Računalništvo, telefonija
18.01.2018 11:17
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je Irska piratom zadala smrtni udarec?

Je Irska piratom zadala smrtni udarec?
Je Irska piratom zadala smrtni udarec?

Spletna stran The Pirate Bay je med uporabniki svetovnega spleta zelo priljubljena, saj se na njej še vedno nahaja več milijonov magnetnih povezav do bolj ali manj legalnih datotek. “Piratski zaliv” med uporabniki uživa ugled tudi zato, ker mu vse doslej številne protipiratske organizacije ter izvršilne in sodne oblasti niso bile kos. To pa ne velja za evropsko državo Irsko, saj je najslavnejši iskalnik piratskih vsebin prepovedan že od leta 2009. To je uspelo doseči ponudniku telekomunikacijskih storitev Eircom, ki se je za ta korak dogovoril z organizacijami za zaščito avtorskih pravic. Kasneje so mu sledili še drugi večji operaterji, zato so na Irskem postale priljubljene tudi druge spletne strani, ki strežejo piratsko vsebino, zato so leta 2013 irska sodišča prepovedala dostop do spletne strani Kickass Torrents, ameriško filmsko združenje MPA (The Motion Picture Association) pa je nadaljevalo s pregonom drugih spletnih strani, ki so nezakonito širila avtorsko zaščitena dela.

Delo ameriškega filmskega združenja MPA pa je pred kratkim ponovno obrodilo sadove. Irsko sodišče je namreč presodilo, da bodo morali ponudniki dostopa do svetovnega spleta blokado razširiti še na številne druge priljubljene iskalnike torrent dototek. Med njimi najdemo spletne strani, kot so 1337x.io, EZTV.ag, 123movieshub.to, Bmovies.is, putlocker.io, Gowatchfreemovies.to, YTS.am in RARBG.to. Sodišče je potrdilo trditvi združenja MPA, da ta spletna mesta kršijo avtorske pravice in da obstaja pravni razlog za blokiranje dostopa do njihovih vsebin. Vsi irski operaterji so se strinjali z odločitvijo sodišča, kar pomeni, da bodo uporabniki na Irskem kmalu ostali brez dostopa do številnih spletnih strani s piratsko vsebino.


Irski uporabniki spleta bodo seveda lahko še vedno dostopali do blokiranih spletnih strani, in sicer z uporabo strežnikov proxy, ki niso blokirani s strani lokalnih ponudnikov. Ker pa tega niso vešči, verjamemo, da se bo zaradi omenjenih blokad piratstvo na Irskem kmalu precej zmanjšalo.


Prijavi napako v članku