Triki in nasveti
11.06.2009 09:05
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Iskanje patentov s pomočjo brskalnika

Iskanje patentov je zdaj pregledno in enostavno.
Iskanje patentov je zdaj pregledno in enostavno.

Imate izumiteljsko žilico in ste iznašli stvar, ki bi jo želeli patentirati preden se bo tega spomnil še kdo drug? Mogoče ste le radovedni in vas zanimajo že registrirani patenti? Izdelujete seminarsko nalogo s tega področja? No, kakorkoli že, za vse, ki vas to področje s tega ali onega razloga zanima, bo zelo priročna stran Google.com/patents, na kateri lahko enostavno brskamo med več kot sedmimi milijoni prijavljenih patentov. Stran je sicer še v beta fazi, vendar je že sedaj, kot je v Googlovi navadi, zelo pregledna in urejena.

Stran je v osnovi videti kot običajno Googlovo iskanje, katerega smo že vsi vajeni, vendar s to razliko, da iskalne rezultate omeji le na patente. Nič več mukotrpnega iskanja med desetinami prikazanih rezultatov, torej. Iščemo lahko med lastniki patenta, imeni ali frazami. Pregled nad rezultati iskanja pa lahko prilagodimo tako, da jih iskalnik prikaže v obliki seznama ali kot sličice, oziroma “thumbnaile“. Po kliku bodisi na povezavo ali na sliko se nam odpre stran s podrobnimi podatki o samem patentu. Tu lahko vidimo glavne podatke kot so povzetek, številka patenta, namen oziroma uporabo patentiranega izdelka, datum potrditve patenta, ime osebe, ki je pregledala in potrdila patent ter še mnogo drugih informacij, ki bi nas utegnile zanimati. Podatke o patentu si lahko s preprostim klikom na gumb shranimo celo v .pdf obliki, kar tudi utegne biti izredno priročno.

Kaj reči za konec? Zaposlenim pri Googlu očitno ne zmanjka idej, zamisel s patenti je zelo posrečena in verjetno bo za marsikoga tudi nadvse uporabna. Kdo ve, mogoče se bo nekega dne na njej znašla tudi kaka vaša zamisel, ki jo boste uspešno patentirali, le poskusiti je treba.


Prijavi napako v članku