Računalništvo, telefonija
27.11.2016 15:20
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Internet stvari bo olajšal naše življenje

Internet stvari bo olajšal naše življenje
Internet stvari bo olajšal naše življenje

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko se je v petek odvila največja slovenska konferenca na temo interneta stvari (Internet of Things). Govorci so poudarili, da je to področje eno najhitrejše rastočih v svetu digitalnih tehnologij in v raznovrstnih predavanjih predstavili potencial te tehnologije za izboljšanje produktivnosti in lajšanje vsakodnevnih opravkov.

Kot so povedali organizatorji, internet stvari spreminja življenja ljudi. Pobudnik konference Žiga Komac je na primeru digitalnega števca vode predstavil, kako je ta tehnologija namenjena predvsem lajšanju življenja in bolj učinkovitemu delu. S pomočjo današnje tehnologije se namreč števec vode lahko odčita tudi na daljavo in obisk na domu ni več potreben.

Na konferenci so sicer predavali strokovnjaki vodilnih podjetij na svojem področju, med drugim iz podjetij Kolektor, iPROM, SAP, Microsoft, ABC pospeševalnik, Tele2 in IBM, ki so predstavili ključne trende interneta stvari po različnih panogah, dogodka pa se je udeležil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Slušatelji so bili deležni številnih zanimivih predavanj, ki so obravnavala optimizacijo interneta stvari z uporabo oblaka, uporabo interneta stvari v telekomunikacijah, prihodnost avtonomne vožnje, integracijo digitalnega oglaševanja znotraj interneta stvari, digitalno transformacijo in druge trende, ki jih novi tehnološki fenomen prinaša.

Zanimive in uporabne rešitve so predstavila tudi najboljša zagonska podjetja, ki delujejo pod okriljem slovenskega ABC pospeševalnika. Hrvašk startup Vyoocam je predstavil majhno kamero, ki jo lahko pripnemo na katerakoli očala in je namenjena predvsem “live streamingu” zabavnih vsebin prek spletih omrežij, prav tako pa je lahko zelo uporaben pripomoček za delo na terenu (servisiranje, pregled, vzdrževanje).

Podjetje Canelio je izdelalo zanimiv pripomoček za treniranje psov. Gre za daljinski upravljalnik, oziroma “kliker” s katerim spodbudimo psa k določenemu dejanju, to pa se nato zabeleži tudi v priloženi aplikaciji na telefonu. Ta beleži rezultate vašega hišnega ljubljenčka in omogoča, da jih primerjate z rezultati prijateljev. Na ta način vas motivira k dobremu treningu, saj ne želite biti najslabši trener v ulici.

Svoje storitve in izdelke pa so predstavila še podjetja Solopex (izboljšanje poslovne učinkovitosti z napredno analitiko), FIWARE (odprta platforma za lažji razvoj pametnih aplikacij za različne izdelke) in Koola (pametna platforma, ki povezuje uporabnike s trgovci in serviserji avtomobilov).

Po nekaterih raziskavah naj bi potencialni vpliv interneta stvari na evropsko gospodarstvo v naslednjih desetih letih dosegel skoraj 1000 milijard evrov, kar je približno sedem odstotkov celotnega bruto domačega proizvoda EU.


Prijavi napako v članku