Tablični računalniki
05.12.2012 12:02
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intervju: Uroš Čadež (iPad Boomerang)

Uroš Čadež si je kot redni uporabnik iPada želel več - da bi lahko gledal film, medtem ko trenira na sobnem kolesu v fitnesu ali da bi lahko iPad uporabljal v avtu kot navigacijo, najbrž ste tudi vi že bili v situaciji, ko bi vam tablica prav pršla, pa je enostavno niste imeli kam pritrditi. Predstavljamo zgodbo g. Uroša Čadeža in nosilec Boomerang:
Intervju: Uroš Čadež (iPad Boomerang)
Intervju: Uroš Čadež (iPad Boomerang)

Kako ste prišli na idejo za Boomerang?
No, bil sem zelo navdušen uporabnik iPad-a, odkar je prišla ven prva različica. Ker sem že imel MacBook Air, sem iPad uporabljal predvsem za zabavo na tekočem traku v telovadnici, kot GPS v avtu ali za potrebe navtične navigacije na jadranju. V vseh teh primerih je bil iPad precej boljša izbira kot pa moj MacBook Air. iPad sem malo manj uporabljal samo za tipkanje, ki je precej manj ergonomicno kot pri novih ultra-tankih prenosnimih računalnikih, kot npr. Air.

Vendar pa sem vseskozi pogrešal način kako bi lahko iPad varno pritrdil npr. na armaturno ploščo v avtu, da bi ga lahko uporabljal kot GPS. Problem sem reševal tako, da sem iPad preprosto prilepil z lepilnim trakom. Ko so se v začetku leta 2011 pojavili na trgu različni nosilci sem jih takoj kupil in preizkusil. Čeprav so bili vsi definitivno boljša rešitev kot lepilni trak, pa vsi ti različni nosilci in stojala niso odpravili najbolj moteče stvari: še vedno sem moral neprestano prestavljati iPad iz zaščitnega ovitka na drug nosilec. Ker se tega človek hitro naveliča, sem začel brskati po spletu in iskal boljše rešitve. Ko mi ni uspelo najti rešitve, ki bi mi ustrezala, sem se odločil, da bom kar sam poskusil rešiti ta problem. Ker sem po naravi perfekcionist sem želel razviti izdelek, ki se odlikuje po obeh načinih uporabe – kot nosilec in kot stojalo – tako sta obe funkciji zdaj združeni v enem samem modernem in lepem izdelku, takšnem kot si ga iPad tudi zasluži.

Zakaj ste se odločili za crowdfunding?
To ni bila lahka odločitev, saj obstaja veliko dejavnikov, o katerih je potrebno razmisliti. Po mojem mnejnu, so “zlati dnevi t.i. garažnih podjetij, ki so zaznamovala začetke Kickstarter-ja na nek način mimo. Kickstarter je postal zasičen in je sedaj de facto “proof of concept” testni poligon za številna že uveljavljena podjetja, ki imajo privilegij, da vlagajo znatna sredstva v promocijsko kampanjo. Še posebej, ko gre za modne dodatke za iPad in podobne izdelke, pri katerih je danes zelo pomembno da sama promocija odraža enak nivo kvalitete in predanosti kot je bila vložena v razvoj izdeleka. V nasprotnem primeru tvegaš neuspešno kampanjo. To pa lahko negativno vpliva na položaj izdelka in ga postavi v cenovni razpon, ki je nevzdržen v primerjavi z obsegom sredstev, ki so bila porabljena za načrtovanje in inženiring. Potem lahko tudi najboljša ideja v očeh drugih potencialnih vlagateljev postane neprivlačna. Na srečo je moj krog prijateljev relativno velik, tako da sem bil sposoben zbrati veliko profesionalnih ljudi z različnih področij. Vsak od njih je bil pripravljen prevzeti svoj del tveganja, tako da smo lahko z združenimi močmi pripravili uspešen promocijski video. Seveda je pozitivni izid Kickstarter kampanij to, da je odziv javnosti skoraj takojšen. To pomembno vpliva na motivacijo celotno ekipe! Možnost pridobitve financ za zagon proizvodnje, pa je tisto kar za vsakega ki je snoval idejo predstavlja uresničenje sanj: to da iz ideje ki je v glavi preideš do končnega produkta, ki se masovno proizvaja!

Če vam uspe doseči cilj, kaj bo vaš naslednji korak?
Nujno je, da ustvarjalec na prvem mestu poskrbi za podpornike, ki so mu omogočili, da še naprej razvija svojo vizijo. Navsezadnje so prav oni ambasadorji tvojega izdelka, ne samo navadni kupci. Zato bo moj trud osredotočen na tisto, kar je bilo obljubljeno v promocijskem videu: Ergonomičnost. Kakovost. Stil.

Ali imate izkušnje z izdelavo in dizajnom fizičnih produktov?
Sem zelo tehnične narave in poklica, vendar priznam, da neposrednih takih izkušenj nisem imel prav dosti. Ker sem se zavedal, da so moje izkušnje v zvezi s tem nekoliko omejene, sem že v zelo zgodnji fazi projekta poiskal strokovnjake. S pomočjo s prijatelja, ki je izumitelj, smo naredili naš prvi prototip. Potem pa sem začel sodelovati še s kolegom, ki je oblikovalec iz prestižnega Royal College of Art London. Tako je celoten projekt od začetkov v bistvu plod skupnega prizadevanja.

Kakšni so vaši načrti v primeru nesupeha na Kickstarterju?
Na to nočem niti pomisliti! Šalo na stran, proizvodni obrat s katerim imamo sklenjeno partnerstvo, je zelo zadovoljen z potekom kampanje, zato so se odločili, da bodo krili del sredstev za izdelavo iz lastnih virov. To pomeni, da bomo, če bi bilo potrebno, sposobni ponuditi ta izdelek kupcem preko lastnih distribucijksih kanalov. Seveda bi to pomenilo velik strošek in tveganje. Toda za novo ustanovljeno podjetje, ni večjega tveganja kot nezadovoljni prvi kupci!

Kako lahko ljudje podprejo vaš izdelek?
Obstaja veliko načinov. Najbolj očiten je seveda, da nas podprejo z nakupom Boomeranga in dodatkov na naši strani na Kickstarterju. Še en odličen način, da nas podprejo, pa je, da delijo povezavo na naš projekt preko njihovih socialnih omrezij (Facebook / Twitter/ blogi itd.)

Zadnja prav tako pomenbna možnost pa je, da delijo z nami svoje ideje v zvezi z Boomerangom. Vsi, ki si to želijo so dobrodošli, da stopijo z nami v stik. Na podlagi njihovih idej in izkušenj obstaja možnost, da bomo našli sinergije, ki bodo v korist obem stranem. To smo storili na tem projektu že ničkolikrat in tak način sodelovanja želimo ohraniti ne glede na to kam nas bo Boomerang popeljal v prihodnosti.

Vas zanima več iz te teme?
Apple tablični računalniki

Prijavi napako v članku