Telefoni
24.03.2018 09:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Izdelajte si telefon kar sami!

Poceni telefon, brez nepotrebnih stroškov
Poceni telefon, brez nepotrebnih stroškov

Marsikateri uporabnik je naveličan stalnega kupovanja novih telefonov. Praktično tehnologija ostane ista, samo nekaj malega se v sami napravi spremeni. Velik del cene pri telefonu, pa seveda znaša oglaševanje oziroma marketing. Ta faktor namreč “napihuje” samo ceno telefona, tudi za več kot 60-80% vrednosti, medtem ko je tehnologija praktično zastonj.

Tako na primer, za najnoveši telefon lahko odštejemo tudi do 1000€, medtem ko je tehnologija v njem prozivajalca stala “le” okrog 200 do 300€.

Praktično skoraj vsi novi telefoni nastajajo v mestu severno od Hong Konga – Shenzen. To je pravzaprav svetovno središče proizvajalcev mobilne tehnologije.

Da je tehnologija več kot poceni in da proizvajalci samo “napihujejo” cene, je dokazala tudi medijska hiša Wall Street Journal. Slednji so namreč izdelali svoj telefon, kateri bi bil na tržišču vreden okrog 700$, z deli, kateri so stali okrog 70$.

Nekaj lastnosti, ki jih ima ta telefon: 1,25 GHz procesor, operacijski sistem Android, 14 cm velik zaslon, kamera z 8 milijonov pikslov, senzor za prstni odtis. Zmožen je tudi sprejeti do dve SIM kartici hkrati in spominsko kartico do velikosti 35 GB.

Tovarne na kitajskem praktično izdelajo identične izdelke, vse od prenosnikov, pametnih telefonov pa do tablici in pametnih ur. Vse kar podjetju še ostane da naredi je to, da doda svoj logotip in ga začne oglaševati.

Ampak, kako telefon po želji sploh nastane?

Najprej je potrebno zbrati vse potrebne dele. Zaslon, baterija, vezje, bralnik prstnih odtisov,… in seveda nekaj plastike. Potem so še tukaj manjše “drobnarije”, kot je na primer tanek kratek kabel, kateri skrbi za to, da je telefon sploh zmožen komunicirati, oddajati in sprejemati klice, sporočila in prenos podatkov. Tudi kamere in senzor svetlobe so majhne stvari, za katere nam sploh ne bi bilo potrebno toliko plačati, saj je zaradi masovne proizvodnje cena skorajda zanemarljiva.

Vse dele nato naložijo na tekoči trak, kjer jih delavci nato ročno postavijo na svoje mesto. Vsak delavec je določen samo za eno nalogo in nič drugega. Tako na primer, en delavec samo povezuje ekran, drugi samo vstavlja zadnjo kamero.

Po samo 8 minutah na tekočem traku, bodo vsi deli sestavljeni v delujoč mobitel.


Prijavi napako v članku