Digitalizacija
22.06.2023 20:05

Deli z drugimi:

Share

Inženirska iskra vesoljskemu projektu, mentorici iz Idrije in zavodu, ki mlade navdušuje z lego kockami

V sklopu iniciative Inženirke in inženirji bomo! so že četrtič podelili priznanja inženirska iskra.
Prejemniki priznanj inženirska iskra in prejemniki posebnih pohval (foto Andrej Križ za Mediade)
Prejemniki priznanj inženirska iskra in prejemniki posebnih pohval (foto Andrej Križ za Mediade)

Na slavnostni podelitvi ob zaključku šolskega leta so v Kovačnici v Kranju priznanja prejeli Tanja Pirih z Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki mlade spodbuja k inovativnosti, Natalija Premužič in zavod Super Glavce, v katerem otrokom predajajo ljubezen do robotike in v njih spodbujajo radovednost, ter projekt SpaceDent, v katerem študenti raziskujejo stomatološke postopke za zanesljivo sanacijo zobozdravstvenih težav astronavtov. Projekta ScienceJam in razvoj makete elektroenergetskega sistema Slovenija pa sta prejela posebni pohvali.

»Kranj je primer, da ni nujno, da si iz velike države, da si pomemben. Uvrstili smo se med pet mest v evropskem prostoru, kot primer, kako se dela pametno mesto. Pomembno je, da izkoristimo oziroma izkoristite svojo iskrico, svoje talente,« je zbrane nagovoril Tomaž Lanišek, vodja Urada za razvoj, pametno skupnost in projekte, Mestna občina Kranj. Dr. Miha Bobič, predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki prihaja iz podjetja Danfoss Trata, pa se je zahvalil nagrajencem, ker doprinašajo k znanosti in boljši ozaveščenosti o STEM poklicih, ter izpostavil pomen inženirstva: »Prihodnost potrebuje dobre inženirke in inženirje, ki bodo sposobni v multidisciplinarnosti najti odgovore za energetsko preobrazbo.« Po podelitvi so predstavili tudi aplikacijo KAMbi, ki mladim pomaga pri odločitvi o karierni poti. Prireditev sta povezovala Zala in Urban iz Strokovne tehniške Gimnazije ŠC Kranj.

Zbrane je nagovoril tudi Tomaž Lanišek z MOK (foto Andrej Križ za Mediade)
Zbrane je nagovoril tudi Tomaž Lanišek z MOK (foto Andrej Križ za Mediade)

Navduševanje za inženirstvo in inovativnost

Priznanja inženirska iskra vsako leto prejmejo prebojne, izvirne prakse, projekti, dogodki ali osebe, ki so pomembno prispevali k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. Med nagrajenimi so pogosto posamezniki, projekti in organizacije, ki delujejo v šolskem okolju, ki pomembno vpliva na opredelitev mladih za vstop v inženirski svet.

Prejemniki inženirskih isker 2023 so:

  • Super Glavce in Natalija Premužič

Lego kocke so za mnoge le igrača, ki s svojo pestrostjo polepšajo otroške dni. A Nataliji Premužič so lego kocke predstavljale več kot to. Leta 2012 je zato z željo, da slovenskim otrokom ponudi možnost sodelovanja v gibanju, s katerim prebojno vplivajo na drugačne načine poučevanja, ustanovila zavod Super Glavce. Do danes so v svoje delovanje vključile že več kot 200 šol in premikajo meje v našem osnovnošolskem izobraževanju. Natalija je s predanostjo okoli sebe zbrala več kot 400 mentorjev prostovoljcev, ki delajo za skupen cilj – predati otrokom ljubezen do robotike ter v njih ustvariti dolgotrajen interes in radovednost, ki jih bosta iz igre popeljala v pravi inženirski svet. Super Glavce mladim dajo več kot le tehnično znanje in ljubezen do tehnike. Že od mladih nog jih vzgajajo v duhu skupinskega dela, opremijo jih s pravimi znanji in pripravijo na življenje v digitalni dobi.

