Računalništvo, telefonija
02.03.2014 08:25

Deli z drugimi:

Share

Je InkJet mrtev? Test Epsonovega tiskalnika z rezervoarjem

Bodimo iskreni, brizgalnike smo pred časom tako rekoč pokopali. Drage barve, poceni digitalni tisk, zakaj bi sploh še barvno tiskali? Ker se splača. Ker je izpis iz brizgalnika postal konkurenčen. Tako zelo konkurenčen, da so postali fotolaboratoriji dragi.
Malo packanja in nerganja, ampak na koncu - se splača. In izplača.
Malo packanja in nerganja, ampak na koncu - se splača. In izplača.

O Epsonovi seriji tiskalnikov s črnilnim rezervoarjem smo že dosti pisali. Sedaj je model L800 v praksi stestiral Alan Orlič in opisal svoje izkušnje.

Najbolj preprost opis Epsonovega posebneža je velikoformatni tiskalnik, ki tiska do A4 formata. Že prvi pogled ga loči od ostalih brizgalnikov, desni del je odebeljen in se lahko loči od tiskalnika, z njim ga povezujejo le še cevčice za pretok črnila. Rezervoarji so za A4 tiskalnik veliki, v njih gre 70ml črnila. Postopek polnjenja je dokaj enostaven, le muditi se vam ne sme.

Na koncu še prepišete kodo v računalnik, kar ob aktivaciji Microsoftovih programov ne bi smel biti velik problem. Epson se na tak način ščiti pred združljivimi produkti, ampak glede na ceno črnil niti pomisliti ne bi smeli na kaj takega.

L800 je klasičen 6 barvni brizgalnik, kar ob najvišji ločljivosti 5760×1440 pik na palec ter variabilni velikosti pike zagotavlja kvaliteten izpis. Pravzaprav je dovolj že nižja ločljivost, v praksi je srednja foto kvaliteta več kot zadovoljiva, predvsem pa se poveča hitrost tiskanja.

Seveda sledi pomembno vprašanje, komu je L800 namenjen? Spisek je kar obsežen, fotografom, tako amaterskim kot profesionalnim ter tudi pisarniškemu delu. Komplet barvnih kartuš za ta tiskalnik je cenejši, kot katerikoli komplet za barvni laserski tiskalnik, število kopij približno enako, kvaliteta izpisa pa na račun večjega števila barv veliko boljša. Poleg tega zmore tudi tiskati na ustrezne CD oziroma DVD medije, kar je zanimiv dodatek za poročne fotografe.

Ko smo omenili nizko ceno izpisa, povejmo še ceno, povprečen izpis na A4 list vas bo skupaj s kvalitetnim papirjem stal okoli 0,5€, 10x15cm izpis pa okoli 10 centov. V prvem primeru je to skoraj pol ceneje, kot fotolaboratorij, v drugem pa je cena približno enaka.

Za čisto resno in pravo pisarniško delo mu manjkata le omrežni vtič in obračalnik listov, kar bi ga spravilo v ligo velikih. Pri Epsonu zagotovo razmišljajo tudi v tej smeri, zato lahko brez težav zapišemo, brizgalniki so nazaj! V velikem stilu in z majhno ceno.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AVTERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri AVTERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AVTERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več