Telefoni
11.05.2021 13:09
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

iPhone 13 ali iPhone 12: Največje razlike, ki jih pričakujemo glede na govorice

Do izida iPhona 13 nas čaka še kar nekaj mesecev, mi pa smo pripravili primerjavo do sedaj napovedanih specifikacij z modelom iPhone 12. Prebrali boste lahko, da nas ne čaka nič pretresljivo novega.

Čeprav se zdi, kot da je iPhone 12 izšel šele pred kratkim (vsaj vijolična izdaja telefona), številni oboževalci Apple že gledajo proti novemu modelu, iPhonu 13, ki ga pričakujemo v septembru. Ne glede na to, ali ste šele pred kratkim kupili iPhone 12, ali pa razmišljate, če se splača počakati na Applovo 2021 “flagship” napravo, se morda sprašujete, kakšen dejansko bo novi iPhone. V tem članku smo za vas zbrali vse najbolj zgodnje govorice o iPhonu 13, torej specifikacije, ceno, podatke o kameri, velikostih in v glavnem vse, kar je znanega o napovedanih štirih modelih, katere pričakujemo jeseni.

Tukaj so torej vse govorice, ki smo jih do sedaj zasledili o specifikacijah novega iPhona 13 in kako bi lahko tega primerjali z iPhonom 12. Opozarjamo pa, da nobeno od teh govoric o iPhonu 13 Apple ni potrdil.

Ali bomo dobili štiri modele iPhona 13?

Applov analitik in znani “leaker” Ming-Chi Kuo napoveduje štiri nove modele iPhona 13: iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro in iPhone 13 Pro Max. 

Podobna cena

iPhone 13 naj ne bi bil bistvena tehnična nadgradnja iPhona 12, ki je prvi vključil 5G podporo. Zato analitiki ne pričakujejo višje cene, kar pomeni, da bi lahko iPhone 13 stal približno enako, kot iPhone 12, katerega osnovna cena je $799 (preračuneniha 657 evrov). Možno je tudi, da bo Apple znižal ceno iPhona 13, kot je to storil Samsung pri modelu Galaxy S20 FE in Google pri Pixlu 5. Tudi Samsung Galaxy S21 je v svoji osnovni verziji stal slabih 200 evrov manj, kot predhodnik.

Zgolj za občutek prilagamo ameriške osnovne cene iPhona 12:

Izboljšane stopnje osveževanja

Večina telefonov (med drugim tudi iPhone 12) osveži 60 sličic na sekundo, oz. govorimo o 60Hz stopnji osveževanja, vendar nekateri drugi modeli, recimo Galaxy S21 in OnePlus 8 Pro, omogočata 120Hz stopnjo. Obstajajo določene špekulacije, da naj bi ekran iPhona 13 ponujal 120Hz stopnjo osveževanja (in “always-on” OLED ekran). Višja, kot je stopnja osveževanja, bolj gladka in na splošno boljša je uporabniška izkušnja, ko uporabljamo več aplikacij in imamo odprtih več spletnih strani. Kljub temu, da je takšna stopnja bila napovedana že za iPhone 12, se je že takrat govorilo, da je bolj realno pričakovati dotično novost zdaj, torej pri iPhonu 13.

Veliki povratek tehnologije Touch ID

iPhone 13 bi lahko po iPhonu 8 ponovno obudil tehnologijo Touch ID, z eno pomembno razliko: Touch ID bi lahko bil vgrajen pod ekran, namesto, da bo postavljen kot ločen gumb, ki zavzame nekaj prostora na telefonu. Spet so nekateri to lastnost napovedovali za iPhone 12, vendar so podobno kot pri stopnji osveževanja tudi tukaj bolj pričakovali povratek pri iPhonu 13. Omeniti velja, da je Applov iPad Air iz leta 2020 integriral Touch ID na stran naprave. To bi bila zelo prikladna rešitev, še posebej, ker Face ID ne dela, če nosimo masko.

Lightning vhod, vendar brez vhoda za slušalke

iPhone 12 nima vhoda za slušalke in to isto pričakujemo tudi od vseh iPhone 13 modelov. Kar pa se tiče vhoda Lightning, bi lahko bila zgodba malce drugačna, sploh po predstavitvi MagSafe polnjenja. Kuo napoveduje, da bodo iPhone 13 modeli imeli Lightning vhod, razen modela iPhone 13 Pro Max, ki bi naj bil v celoti brez vhodov. Za primerjavo naj povemo, da so vsi štirje iPhone 12 modeli imeli Lightning vhod.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni pametni telefoni

Prijavi napako v članku