Računalništvo, telefonija
09.09.2011 14:43
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Iz radioaktivnega žarčenja do električne energije preko bakterij

Bo jedrska energija v prihodnje postala ključen vir električne energije?
Bo jedrska energija v prihodnje postala ključen vir električne energije?

Jedrska katastrofa v Fukushimi je močno vplivala na globalno politiko uporabe jedrskih elektrarn po vsem svetu. Mnoge države so se kasneje jedrski energiji odrekle zgolj iz preventivnih razlogov. To je posledično povzročilo globalno pomanjkanje električne energije. Svetovne cene elektrike so zato pričakovano poskočile do neba.

Medtem ko mnogi še vedno striktno zagovarjajo škodljivost uporabe jedrske energije za pridobivanje elektrike, so ameriški raziskovalci z Državne univerze v Michiganu dokazali, da temu ni tako. Še več. Ti so dokazali, da lahko dragoceno električno energijo pridobivamo celo iz radioaktivnih odpadkov. Za ta namen so raziskovalci uporabili genetsko spremenjeno geobakterijo, saj lahko radioaktivno žarčenje »pretvarja« v dragoceno električno energijo. To ji dejansko omogoča plašč iz nanovlaken. Ta bakterijo ščiti pred strupenimi snovmi.

Ameriški raziskovalci z Državne univerze v Michiganu so prepričani, da jim bo v bližnji prihodnosti uspelo izdelati gorivno celico, ki bo imela enake lastnosti kot »geobakterija«. Ta bo sposobna pridobivati dragoceno električno energijo na način, da bo uničevala radioaktivne odpadke. S tem bi človeštvo dejansko pridobilo vir električne energije, ki bi bil prijazen do okolja. Inovativna gorivna celica žal naj ne bi bila nared pred letom 2015.


Prijavi napako v članku