Telefoni
19.05.2019 12:00

Deli z drugimi:

Share

iPhoni bi lahko zaradi ameriško-kitajskega spora postali še dražji

iPhoni bi lahko zaradi ameriško-kitajskega spora postali še dražji
iPhoni bi lahko zaradi ameriško-kitajskega spora postali še dražji

Če bo šlo tako naprej in če bo Apple želel na vsako prodano enoto iPhona zaslužiti enak znesek kot do zdaj, bo primoran dvigniti cene iPhonov. Za koliko? Analitiki napovedujejo dvig cene v višini 3 %. Zahvaljujoč novim carinskim tarifam, ki prihajajo s strani Pekinga, ter nadaljevanju ameriško-kitajskega trgovinskega spora med trenutno dvema najmočnejšima ekonomijama na svetu, bo Apple prisiljen v radikalne poteze.

“Tarife na kitajske baterije, ki se uporabljajo za iPhone in poleg tega še tarfie drugih komponent, bodo dvignile proizvodno ceno za 2-3 %”, napovedujejo analitki pri Wedbushu. Računica je potemtakem čisto enostavna, kajne? Kolikšen bo dvig proizvodnih stroškov, tolikšen bo dvig cen samih naprav. Ne glede na to, da se kritike na račun cene pametnih telefonov iz dneva v dan kopičijo, kot kaže to proizvajalcev ne bo ustavilo pri zviševanju le-teh.

“Cena iPhona XS bi tako iz $ 999 narasla na $ 1.029”, pravijo analitiki. Na prvi pogled majhen preskok, ampak dovolj velik, da bi lahko na račun Appla spet letel val novih kritik. Po podatkih analitika Dana Ivesa bi lahko stroški Appla še dodatno poskočili navzgor, če se bo Trumpova administracija odločila, da na kitajske izdelke doda dodatnih 325 milijard ameriških dolarjev carin. Če se bo to resnično zgodilo, bi proizvodnja iPhona stala dodatnih $ 120. Takšen preskok v ceni pa je že vprašanje, če bi Apple preživel.

Trumpova agresivna politika in na drugi strani trmasta drža Kitajske vplivata na gospodarsko gibanje celotnega sveta. Ives napoveduje, da bo dotični ameriško-kitajski spor še kar nekaj časa glavni faktor, ki vpliva na sleherno večjo odločitev korporacij po celem svetu. 10. maja je spor še dodatno pridobil na masivnosti, saj se je Trumpova administracija odločila za 200 milijard ameriških dolarjev novih carin na kitajski uvoz. Kot odgovor je Kitajska v ponedeljek objavila, da bo namenila 60 milijard v tarifah na ameriške baterije, kavo in druge produkte. Te tarife bodo v praksi stopile v veljavo 1. junija.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku