Računalništvo, telefonija
17.09.2018 08:12

Deli z drugimi:

Share

Japonci pripravljeni na oddajanje televizijskih programov v ločljivosti 8K!

Japonska lokalna državna televizija NHK bo prva na svetu, ki bo prenašala televizijski program v ločljivosti 8K!
Japonska lokalna državna televizija NHK bo prva na svetu, ki bo prenašala televizijski program v ločljivosti 8K!

Pred kratkim smo poročali o tem, da so pri podjetju Sharp poskrbeli za pripravo prvega digitalnega satelitskega sprejemnika za TV signal ločljivosti 8K (http://bit.ly/2MBZ55i). Maloprodajna cena tega tehnološko naprednega sprejemnika še ni bila razkrita, zagotovo pa ne bo ravno poceni. Je pa sedaj jasno, da bo novost naprodaj še pred decembrom letos, saj bo japonska lokalna državna televizija NHK 1. decembra letos začela oddajati hibridni satelitski televizijski kanal, ki bo prikazal vsebino tako v ločljivosti 4K kot tudi v ločljivosti 8K oziroma 7.680 x 4.320 slikovnih točk.

Japonska lokalna državna televizija NHK bo omenjeni satelitski televizijski kanal oddajala 12 ur dnevno, njihov format Super Hi-Vision pa bo poleg video vsebine z ločljivostjo 7.680 x 4.320 slikovnih točk omogočal še prenos zvoka standarda kar 22.2 in povprečno frekvenco 120 sličic na sekundo. V prihodnosti pa se bo prikaz slik povečal na kar 240 sličic na sekundo.

Pri tem se je treba zavedati, da sam televizijski kanal ločljivosti 8K in namenski satelitski sprejemnik še ne bosta dovolj za prikaz popolne kakovosti slik. Za to bodo morali uporabniki razpolagati še s televizorjem, ki podpira ločljivosti 8K. Ker pa je teh vsaj v tem trenutno še vedno malo, je njihova maloprodajna cena pričakovano visoka, zato si bodo to »luksuzno dobrino« seveda lahko privoščili le redki posamezniki.


Prijavi napako v članku