Računalništvo, telefonija
08.01.2018 06:28
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel uradno razkril prve procesorje z grafično kartico AMD Vega

Intelov procesor z vgrajeno grafično kartico AMD bo omogočil izdelavo kompaktnejših igričarskih prenosnikov!
Intelov procesor z vgrajeno grafično kartico AMD bo omogočil izdelavo kompaktnejših igričarskih prenosnikov!

Plodi nepričakovanega sodelovanja med podjetjema Intel in AMD so končno med nami. Podjetje Intel je namreč na sejmu potrošniške elektronike CES 2018 javnosti razkril svoje procesorje osme generacije, ki so opremljene z zmogljivo grafično kartico AMD RX Vega M. Inženirjem podjetja Intel je s tem dejansko uspelo združiti hitre mobilne procesorje z grafično kartico, ki se pogosto uporablja kot samostojna rešitev. To bo proizvajalcem računalniških sistemov omogočilo izdelavo kompaktnejših prenosnih računalnikov, ki bodo kot nalašč tako za zahtevna grafična opravila kot za igranje računalniških iger.

Intel je v svoje procesorje vgradil dve različici grafične kartice AMD RX Vega M in sicer model RX Vega M GL, ki bo namenjen predvsem prenosnim računalnikom in model RX Vega M GH, ki bo namenjen predvsem manjšim osebnim računalnikom. Poleg grafične kartice AMD bodo vsi Intelovi procesorji vsebovali seveda tudi lastno Intelovo grafično rešitev in sicer HD 630 Graphics, ki jo bo procesor koristil pri grafično manj zahtevnih opravili, nato pa bo samodejno preklopil na grafično rešitev podjetja AMD.

Podjetje Intel je z grafično kartico AMD RX Vega M opremil kar pet procesorjev in sicer modele Core i7-8809G, Core i7-8709G, Core i7-8706G, Core i7-8705G in Core i5-8305G. Najšibkejši model Core i5-8305G je opremljen s štirimi fizičnimi procesorskimi sredicami frekvence od 2,8 gigahercev do 3,8 gigahercev, medtem ko frekvenca delovanja jeder najzmogljivejšega modela Core i7-8809G pa znaša od 3,1 gighercev do 4,2 gigahercev.

Prenosniki z novimi procesorji podjetja Intel naj bi tehtali okoli dveh kilogramov, v debelino merili okoli 17 milimetrov in zagotavljajo do 9,3 ure avtonomije delovanja. Primerljiv prenosnih z ločeno grafično kartico pa bi pred tremi leti tehtal 2,7 kilogramov, v debelino bi meril 17 milimetrov, avtonomija delovanja pa bi znašala zgolj 4,7 ur. Ker novici v polni meri podpirajo tehnologijo AMD FreeSync to pomeni, da jih bomo lahko brez težav uporabljali tudi za poganjanje grafično zahtevnih računalniških iger.

Prve prenosnike in osebne računalnike z novimi procesorji Intel lahko na trgu pričakujemo že pred letošnjo pomladjo. Tu bo seveda šlo za računalnike srednjega in višjega cenovnega razreda, saj bodo novinci nekoliko dražji v primerjavi s klasičnimi procesorji.


Prijavi napako v članku