Računalništvo, telefonija
11.02.2020 14:46

Deli z drugimi:

Share

Je sevanje telefona iPhone 11 Pro že nevarno za zdravje?

Priljubljeni telefon Apple iPhone 11 Pro naj bi prekomerno seval.
Priljubljeni telefon Apple iPhone 11 Pro naj bi prekomerno seval.

Pametne mobilne telefone danes uporabljamo praktično vsi, saj nam olajšajo vsakdanje delo, hkrati pa so kot nalašč tudi za preživljanje prostega časa. Prav zaradi njihove izjemne priljubljenosti se v stroki že dlje časa poraja vprašanje, ali njihova uporaba škoduje našemu zdravju. V zvezi z njihovo morebitno škodljivostjo je bilo izvedenih že kar nekaj raziskav in študij, številne pa so tako ali drugače pokazale, naj elektromagnetna sevanja ne bi predstavljala nikakršnega tveganja za zdravje uporabnikov, čeprav trdnih dokazov o tem ni.

Kljub temu je Evropska unija največjo dovoljeno specifično stopnjo absorpcije elektromagnetnega sevanja (SAR) za mobilne telefone postavila na dva vata na kilogram, Združene države Amerike pa na 1,6 vatov na kilogram. Kot pa vse kaže vsi pametni mobilni telefoni ne ustrezajo omenjenim omejitvam, vsaj glede na nedavno raziskavo, ki so jo opravili strokovnjaki kalifornijskega laboratorija RF Exposure Lab. Ta je pokazala, da naj bi bil zdaleč najbolj problematičen predvsem pametni mobilni telefon Apple iPhone 11 Pro saj naj bi njegovo sevanje znašalo kar 3,8 vatov na kilogram, kar je seveda precej več od dovoljene najvišje vrednosti.

Takoj po objavi omenjene raziskave so se na izmerjene vrednosti odzvali pri podjetju Apple. Ti so v izjavi za javnost zapisali, da preizkusi opravljeni s strani kalifornijskega laboratorija RF Exposure Lab niso bili primerno izvedeni in da niso upoštevali ustreznih postopkov za pravilno oceno sevanja pametnih mobilnih telefonov, čeprav ti zagotavljajo, da so upoštevali vsa pravila. Kljub temu so pri ameriški zvezni komisiji za komunikacije FCC (Federal Communications Commission) sprejeli odločitev, da bodo zadevo preiskali z namenom, da bi ugotovili, ali so prijavljene vrednosti sevanja, kot jih je podjetje Apple predložilo ob prvi certifikaciji modela iPhone 11 Pro, še vedno resnične. Več naj bi bilo znanega v prihodnjih nekaj mesecih.


Prijavi napako v članku