Telefoni
24.08.2023 08:12

Deli z drugimi:

Share

iPhone 15 z največjo posodobitvijo zadnjih let

Obstajajo zelo resna ugibanja o tem, da naj bi novi iPhone bil opremljen z USB-C priključkom za polnjenje. Ali to resnično pomeni, da se Lightning port poslavlja?

Naslednji iPhoni, ki jih pričakujemo septembra, bi lahko imeli nekaj, kar ni imel še noben iPhone: generični priključek za polnjenje.

Novi modeli bi lahko vključevali USB-C priključek na dnu telefona. Tako so napovedali analitiki in poročali številni svetovni mediji. To je isti priključek za polnjenje, ki se uporablja na skoraj vsakem prenosniku, prodanem v zadnjih nekaj letih, pa tudi na Android telefonih, iPadih in drugih napravah, od Kindlov do slušalk, dronov in ogrevanih odej.

Priključek USB-C bi tako nadomestil Applov lastni priključek Lightning, ki je krasil vse iPhone, izdane od leta 2012 naprej.

Morebitna sprememba bi predstavljala eno največjih iPhone izboljšav v zadnjih letih

Uporabniki iPhonov ne bi več potrebovali dveh različnih kablov za polnjenje svojega telefona in drugih naprav recimo med potovanjem. Android uporabniki pa bi med drugim lahko posojali polnilce uporabnikom iPhonov. Ti bi si lahko naprej izposojali polnilce od tistih, ki uporabljajo novejše prenosnike. Šole in podjetja bi lahko standardizirala eno vrsto polnilca za svojo celotno floto naprav. USB-C bi lahko iPhonom omogočil tudi hitrejše polnjenje.

Čeprav Apple še ni potrdil, da bodo novi iPhoni imeli priključek USB-C, se bo ta sprememba skoraj zagotovo zgodila.

Nova uredba, ki jo je lani sprejela Evropska unija, pri novih pametnih telefonih do leta 2024 zahteva priključke USB-C. Apple verjetno ne bo proizvajal iPhonov namenjenih izključno evropskemu trgu. “Očitno se bomo morali prilagoditi,” je lani dejal Greg Joswiak, glavni tržnik pri Applu.

Prednosti za potrošnike, kot je zmanjšana odvisnost od enega samega proizvajalca, so bili glavni razlogi za novo uredbo. EU ocenjuje, da bi lahko dotično pravilo evropskim državljanom prihranilo 250 milijonov evrov, ki jih sicer zapravimo na leto za polnilce. EU je prav tako navedla, da stari polnilci letno predstavljajo približno 11.000 ton elektronskih odpadkov v regiji.

Apple se je dolgo časa upiral zakonu. V pismu iz leta 2021 je Apple dejal, da bi uredba lahko ovirala prihodnje inovacije na področju polnjenja in potencialno zmedla potrošnike z dodatnimi informacijami.

Potencialne slabosti

Applov argument glede zmede zaradi novega priključka ima sicer precej smisla. Z USB-C priključkom lahko vsakdo izdeluje kable brez Appleovega nadzora, kar pomeni, da niso vsi kabli enaki in nekateri ne delujejo pravilno. Tudi potrošniki bodo morali sami izbrati pravilen kabel. Kljub temu bo Apple verjetno označeval ustreznost kablov za polnjenje iPhonov. Apple se je pritoževal nad regulacijo, vendar se bo moral prilagoditi, saj EU zahteva USB-C priključek. To bo olajšalo življenje uporabnikom iPhonov, saj bodo lahko uporabljali enake kable kot drugi naprave. V prihodnosti pa Apple verjetno namerava popolnoma odstraniti priključke z iPhonov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Letališka cesta 1, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
SoftwareOne je vodilni globalni ponudnik celovitih rešitev in storitev na področju programske opreme in oblaka, ki na novo določa, kako podjetja razvijajo, kupujejo in upravljajo ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več