše deseterice so še Japonska (7,9 Mbps), Hong Kong (7,6 Mbps), Romunija (6,2 Mbps), Švedska (5,7 Mbps), Irska (5,3 Mbps), Nizozemska (5,2 Mbps), Švica (5,0 Mbps), Danska (4,8 Mbps) in Češka (4,8 Mbps). ZDA se ponovno ni uspelo uvrstiti med najboljših deset, saj zaseda le 18. mesto s 3,9 Mbps.

Država z največjim napredkom je Irska, saj se je povprečna hitrost interneta od tretje četrtine leta 2008 pa do tretje četrtine preteklega leta povečala za kar 73 odstotkov. Po tem merjenju ji na drugem mestu sledi Češka s 23 odstotki. Med 226 analiziranimi državami je pri 103 državah povprečna hitrost interneta manjša od 1 Mbps, le sedem držav pa je takšnih, ki ima povprečno hitrost pod 100 Kbps.

Podatkov o tem, na katerem mestu se nahaja Slovenija, na žalost v poročilu ni, je pa verjetno na kar precej visokem mestu. Marsikdo pri nas lahko že kar nekaj časa koristi internetno povezavo preko optike, kjer so začetne hitrosti že pri zelo dobrih 10 Mbps v obe smeri. Takšne hitrosti so bile pred 10 leti za marsikoga le fantazija.


Prijavi napako v članku