Ekipa zavoda Super Glavce (foto Andrej Križ za Mediade)
  • Tanja Pirih – mentorstvo dijakom

Osnova za spodbujanje inovativnosti, podjetnosti in inženirstva v šolskem okolju so pravi mentorji in mentorice. Tanja Pirih, po izobrazbi inženirka elektrotehnike, že več kot desetletje mentorira, vodi in spodbuja mlade, da v sebi poiščejo žilico inovativnosti, in jih razvija v aktivne spodbujevalce sprememb. Z mislijo na svet, v katerem živimo, in željo, da ga pomaga izboljšati, je mlade opolnomočila za sodelovanje na projektih, ki obravnavajo reševanje okoljske problematike. Mladi pod njenim budnim očesom in usmerjanjem že od vseh začetkov dosegajo odlične rezultate, tako na državni kot na evropski ravni. Z razumevanjem, da je za uspeh inovativnih idej na trgu potrebna tudi velika mera podjetnosti, je pred štirimi leti zagnala podjetniški krožek. Da se dijaki zanimajo za tematiko, se izraža v doseganju prvih mest na tekmovanjih dijaških podjetij in podjetniških idej.

Mentorica Tanja Pirih z Gimnazije Jurija Vege Idrija (foto Andrej Križ za Mediade)
  • SpaceDent

Študentski projekt SpaceDent v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo, Medicinsko fakulteto in Peskovnikom Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani predstavlja prvi korak k pripravi dentalne medicine na večletne Artemis misije na Luno in Mars. S projektom so študentje letos januarja zmagali na natečaju študentskega PETRI programa Evropske vesoljske agencije, kar jim je omogočilo opravljanje raziskave v breztežnosti. Z raziskavo želijo ugotoviti, ali je sposobnost rokovanja s stomatološkimi instrumenti v mikrogravitaciji dovolj nadzorovana za varno zdravljenje astronavtov. Raziskavo bodo izvedli novembra letos, ko bosta študenta dentalne medicine nad Atlantskim oceanom med tremi paraboličnimi leti, 93 parabol in 30 minut mikrogravitacije, izvedla stomatološke posege v breztežnosti. Za izvedbo raziskave študentje strojništva in elektrotehnike izdelujejo paraboličnemu letu prilagojeno konstrukcijo, ki ponazarja poenostavljeno okolje stomatološke obravnave. SpaceDent je dokaz, da inženirji z interdisciplinarnim znanjem lahko pripomorejo k boljšemu svetu.

Prejemnika posebnih pohval (t. i. honorable mentions) sta:

  • ScienceJam

ScienceJam je tekmovanje tržno usmerjenih znanstvenih projektov, ki nastanejo v sklopu dijaških ekip slovenskih gimnazij. Mlade, primarno raziskovalce na področju biokemije, fizike, materialov, računalništva in visoke tehnologije, spodbujajo, da svoje ideje postavijo tudi v podjetniško perspektivo. Z naslavljanjem dijaške populacije ScienceJam poudarja pomen kompetence podjetnosti. S strukturiranim pristopom k ocenjevanju poudarjajo enakopravnost znanstvenega in poslovnega pristopa k izvedbi podjetniške ideje, z udeležbo najboljših ekip na znanstveni olimpijadi pa vsemu dodajo še mednarodno komponento.

  • Razvoj makete elektroenergetskega sistema Slovenije

Energetika je v današnjem svetu vroča tema, razumevanje elektroenergetskega sistema pa zapleteno. Skupina študentov Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru je k problemu pristopila celovito in organizirano. Z mislijo na promocijo poklica inženirja elektrotehnike so izdelali didaktično maketo elektroenergetskega sistema Slovenije, ki gledalcu predstavi vse ključne elemente, ki poskrbijo, da elektrike pride do naših domov. Študenti so s svojimi specifičnimi znanji sprva pasivno maketo nadgradili v aktivno. S celovitim pristopom so izvedli tako prikaz pomena digitalizacije kot tudi promocijo med širšo javnostjo. Z izredno vizualno predstavitvijo so poskrbeli, da vsi, od najmlajših do najstarejših lahko razumejo delovanje našega elektroenergetskega sistema.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem MEDIADE Tjaša Toni Skubic.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več