Avtomobilizem
Avtomoto
11.04.2024 07:06

Deli z drugimi:

Share

Iz garaže v uspešno globalno zgodbo

Startup podjetje, ki svojo zgodbo razvoja pogona za lahka električna vozila prične v garaži, zraste na globalnem trgu in v naslednjih 5 letih pričakuje vsaj 100-odstotno rast letno. To je GEM Motors.
Foto: GEM Motors
Foto: GEM Motors

Podjetje je bilo leta 2010 ustanovljeno kot startup s poslanstvom komercializacije nove idejne rešitve elektromotorja, ki je rezultat razvoja ustanovitelja dr. Simona Mandlja. Kot pravi sam, so bili prvi razvojni koraki skromni s testiranjem idejnih principov novih rešitev v garaži. Potrebno je bilo veliko iznajdljivosti in improvizacije.

Kako se vi spominjate začetkov?

Verjetno bo zanimivo, da smo na samem začetku določene magnete in ležaje za prototipe pridobili iz starih računalnikov oziroma iz odpadnih HDD diskov, saj so imeli zelo kvalitetne komponente. Sicer pa je ime podjetja GEM sestavljeno iz prvih črk besed “Gibanje”, “Elektrika” in “Magnetika”, ki zelo natančno ponazarjajo področje dejavnosti podjetja, to je razvoj in izdelava elektro-magnetnih pogonov oziroma elektro-motorjev. Ker je podjetje že od začetka usmerjeno na globalni trg, ima beseda GEM še drug pomen v angleškem jeziku, dragulj oziroma biser, ki je simbol lepote, popolnosti in enostavnosti, kar zelo dobro simbolizira naš napreden elektromagnetni pogon v kolesu, ki je enostaven, kvaliteten in hkrati estetsko lep, kar je prepoznala tudi mednarodna žirija v preteklem letu, saj je za razviti elektromotor v kolesu G1.1 in G1.3 podjetja GEM motors podelila Red Dot Design Award.

V čem se ločite od konkurence? Kaj je vaša posebnost?

Smo edini na svetu, ki ponujamo napredno in dovršeno tehnologijo elektromotorja v kolesu z integrirano elektroniko oziroma krmilnikom za trg lahkih električnih vozil, torej za vozila manjše moči in nizke napetosti (motocikli, skuterji, tricikli, mikro vozila, robotska vozila …). Nova tehnologija je bila v celoti razvita v podjetju ter je tudi ustrezno zaščitena z mednarodnimi patenti. Skupaj imamo podeljenih 22 patentov po vsem svetu, s katerimi pokrivamo ključne trge, kot so Evropa, ZDA, Indija, Kitajska, Japonska, Koreja.

Inovacija omogoča zelo enostavno in kompaktno rešitev pogona v kolesu, ki jo odlikuje izredna učinkovitost ter visoka zmogljivost motorja. Testiranja pri kupcih so potrdila več kot 20 odstotkov večji domet električnega vozila v primerjavi s standardnimi rešitvami pogona v kolesu iz azijskih držav.  Modularna zasnova motorja in krmilnika ponuja še dodatne prednosti kar se tiče varnosti delovanja in uporabe za različne aplikacije vozil različnih moči, s čimer lažje prepričamo kupce, ki želijo trgu ponuditi več različic vozil. Našo rešitev smo intelektualno zaščitili na globalnem trgu, kar je prepoznala in nagradila tudi vodilna svetovna organizacija za intelektualno lastnino WIPO, ki nam je v letu 2021 podelila posebno nagrado “Wipo IP Enterprise Thropy 2021”

Kaj je tisto, zaradi česar bi se na primer jaz, kot stranka, obrnil na vas.

Poleg samega produkta veliko kupcev prepričamo s svojim strokovnim znanjem in tehnično podporo. Hitro se lahko odzovemo na posebne zahteve kupcev ter ponudimo prilagojene rešitve za konstrukcijo, karakteristike motorja ali krmiljenja. Zelo dobro sodelujemo z raznimi raziskovalnimi institucijami in fakultetami, na primer s Fakulteto za strojništvo iz Ljubljane, Fakulteto za elektotehniko iz Zagreba in Ljubljane ter Fraunhofer inštitutom in Stutgarta. 

Za kaj vse se danes uporabljajo vaši motorji?

Naš ciljni trg so proizvajalci lahkih električnih vozil, angleško LEV (Light Electric Vehicle). Ta vozila pokrivajo širok spekter vozil in se po moči in velikosti umeščajo med kolo in osebno vozilo. Primer je sodelovanje s Švedskim inovativnim podjetjem Stilride, pa s podjetjem Bicar iz Švice, ki proizvaja električne tricikle za osebni prevoz ali prevoz blaga. Aktivni smo tudi pri zagotavljanju visoko učinkovitih motorjev v kolesu ekipam, ki tekmujejo z vozili, ki delujejo samo na sončni pogon. V zadnjem času je porasla uporaba naših rešitev za majhna robotska vozila za industrijsko uporabo ali za kmetijstvo – uspešno sodelujemo z norveškim podjetjem Roboxi.

Lahko rešitve prilagodite potrebam naročnika?

To je ena izmed naših ključnih prednosti pred konkurenco. Kupcem ponujamo celovit razvoj elektromotorja po naročilu ali pa modifikacijo naših rešitev. Hitro se lahko odzovemo s prilagojenimi rešitvami.

Kaj pa prihodnost?

Glede na trenutne kupce in njihove potrebe v naslednjih petih letih pričakujemo vsaj 100-odstotno rast letno. Poleg tega bomo širili naš produktni asortiment. Trenutno smo aktivni na evropskem razvojem projektu – razvili bomo nov tip elektromagnetnega pogona do 500 W moči in tako zaokrožili naš produktni portfolio tudi za najmanjša vozila.

Več o podjetju GEM Motors lahko najdete na povezavi.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem GEM Motors.
Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili električni skiroji


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več