Računalništvo, telefonija
30.07.2017 16:30
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi mož Amazona za trenutek postal najbogatejši človek na svetu

Prvi mož Amazona za trenutek postal najbogatejši človek na svetu
Prvi mož Amazona za trenutek postal najbogatejši človek na svetu

Ustanovitelj in in glavni izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos, je 27. julija za nekaj ur postal najbogatejši človek na svetu, saj je bila njegova neto vrednost ocenjena na 90,9 milijarde ameriških dolarjev. S tem je prehitel dolgo časa najbogatejšega zemljana Billa Gatesa, zasluge za kratkotrajni vzpon na lestvici pa gre pripisati Amazonovemu prevzemu podjetja Whole Foods. Bezos je na prvem mestu preživel le nekaj ur, saj je cena Amazonovih delnic fluktuirala preden je podjetje predstavilo poročilo o poslovnih rezultatih, ki je pokazalo, da Amazon posluje dobro, vendar ne tako dobro kot so napovedali nekateri analitiki. Na koncu je Bezos končal z neto oceno 89,9 milijarde ameriških dolarjev, kar je približno milijardo manj od Gatesa, ki tako ostaja najbogatejši zemljan.

Gre sicer za trenutno oceno Bloombergovega Indeksa milijarderjev, vendar se moramo zavedati, da se Bill Gates osredotoča predvsem na to, kako svoje bogastvo vložiti v koristne namene, kar pomeni, da je le vprašanje časa preden bo Jeff Bezos spet postal najbogatejši zemljan. Razlika med obema tehnološkima milijarderjema je ravno v tem filantropičnem vidiku, kjer Bezos še kar nekaj stopenj zaostaja za Gatesom.

Gates že kar nekaj časa lepo kaže, kako lahko človek, ki je na samem vrhu kapitalizma, postavi smernice in vzor, kako naj bi se bogastvo uporabljalo odgovorno. To sporočilo, da je odgovornost najbogatejših, da dajejo nekaj nazaj, Gates entuziastično širi po celem svetu. Sedaj, ko je Bezos bil za trenutek postavljen v vlogo številke 1, je pritisk na njem, da porabi vsaj del svojega bogastva za karkoli drugega kot za gradnjo svojega poslovnega imperija.

Tehnološki giganti, med katerimi sta tudi Gates in ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, so v samem vrhu seznama 50 filantropistov v ZDA. Na seznamu, ki ga vsako leto sestavi Chonicle of Philantrophy, se Bezos še ni pojavil, prav tako ni podpisal prisege “giving pledge”, v kateri se milijarderi kot so Warren Buffett, Michael Bloomberg, Gates, Zuckerberg in mnogi drugi zavežejo, da bodo polovico svojega bogastva namenili filantropičnim organizacijam in namenom. Njegovi starši, Jackie in Mike Bezos, vodijo Bezos Family Foundation in medtem ko otroci, med katerimi je tudi Jeff, sedijo v upravi, Bezos Family Foundation v večini financirata Jackie in Mike Bezos iz lastnih Amazonovih delnic.

Če naštejemo še nekaj primerov filantropičnih potez milijarderjev, Elon Musk in Peter Thiel recimo svoje bogastvo vlagata v politiko, kjer je Bezos zelo skromen. Vložil je v Amazonove lastna politična telesa, prav tako pa je večkrat podprl kampanje Pattyja Murrayja, demokratskega senatorja v Washingtonu. Kljub nekaj vključevanja v politiko je Bezos napram ostalim “velikim filantropistom” zares skromen in tudi nekaj očitkov na ta račun, Bezosa kot vse kaže ne zmotijo.

Odsotnost aktivizma je Bezosu prinesla slab ugled, saj mu ljudje očitajo nezainteresiranosti za filantropijo. V začetku julija je skušal odgovoriti na te očitke s “tweetom”, v katerem je svoje sledilce spraševal, kako naj porabi svoje bogastvo. “Razmišljam o tem, da bi večino svoje filatropične aktivnosti usmeril v pomoč ljudem tukaj in zdaj – na kratki rok – na presečišču nujne potrebe in dolgoročnega efekta”, je na Twitter zapisal Bezos. “Vsi so se zelo razveselili”, pravi Stacy palmer, urednica Chronicle of Philanthtropy. “Mislili smo, da je to znak, da bo od zdaj naprej bolj resno vključen v filantropijo. Njegov doprinos je bil do tega trenutka relativno majhen v primerjavi z njegovim bogastvom”, je še dodala.


Prijavi napako v članku