Spletni brskalniki
07.11.2011 06:08

Deli z drugimi:

Share

Internet Explorer tone v pozabo

Spletni deskarji so se naveličali spletnega brskalnika Internet Explorer.
Spletni deskarji so se naveličali spletnega brskalnika Internet Explorer.

Internet Explorer je iz dneva v dan manj priljubljen. Najnovejša raziskava analitske hiše NetApplications je namreč pokazala, da se je tržni delež Microsoftovega spletnega brskalnika prvič po desetih letih zmanjšal pod 50 odstotkov. V raziskavo so analitiki vključili vse platforme, ki dostopajo do svetovnega spleta. To zajema osebne in prenosne računalnike, pametne mobilne telefone, tablične računalnike in druge mobilne naprave.

Raziskava analitske hiše NetApplications je pokazala, da globalno na spletni brskalnik Internet Explorer prisega le še 49,59-odstotkov spletnih deskarjev. Na račun upada priljubljenosti Microsoftovega spletnega brskalnika sta kakopak največ pridobila spletna brskalnika Mozilla Firefox in Google Chrome. Ognjeno lisico skupaj uporablja 21,20-odstotkov spletnih deskarjev, medtem ko Chrome obvladuje 16,60-odstotkov trga.

Če pri raziskavi analitske hiše NetApplications upoštevamo le osebne in prenosne računalnike, Internet Explorer skupno obvladuje 52,63-odstotkov globalnega trga. Delež uporabnikov Microsoftovega spletnega brskalnika se je, verjeti ali ne, v enem samem mesecu zmanjšal kar za vrtoglavih 7-odstotnih točk. Brskalniku Internet Explorer sledita Mozila Firefox z 22,52-odstotki in Google Chrome s 17,62-odstotki trga. Največ spletnih deskarjev prisega na Microsoftov spletni brskalnik Internet Explorer 8. Temu sledita brskalnika Google Chrome 14 in Mozilla Firefox 7.

Na področju mobilnih naprav je stvar povsem obrnjena na glavo. Raziskava analitske hiše NetApplications je namreč pokazala, da kar 62,17-odstotkov spletnih deskarjev prisega na Applov mobilni spletni brskalnik. Na drugem mestu z 18,65-odstotki tržnega deleža najdemo brskalnik Opera Mini. Bronasta medalja je s 13,12-odstotki pripadla Androidovemu mobilnemu spletnemu brskalniku. Internet Explorer na področju mobilnih naprav obvladuje komajda 0,16-odstotkov svetovnega trga.

Vas zanima več iz te teme?
Internet Explorer brskalnik

Prijavi napako v članku