Računalništvo, telefonija
18.01.2020 15:36

Deli z drugimi:

Share

Italijanski sodnik tumor pripisal uporabi telefona

Prekomerna uporaba telefonov zagotovo ne mora biti zdrava!
Prekomerna uporaba telefonov zagotovo ne mora biti zdrava!

Velika večina ljudi povezuje škodljivost sevanja sodobnih mobilnih telefonov z rakavimi obolenji, čeprav številni strokovnjaki zatrjujejo, da temu ni tako. Kljub temu pa je neko italijansko sodišče že pred leti ugodilo tožbenemu zahtevku možakarja, ki je v sodnem procesu zatrjeval, da se mu je tumor v možganih razvil zaradi vsakodnevne uporabe mobilnega telefona med leti 1991 in 2003. Zaradi odstranitve tumorjev pa je takrat možakar postal kar 80-odstotni invalid.

Tu je pravzaprav šlo za prvo sodbo na svetu, ki vzpostavlja vzročno zvezo med uporabo mobilnih telefonov in rakavimi obolenji. Doslej namreč še nobeno sodišče ni odločilo v prid tožnikov, ki so zboleli za rakom, saj zanesljive znanstvene študije, ki bi potrjevala, da mobilni telefoni ogrožajo človekovo zdravje, še ni. Za nameček je večina študij doslej pokazala, da je čas uporabe mobilnih telefonov občutno prekratek, da bi lahko povzročili nevarna rakava obolenja.

Ker se je delodajalec na tožbo prvostopenjskega sodišča, je zadevo v roke prevzelo prizivno sodišče. To je le po dveh letih sodbe zgolj potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je Italijanu prisodilo mesečno nadomestilo v višini 500 evrov zaradi invalidnosti, ki mu jo je povzročilo 15-letno opravljanje poklica. Možakar je namreč dnevno s pametnim mobilnim telefonom opravil štiri do pet ur pogovorov, pri tem pa seveda ni uporabljal sistema za prostoročno telefoniranje.

Čeprav so številne raziskave pokazale, da sevanje sodobnih mobilnih telefonov ni nevarno za zdravje, vam vseeno priporočamo, da upoštevate deset »zlatih« priporočil. Raziskovalci strogo odsvetujejo uporabo mobilnika vsem osebam mlajšim od dvanajst let, saj je telo v razvojni dobi precej bolj izpostavljeno negativnim učinkom elektromagnetnega sevanja. Pri pogovorih je telefon priporočljivo držati čim bolj stran od telesa, saj moč elektromagnetnega valovanja z razdaljo slabi. V tretjem nasvetu raziskovalci svetujejo, da naj stojimo čim bolj stran od osebe, ki se pogovarja po telefonu in da naj ne uporabljamo mobilnika na sredstvih javnega prevoza. Za zdravje in počutje je tudi veliko bolje, da mobilnega telefona čez dan ne nosimo ob telesu in da ga pri nočnem počitku nimamo preblizu postelje. Zelo priporočljivo je tudi, da je antena mobilnika med vzpostavljanjem klica usmerjena stran od telesa in da so pogovori čim krajši. Pogovore, če se le da, raje nadomestimo s kratkimi sporočili SMS. Prav tako je dobro med pogovorom večkrat zamenjati uho, na katerega poslušamo in ne uporabljati mobilnika v prostorih, kjer je sprejem signala slabši (na primer v avtomobilu). Znanstveniki v zadnjem nasvetu priporočajo nakup mobilnika z manjšo stopnjo sevanja, ki je izražen z indeksom SAR (Specific Absorption Rate).


Prijavi napako v članku