Triki in nasveti
18.04.2018 11:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Izračunajte vašo potresno varnost!

Kako varna je vaša hiša pred potresi?
Kako varna je vaša hiša pred potresi?

Če skrbite za svoj dom, vam bo spletna aplikacija SOS112 zagotovo koristila pri podrobnem izračunu, kako varno je zgrajena pred nenadnimi potresnimi sunki. Spletna aplikacija nas vodi skozi vse skupaj 9 korakov, skozi katere podamo informacije o naši stavbi, na koncu nam pa izračuna kako varna je gradnja pred nenadnimi potresnimi sunki.

Za začetek, moramo vnesti leto gradnje. Tukaj so občutljive predvsem starejše zgradbe. V nadaljevanju vpišemo še število kletnih etaž, ter število etaž nad pritličjem.

Pomembna je tudi konstrukcija. Tukaj lahko izbiramo med nekaj različnimi vrstami gradnje, kot je kamen, opeka, armirani beton (AB), kombinirano ali kar leseno. Aplikacija prikaže tudi nekaj osnovnih fotografij, za lažjo predstavo in pomoč, v primeru, da ne vemo, iz česa je naš objekt grajen.

Pomembna informacija na naslednjem koraku je tudi, ali stavba stoji na brežini, oziroma ni grajena na popolnoma vodoravnih tleh, torej je nagnjena na katerokoli stran.

V naslednjem koraku izberemo še nekaj dodatnih možnosti, med katere sodi tudi to, kako je stavba zasnovana po višini. Ali ima mehko pritličje, ali je delno vkopana in ali je stavba v stiku z drugimi stavbami različnih višin. Pri vseh odločitvah, nam bodo za lažjo predstavo pomagale fotografije.

Kasneje lahko izberemo tudi, kakšna je tlorisna zasnova naše stavbe. Tukaj pa je mišljeno predvsem to, ali je tloris stavbe nesimetričen, zelo podolgovat ali razgiban v obliki črke T, L ali E. Med drugim je potrebno tudi navesti, ali je tloris navpične konstrukcije nesimetričen. Ta je najbolj popularen predvsem pri novejših gradnjah.

Pomembno je tudi dejstvo, ali ima naša stavba povečanje skupne teže ali števila etaž brez utrditve navpične nosilne konstrukcije, ter če smo posegli v navpično nosilno konstrukcijo, ki zmanjšujejo njeno nosilnost.

Razpoke v stavbi so tudi potreben podatek, kot tudi propadanje gradiv nosilnih elementov zaradi vlage ali zmrzovanja, luščenje in odpadanje krovnih plasti betona pri AB elementih, korozija jeklenih delov konstrukcije.

Pri zadnjem koraku izberemo še splošno potresno nevarnost, katero lahko razberemo kar iz karte Slovenije.

Aplikacija nam na vnesene podatke nato oceni, kakšne poškodbe lahko pričakujemo ob potresu 5, 6 ali 7. stopnje. Lestvica je razdeljena vse od tega, da stavba posledice potresa odnese brez poškodb, do tega da se popolnoma poruši.

Možnost vsakega izida pri določeni kategoriji je odražen v procentih.


Prijavi napako v članku